Те, на що не звертаємо увагу в притчі про блудного сина

Читай також

  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Я знаю, точно знаю про що мене спитають на Страшному Суді
        • Те, на що не звертаємо увагу в притчі про блудного сина

          Сьогоднішній уривок Євангелія Неділі Блудного сина незадовго до початку Великого Посту розкриває таємницю покаяння. Зворушлива розповідь про батька і двох синів є відображенням наших стосунків з Богом і ближніми.

          Вражає те, з якою легкістю батько відпускає свого молодшого сина зі свого дому, забезпечивши всім необхідним. Вражає, як швидко і бездарно той син розтратив те, що йому насправді не належало. Вражає те, що старший син не радіє з повернення свого брата.  Вражає те, з якою терпеливістю батько пояснює старшому синові причину своєї радості.

          Ця історія закликає нас одуматися, усвідомити свій упадок від Бога і віднайти до нього дорогу через покаяння. Проте ми рідко задумуємося над тим, що конкретними адресатами притчі були ті, кого стосувалася притча про злочинних виноградарів, притча про робітників у винограднику, притча про бенкет, таланти та інші. Найперше до книжників та фарисеїв звернена ця притча. Блудний син є уособленням усіх тих, кого євреї зневажали, як поган. Для них це були грішники, які розгубили правдиву віру, як син із притчі багатство, і впали до рівня тварин. Себе вони вважали такими, що не покидали “отчого дому”.

          В цій притчі бачимо Бога Отця, якого нам виявляє Ісус Батька, який чекає на повернення молодшого сина, не перестаючи любити старшого. Трагедія старшого сина полягає в тому, що він не хотів повернення свого брата, вважаючи себе єдиним законним спадкоємцем. Так і ті, хто належали до вибраного народу, для них Закон був позбавлений найважливішого ― довіри і любові. Їм здавалося, що все, що Бог хоче від єврея, це ревне дотримання закону. А нагорода буде на небі. Натомість Батько з притчі приймає того і не перестає любити іншого.

          Бог є Богом праведних і грішників. Він є Отцем для тих, хто з Ним і Тих, хто Його покинув. Якщо ми з Ним зараз, не втрачаймо нагоди на те, щоб отримати все з Божої любові. Якщо ми покинули Отчий дім, не пускаймось далеко, щоб швидше повернутись.

          Отець Олег КОБЕЛЬ

          Читай також

        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Я знаю, точно знаю про що мене спитають на Страшному Суді
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.