Втомилися чекати відповіді від Бога?

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Втомилися чекати відповіді від Бога?

          Очікування того, коли ж Бог буде діяти, дійсно може бути однією з найгірших речей, які з нами коли-небудь відбувалося. Одне з найнестерпніших якостей Бога ― Його неспішність у тому, щоб робити щось для нас. Та що більше ми пізнаємо Його, то більше переконуємося, що Його неквапливість ― не така вже й погана річ, і вона для нашого ж блага.

          Що, якби ви могли попросити про все, чого ви щиро бажаєте?

          Ви коли-небудь мріяли про те, що Бог може прийти до вас, як Він прийшов до Мойсея, і запитати, чого б вам хотілося, щоб Він зробив для вас? Що, якби Він прийшов до вас і запропонував попросити все, про що мрієте? Як думаєте, що ви попросили б? І що, якби не було жодних умов ― тобто, вам не потрібно було б просити лише про те, що благородне, альтруїстичне і шанує Бога ― щоб це могли бути навіть егоїстичні прохання? У вас просто є можливість попросити про одну річ, і ви отримаєте відповідь. Що б ви попросили?

          Бог дав зрозуміти Мойсеєві, що він угодний Йому: «Тож коли я справді знайшов ласку в твоїх очах, дай мені взнати твої путі, щоб я пізнав тебе та й знайшов ласку в твоїх очах, та зглянься й на те, що це твої люди.» (Вихід 33:13).

          Одна з речей, яку Мойсей дізнався про шляхи Бога, це неквапливість Його дій.

          Мойсей, ймовірно, був найбільшим лідером людей в історії людства. Він міг би просити про що завгодно, наприклад, про помсту своїм ворогам. Але спливла правда його серця: Мойсей хотів знати Божі шляхи. Тож запитую й себе: чи хотів би я знати Божі шляхи більше всього іншого?

          Зізнаюся вам, що прохання Мойсея присоромлює мене, бо не пам’ятаю, щоб просив про це Бога. Звичайно ж, я просив про багато інших речей.

          Таким же було і найвище бажання апостола Павла ― «пізнати Його», тобто Ісуса Христа (Флп. 3:10). Можливо, ви запитаєте: «Павле, ти кажеш, що не знаєш Господа?» Звичайно, Павло знав Господа. Та його глибоким бажанням було краще пізнати Христа. Ось, що він мав на увазі під словами «пізнати Його».

          Я зрозумів це. Що більше ви пізнаєте Бога, то більше ви хочете пізнавати Його. Що більше ви пізнаєте Його, то більше вам хочеться проводити час із Ним. Що більше часу ви проводите з Ним, то більше відчуваєте, що маєте потребу в Ньому. Кращий спосіб пізнати когось ― це проводити час із ним. Те ж саме стосується і пізнання Бога.

          Мойсей часто відвідував так звану скинію заповіту. Саме там Господь говорив з Мойсеєм «Господь розмовляв з Мойсеєм віч-на-віч, так, як говорить людина з людиною…» (Вихід 33:11). Саме в скинії заповіту Мойсей звернувся до Господа зі своїм проханням: щоб йому знати шляхи Божі.

          Бог обурювався від того, що древній Ізраїль не знав Його шляхів «Тому я і прогнівався на рід цей і мовив: Вони завжди блудять серцем, вони доріг моїх ніколи не знали!» (Євреїв 3:10). Бог бажає, щоб ми знали Його шляху. Та ми повинні бути готові до цього: Його шляху відрізняються від наших «Думки бо мої – не ваші думки, і дороги ваші – не мої дороги, – слово Господнє. Бо так, як небо вище від землі, так мої дороги вищі від доріг ваших і думки мої вищі від думок ваших» (Ісаї 55: 8-9). Що, якщо нам не сподобаються Божі шляхи?

          Один зі шляхів Бога ―  Його неспішність: «Одне нехай не буде заховане від вас, о любі: що один день перед Господом, як тисяча літ, і тисяча літ, як один день» (2 Петра 3:8). Час ― це Його володіння. Він нікуди не поспішає. Та ми поспішаємо. Для нас Бог може здаватися таким повільним…

          Але Бог може діяти дуже швидко, коли Він цього бажає. Як тільки Ісус народився, вигулькнуло численне небесне воїнство з ангелом «І вмить пристала до ангела велика сила небесного війська, що хвалила Бога й промовляла: «Слава на висотах Богу й на землі мир людям його вподобання» (Луки 2: 13-14), і після сотень років очікування виконання пророцтва Йоіла раптово з небес почувся звук сильного вітру «А як настав день П’ятидесятниці, всі вони були вкупі на тім самім місці. Аж ось роздався зненацька з неба шум, неначе подув буйного вітру, і сповнив увесь дім, де вони сиділи» (Діяння 2: 1-2).

          Насмільтеся попросити Бога показати вам Його шляху, а не тільки Його справи. Шануйте Його за Те, Хто Він є, а не тільки за те, що Він робить. Попросіть Його про більшу близькість із Ним і скажіть Йому, що вірите в те, що Він виконає кожну обітницю, яку дав, незалежно від того, скільки часу це займе.

          Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"

              Коментарі

              • Володя    18.11.2019 о 18:52

                Дуже дякую вам Наталю за ваші проповіді.не зупеняйтесь.нехай благословить та скріпить вас Господь.