Українські освітяни на Міжнародному симпозіумі в Римі

Читай також

  • Католицька школа в Києві: тут не виховують дітей для ідеального світу
  • У Центрі Самбірсько-Дрогобицької єпархії відбулась стратегічна сесія команди студентських капеланів та їх помічників ЦАД СДЄ
  • Восьма Міжнародна виставка українських та закордонних вишів стартувала у Львові
        • Українські освітяни на Міжнародному симпозіумі в Римі

          7-11 вересня вічне місто Рим приймало учасників XIII Міжнародного симпозіуму університетських викладачів. На цей освітній захід  до Італії прибули представники 63 країн світу, в тому числі майже 40 українських викладачів, професорів та членів ректорату.

          Організатором цієї поїздки викладачів ВНЗ виступив Центр Академічного Душпастирства при Патріаршій Комісії у справах молоді УГКЦ.

          На зустрічі освітян всього світу в Римі були представники Київського кооперативного інституту бізнесу і права, Львівського Національного Лісотехнічного університету, Львівського інституту медсестринства та лабораторної медицини ім. Андрея Крупинського, Національного університету «Львівська політехніка», Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка та Стрийського коледжу Львівського національного аграрного університету.sympozium6

          У перший день під час відкриття симпозіуму в Папському Латеранському університеті серед інших були виступи єпископа та ректора цього освітнього закладу Енріко Даль Коволо (H. E Enrico Dal Covolo), архиєпископа Рима Лоренцо Леуцці (H. E. Msg. Lorenzo Leuzzi), міністра освіти Італії Стефанії Джіанніні ( E. Sen. Stefania Giannini) та нобелівського лауреата з фізики професора Клода Коена-Тануджі (Claude Cohen-Tannoudji). Завершила відкриття симпозіуму урочиста Вечірня в Папській базиліці Сан Джовані на Латеранському пагорбі під супровід італійського Національного оркестру.

          sympozium5

          Другого дня учасники обрали важливі для них секції симпозіуму, де доповідали фахівці, була можливість запитань і дискусії, а також роботи в групах. Робочими мовами всіх заходів були італійська з окремими перекладами  англійською, проте були й доповідачі-французи, доповіді яких перекладали італійською.

          «Все-таки важливо, щоб на таких заходах був переклад українською. Бо якщо ти не знаєш мови – це не означає, що ти не маєш досвіду, яким ти не можеш поділитися», – Олександра Паліцька, викладач Львівського інституту медсестринства та лабораторної медицини ім. Андрея Крупинського

          sympozium3

          Українські викладачі відвідали секції під назвами «Економіка і фінанси», «Біоетика» та «Освіта», тим часом як для ректорів була окрема програма, яку й відвідала ректор Київського кооперативного інституту бізнесу і права Тетяна Камінська:

          «Спілкування у таких колах, обмін  досвідом, без сумніву, збагачує… Цінно зрозуміти, що представники різних вишів різних країн зіштовхуються у своїй діяльності із подібними труднощами, а відтак на заходах подібного плану намагаються спільно обговорити їх та вирішити».

          У п’ятницю, третього дня, організатори симпозіуму презентували спільний документ «Карта Риму 2016».

          Незабутнім завершенням Симпозіуму для всіх учасників стала суботня зустріч з Папою Франциском на площі Святого Петра в Римі. sympozium1

          Впродовж подорожі до Рима та під час повернення додому освітяни також відвідали Будапешт, Падую, Флоренцію, Ланчано, Пескаре, Ріміні та Венецію, де відвідували екскурсії та брали участь у Літургії в найвідоміших храмах Угорщини та Італії. У цей Ювілейний Рік Божого Милосердя вони мали виняткову нагоду пройти крізь святі ювілейні двері у чотирьох відпустових базиліках Риму. Особливими стали Богослужіння у  церкві Євхаристійного Чуда в Ланчіано, у соборі святого Марка у Венеції. Подорожуючі мали змогу помолитися біля мощей св. Антонія в Падуї, священомученика Йосафата, апостолів Петра і Павла та пророка Івана Хрестителя в Римі.

          sympozium7

          Під час поїздки, навіть в автобусі, всі охочі могли вголос чи анонімно задати запитання священикам, які як духівники супроводжували паломників: о. Олег Кекош, капелан Дрогобицького держарного педагогічного інституту, о. Олег Турків, капелан одного з дрогобицьких професійних училищ, о. Богдан Кулик, капелан Львівського Національного Лісотехнічного університету та о. Петро Верхоляк, координтор академічного душпастирства Комісії у справах молоді УГКЦ й капелан Стрийського коледжу ЛНАУ. Щоденно у подорожі була можливість сповіді, якою скористалися неодноразово майже всі паломники, тож на Літургії у Венеції під кінець подорожі до Тайни Євхаристії вишикувалась ціла черга.

          Відгуки учасників Симпозіуму

          Тетяна Камінська, ректор Київського кооперативного інституту бізнесу і права.

          Я мала нагоду відвідати зустрічі ректорів, на яких, звісно, почула багато цікавого. Зокрема, цінно зрозуміти, що представники різних вишів різних країн зіштовхуються у своїй діяльності із подібними труднощами, а відтак на заходах подібного плану намагаються спільно обговорити їх та вирішити. Спілкування у таких колах, обмін  досвідом, без сумніву, збагачує.

          Інтеграцію церкви та вузу у конкретному випадку нашого навчального закладу вбачаємо, насамперед, у введені до навчальних планів дисциплін, які розширять, а чи навіть створять моральний імунітет студента: етика, канонічне право тощо, а також відкритість до діалогу – на базі нашого вишу відбуваються різноманітні зустрічі інтегрального характеру. Розуміємо, що сформований релігійний світогляд дуже важливий у комплексному повноцінному розвитку особистості, тому прагнемо забезпечити цю складову. Учасники симпозіуму, представники нашого інституту, усього семеро осіб,  залишаються задоволеними із цієї події, а отриманий досвід, сподіваюсь, допоможе нам у подальшій роботі.

          Олена Колінько, доцент кафедри права у Київському кооперативному інституті бізнесу і права

          Вражень від симпозіуму багато і вони здебільшого позитивні. Організована конференція на високому рівні, але от від тематичних груп, а я відвідала секцію, присвячену проблемам освіти, очікувала дещо конкретніших матеріалів. Здивувало також те, що мова йшла насамперед про шкільну освіту та дошкільну, а не вузівську. Мене вразило також те, як ставляться італійці до освіти – доповідала міністр соціальної політики, що свідчить про те, що питання освіти – прерогативне. Також вражають запропоновані методи інклюзивної освіти, над якими нам в Україні ще слід працювати. Звісно, симпозіум збагатив мене новими знаннями.

          Зіновій Бліхарський, доктор технічних наук, професор, директор інституту будівництва та інженерії довкілля  Національного університету «Львівська політехніка».

          Сподобалось все: Рим, святині, проведення симпозіуму, Літургії, екскурсії, сама конференція. З боку італійських організаторів – якби не запізнювався їхній транспорт та було достатньо місця в актовому залі для всіх учасників – все було добре. На секції почули небагато нового: про навчання молоді та духовну освіту, а здебільшого – загальні речі, про які і в нас говорять, проте вони це роблять, а ми поки говоримо.

          sympozium4

          Микола Пантюк, проректор з наукової роботи Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка

          Їздили втретє на такий симпозіум, і цінно було не тільки побачити Рим чи Венецію але й поспілкуватися з людьми

          На секції, яку ми обрали, цікавою було кілька хороших доповідей, зокрема про інклюзивну освіту.

          Дуже хороша екскурсійна програма, добре все організовано. Поїздка була цікавою в духовному плані, через щоденні Літургії – такого раніше в моєму житі не було.

          Дмитро Петрухін, викладач Стрийського коледжу Львівського національного аграрного університету

          Під час цієї подорожі перший раз посповідався і вже буду по-іншому відноситися до студентів. Миролюбніше (усміхається – ред).

          Симпозіум відбувся на високому рівні. Вже вкотре тут зібралася світова професура, перед якими кожен раз стоять нові виклики, нові проблеми, нові люди. Важливо, що ми зустрілися і з людьми зі всього світу, і між собою.

          sympozium8

           

          Марта Зозуля, о. Петро Верхоляк

          Прес-служба Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ

           

          Читай також

        • Католицька школа в Києві: тут не виховують дітей для ідеального світу
        • У Центрі Самбірсько-Дрогобицької єпархії відбулась стратегічна сесія команди студентських капеланів та їх помічників ЦАД СДЄ
        • Восьма Міжнародна виставка українських та закордонних вишів стартувала у Львові
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Вокаліст християнського гурту "Територія Душі"