5 способів потужного духовного зростання

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • 5 способів потужного духовного зростання

          Останні слова апостола Петра, записані в Біблії — безцінні. У 2 Петра 3:18 сказано: «Але ростіть у благодаті та спізнанні Господа нашого і Спаса Ісуса Христа: йому слава і тепер, і по день вічний! Амінь.»

          Пам’ятайте, що це вмовляння учня, віра якого то зростала, то згасала. На початку свого проходження за Христом, Петро якось сміливо визнав Ісуса Месією, а потім тут же відрікся від Нього. Однак, врешті-решт, цей імпульсивний, переляканий, повний сумніві Петро, став одним із найсильніших лідерів ранньої церкви.

          Причина цього — зростання у вірі.

          «Рости» (від грец. «Auxano») означає «зрости, щоб стати плідним або стати вищим». Це Божа воля для кожного християнина. Бог не хоче, щоб ми залишалися в одному й тому ж стані роками. Він хоче, щоб ми перевтілювалися в образ Христа крок за кроком, щораз яскравіше відображаючи Його славу.

          Як це відбувається? Як ми зростаємо духовно? Що ми можемо зробити, щоб запустити процес духовного зростання? На моє переконання, потрібно зробити наступні кроки:

          1. Знову відкрийте для себе Біблію.

           Вам потрібна Біблія так, як і їжа, але багато християн живуть, не читаючи Слово Боже тижнями або й місяцями. Тож не дивно, що вони не зростають духовно, і не почнуть зростати, поки не стануть наповнювати свою свідомість священними словами Святого Письма.

          Коли Ісус сказав дияволу: «Написано: Чоловік житиме не самим хлібом, а кожним словом, що виходить з уст Божих» (Матея 4: 4), Він процитував вірш із Второзаконня. Якщо Ісус знайшов життя в Писанні, то і вам слід це зробити.

          Це не складно. Виберіть одну з книг Біблії і почніть читати по одній або дві глави щодня. Ви не повинні читати Біблію недбало, в телефоні і поміж справами. Прикладайте зусилля до вивчення Біблії і скрупульозно вникайте в зміст написаного, відзначаючи ключові слова і фрази. І, перш ніж читати, просіть Святого Духа, щоб Він висвітлив ті вірші, які вам потрібно почути. Він буде говорити з вами.

          2. Відновіть своє молитовне життя.

          Як не можна очікувати, що рослина буде рости без повітря і води, так і не можна очікувати, що ваші серця будуть зростати без молитви і віри.

          Християнин, який не молиться — безсилий, незрілий і переможений. Але, коли ви зважитеся увійти в сферу неможливого і почнете просити Бога діяти надприродно у вашій родині, у ваших особистих проблемах, на вашій роботі, у вашій церкві та вашій країні, то скоро побачите Його чудеса.

          Нещодавно я переглянув фільм «Військова кімната», який надихнув мене облаштувати молитовну кімнату в своєму будинку. Мій духовний притулок — невеличка кімнатка зі старим стільцем і дошкою для оголошень.

          3. Возз’єднатися з Божим народом.

          Я часто зустрічаю християн, які кажуть мені, що залишили церкву. Зазвичай це трапляється тому, що вони пережили якісь неприємні емоції чи просто їм набридло все, що там відбувається. Але, незалежно від того, скільки у вас поважних причин, щоб залишити церква, істина в тому, що Бог закликає нас знайти своє місце в Його домі. Ви ніколи не виростите далеко від суспільства, в якому Він перебуває.

          4. Протистійте своїм гріховним звичкам.

          Як Ізраїльський народ у пустелі, так і деякі християни нікуди не приходять, блукаючи колами все своє життя. Це тому, що вони не можуть звільнитися від того способу життя, який перешкоджає їх росту. Це як вчитися знову і знову в одному і тому ж класі, тому що ви не можете здати річний іспит.

          Ви зупинилися в духовному зростанні через гріховність, нав’язливі страхи або впертість, які руйнують ваші стосунки? Пора вирватися на свободу. Бог уже забезпечив нас «способом втечі» від будь-якої спокуси, що тягне нас вниз: «Вас не спостигла ще спокуса понад людську силу. Бог вірний: він не допустить, щоб вас спокушувано над вашу спроможність, але разом із спокусою дасть вам змогу її перенести» (1 Корінтян 10:13). Вам потрібно змиритися і зізнатися у своєму гріху якомусь зрілому християнину. Тільки після цього ви зможете знайти порятунок від гріха.

          5. Почніть допомагати іншим.

          Ісус дав настанову Своїм учням, щоб ті вирощували спосіб життя Ісуса в інших учнях. Він сказав: «Не ви мене вибрали, а я вас вибрав і призначив, щоб ви йшли і плід принесли, та щоб тривав ваш плід, а й щоб усе, про що б ви тільки попросили в Отця в моє ім’я, дав вам» (Йоана 15:16). Це означає, що ми не можемо стати дійсно зрілими учнями, якщо не наводимо інших до Христа і в подальшому не допомагаємо цим юним християнам стати зрілими.

          Багато християн нашого часу звикли тільки брати, поки не почнуть страждати духовним ожирінням. Вони весь час беруть і ніколи не дають. В їхніх очах церква схожа на духовний шведський стіл, із якого вони харчуються, а потім порівнюють особисті вигоди з актуальних вченням. Але призначення християнства не в тому, щоб начинити себе духовними істинами для власної вигоди. Якщо ваша віра зосереджена на вас, ви ніколи не виросте.

          У Бога є місце, де ви зможете послужити. Прийміть гідне рішення, що ви більше не будете займатися тільки тим, що сидіти в церкві в зручному кріслі і слухати ще одну проповідь. Настав час показати на ділі те, чого ви навчилися. Вставайте і поширюйте те, у що вірите. Це і є секрет духовного зростання!

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"

              Коментарі