Саме це підлітки хочуть почути в Церкві

Читай також

  • Відбулися IV дні формування для молоді
  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • Саме це підлітки хочуть почути в Церкві

          Підлітки перестають ходити до церкви. Статистика стверджує, що 70% підлітків перестануть ходити до церкви після закінчення середньої школи.

          Як підліток, який виріс в церкві, у мене було місце в першому ряду цього масового виходу. Я не експерт, не дослідник і не священик, але я прекрасно розумію підлітків. У підлітків є багато причин покинути церкву. Та я знаю, що так бути не повинно.

          Я боролася з тими ж проблемами, від яких багато підлітків, за їхнім твердженням, позбулися. Але у мене була тверда основа, до якої я могла вдатися: тверде вчення і біблійні істини, які допомогли мені впоратися з питаннями і сумнівами, і зміцнитися в боротьбі.

          На жаль, не кожен підліток може розділити мій досвід.

          Озираючись назад на своє власне життя і свої взаємини з іншими підлітками, я виявила чотири головні теми, які потрібно чути в церкві нам, підліткам, щоб допомогти нам залишатися сильними в Бога і вкоріненими в церкві.

          1. Нам потрібно чути Біблію

          Підліткам потрібна Біблія. В ній є відповіді на наші найглибші питання і мудрість для нашої найважчої боротьби. Будь ласка, не давайте нам її скорочену версію. Спонукайте нас читати її самостійно і моделювати життя, засноване на Слові Божому. Створіть атмосферу впевненості в Писанні, яка збуджує наш апетит і змушує нас жадати більшого.

          2. Нам потрібно чути про гріх

          Церква повинна чітко і ясно розповідати підліткам про гріх. Без пафосу, але з любов’ю, впевнено. Наші очі повинні бути відкриті до того факту, що гріх — це не просто гостре християнське слівце; це реальність, яка проявляється в нашому повсякденному житті.

          Коли ми розуміємо важкість нашого гріха, нашу відчайдушну потребу в благодаті і те, що Ісус є нашою єдиною надією, наші молодіжні групи будуть змінюватися. Тільки коли ми на власні очі бачимо глибину нашого гріха, ми можемо розкрити всю силу прощення і благодать.

          3. Нам потрібна біблійна істина на гарячі теми сучасного життя

          Підлітки занурені в сучасну культуру, далеку від християнських цінностей. Вони чують про аборти, одностатевий потяг, порнографію, дошлюбний секс, гендерну ідентичність, суїциди і т.д. Але іноді церква зазнає невдачі в тому, щоб давати прямі відповіді на ці теми.

          Завдяки моїй роботі в якості редактора блогу для християнських підлітків, я отримала безліч електронних листів на тему лесбіянства і депресії. У кожному листі хлопці діляться своєю розгубленістю і боротьбою. Їх почуття сорому і крики про допомогу очевидні. Я також читала статті, які стверджують, що мастурбація, гомосексуалізм і бунт —  це не проблема, тому що Бог все одно пробачить нас. Це спантеличує молодь? Ще й як. Чи потрібно їм чути біблійну істину? Дуже потрібно!

          Гомосексуалізм, аборти і самогубства — це не просто теоретичні ідеї для підлітків. Вони персоніфіковані і справжні. Ці проблеми можуть виникнути у їхніх друзів, що живуть через дорогу, або у нової дівчинки в школі, або в відео, на яке вони натрапили на YouTube. Християнські підлітки повинні мати справжні, чесні і біблійні відповіді на складні питання.

          Допоможіть їм зрозуміти, у що вірять християни і що каже Святе Письмо про це. Їм потрібно знати, у що вони вірять і чому, оскільки світ буде прагнути підірвати ці переконання. Тому, будь ласка, не відступайте від істини. Підлітки прагнуть справжніх відповідей.

          4. Нам потрібно чути про радикальну трансформацію і послух

          Коли Ісус говорив про порятунок, Він малював радикальну картину. Він говорив про народження згори — процес настільки радикальний і приголомшливий, що це змінює життя людини (Йоана 3: 1-21). Він говорив про покаяння — відразі від одного способу життя, щоб прийняти зовсім інший (Матея 5-7). Він говорив про те, щоб нести хрест і йти за Христом до смерті, — про відмову від усього заради привілею знати і любити Його (Матея 16: 24-26).

          Це Євангеліє, яке підлітки повинні почути. Підлітки потребують Євангелії і богослов’я, які допоможуть пережити хиткі піски і тимчасові почуття. Нам потрібно побудувати наш будинок на скелі Ісуса Христа, інакше ми ніколи не переживемо штормів, які життя обрушує на нас (Матея 7: 24-27).

          Слідувати за Ісусом нелегко. Коли ми дізнаємося, що Святе Письмо говорить про проблеми, з якими ми стикаємося щодня, нам доводиться робити важкий вибір. Чи будемо ми слухняні Богові, чи підемо на компроміс? Чи будемо ми твердо стояти і ризикувати своєю репутацією і стосунками з друзями, або потрохи сповземо в прірву?

          Ось чому церква потребує зміцнення підлітків, спонукаючи їх звертатися до Біблії, готуючи їх до служіння і навчаючи здоровому богослов’ю. Це те, що нам потрібно для того, щоб запалити всецерковне підліткове відродження слідування за Христом.

          Будь ласка, почуйте серце підлітка. Не бійтеся заторкувати теми, які нам потрібно почути, навіть якщо вони жорсткі і непопулярні, навіть якщо вони йдуть врозріз із сучасною культурою, і навіть якщо здається, що ми не хочемо про це слухати.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Відбулися IV дні формування для молоді
        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"

              Коментарі