Звички багатих людей

Читай також

  • Капітал Церкви – тема свіжого номера часопису «Патріярхат»
  • Про глупого багача…
  • Наскільки більше ми приділяємо уваги життю тут на землі, забуваючи про вічність?
        • Звички багатих людей

          Протягом п’яти років американський науковець Томас Корлі вивчав звички багатих людей. Цікаве християнське трактування цих звичок запропонував о. Андрій Микитюк у радіопрограмі “Вечірні діалоги з душпастирем” на “Воскресіння. Живе радіо”.

          Є така думка, що християнин не завжди має бути багатим, тому що багатство є поганим, воно шкодить, заважає. І навіть дуже часто у прикладах, притчах багач є тим, який робить щось зле. Але саме багатство не є поганим, воно є лише засобом. Багатство є даром, який Бог дає нам, щоб ми добре ним розпоряджалися.

          Проте наше багатство не полягає у нашому матеріальному стані. Саме слово «багатство» означає те, що Бог нам дає. І воно не обов’язково має вимірюватися в матеріальних речах: «Найперше шукайте Царства Божого, все решта вам додасться». Ми як християни маємо розуміти: багатим чи бідним нас робить не матеріальне забезпечення, а наші стосунки з Богом. А щоб стати “багатими у Бозі”, можна теж виробляти в собі корисні звички.

          Адже звички – це не характер чи темперамент, їх можна змінити!

           

          Багаті люди присвячують щонайменше 30 хвилин на день читанню.

          Причому це читання не є розважального характеру, а обов’зково повинно давати нові знання.

          Варто читати нові книжки, які поглиблюватимуть наші знання, нашу віру. А крім того, читати Святе Письмо щодня. Якщо ми, християни, не будемо цього робити, то ми багато втратимо. Святе Письмо це слово Боже, промовлене до нас. І ми, які хочемо бути близько Бога, маємо слухати те, що Бог до нас промовляє.

           

          76 % багатих людей присвячують принаймні пів години на день фізичним вправам.

          Бігу, ходьбі, прогулянкам тощо.

          Наше тіло допомагає нам. Якщо ми кволі, нездужаємо, нам тоді важко вставати, іти, показувати, що в нас усе добре, виявляти любов до інших. Доброю також звичкою для християн є піст: це також вправи, але не лише для тіла, але й для нашого єства: коли ми вчимося відмовлятися від їжі, від поганих звичок, від гріхів, які ми чинимо. Отже, цей “спорт для багатіїв” для нас, християн стає тим, щоб ми ставали міцнішими.

           

          Успішні люди проводять час з іншими успішними людьми.

          Важливо, щоб ми спілкувалися з людьми, які мають добрий успіх у житті з Богом.

          Христос став для нас найкращим прикладом для наслідування. Насамперед маємо бути близько Христа через Святі Тайни, але також близько тих людей, які показують нам добрий приклад, цей приклад черпати і теж ставати кращими.

           

          Багаті люди переслідують тільки свої власні цілі.

          Тут все-таки варто зауважити: ціль для християн є спільною  це Царство Боже, життя в Бозі. Коли ми поставимо це за ціль свого життя, не шкодуючи сил, щоб її досягти  тоді ми до неї прийдемо.

          Рано встають.

          50% багатих людей прокидаються за 3 години до початку свого робочого дня. Ця стратегія допомагає справлятися із непередбаченими обставинами.

          Для християнина звичка рано вставати дасть додатковий час на молитву. Якщо ми встанемо навіть на пів години швидше від свого звичайного ритму, це вже є пів години для того, щоб ми побули з Богом, щоб ми з Ним порозмовляли, Йому подякували. Ці пів години також можуть дати час на читання Святого Письма та іншої літератури, автоматично допомагаючи нам розвинути першу звичку.

          Коли ми маємо час для Бога, Він дає нам час для всіх інших речей і справ, які ми дійсно потребуємо.

           

          Мають кілька джерел доходу.

          Мільйонери, як правило, мають три грошові потоки, якими вони можуть вдало розпоряджатися і отримувати прибутки.

          Для християн джерелом духовного “доходу” є молитва, дари Святого Духа, які ми отримуємо в Тайні Миропомазання (Страх Божий, Знання, Мужність, Рада, Розум, Мудрість – ред.), а також інші Святі Тайни, особливо Тайна Євхаристії, через які Христос дає нам силу.

           

          Шукають наставників.

          Треба шукати за добрими наставниками, добрими духівниками.

          Духівник це є людина, яка слухаючи про наші труднощі в духовному житті, може скерувати, поділитися своїм досвідом, дати добру пораду, щоб ми, скориставшись нею, щось змінили і стали кращими.

           

          Дивляться на життя позитивно.

          Негатив, песимізм довкола тисне на нас, і ми розчаровуємося, падаємо настроєм.

          Проте маємо підняти високо голову і дивитись вперед з позитивом. Коли ми йдемо до цілі, якою є Бог то це є радість, яку Бог нам пропонує. Звичайно, є негаразди, є перешкоди на нашому шляху. Ми розчаровуємося в людях, розчаровуємося в обставинах, але маємо пам’ятати, що вкінці все буде добре, бо Бог є добрий, і Він створив на початку все добре. Лише через гріх маємо наслідки всіляких негараздів. Але там де є Бог нема гріха. Все буде добре, коли ми з Богом і біля Бога. Він нас захистить і приведе до всього найкращого, тож будьмо позитивні!

           

          Не йдуть за більшістю. 

          У нашому народі є така фраза і звичка: “Що скажуть люди?”.

          Ми оцінюємо свої вчинки не зі свого боку, а з того, що про нас будуть говорити інші. І ми йдемо за тією більшістю. Ми деколи переборюємо себе і стаємо нещасними, тому що ми робимо те, що робить більшість, хоч воно нам не подобається.

          Суспільство може пропонувати розваги, залежності, недобрі речі, і якщо ми підемо за більшістю, то втратимо себе.

          Пам’ятаймо Христа: коли Він ходив по землі, творив чуда, то Він руйнував стереотипи більшості: Він перший говорив із жінками, з поганами, з грішниками, з митарями – і не дивився, що говорять інші. Тому що так виявляється любов.

           

          У багатих завжди хороші манери.

          Через хороші манери ми виявляємо свою любов і повагу до інших. Треба вчитися нікого не ображати, але виявляти належну пошану, належну любов до тих людей, яких ми зустрічаємо.

           

          Успішні допомагають іншим також ставати успішними.

          На дорозі до Небесного Царства ми не є самі.

          Бог кличе до Свого Царства всіх. І ми маємо допомагати один одному ставати кращими. Це не означає, що ми маємо змінювати одні одних, ні. Але ми маємо підтримати, взяти за руку і спільно крокувати. Коли ми допомагатимемо іншим приходити до Христа, наша християнська родина ставатиме більшою, міцнішою.

           

          Кожен день 15-30 хвилин присвячують роздумам.

          Роздуми це ключ до успіху.

          Маймо час для себе і для Бога. Коли ми можемо спокійно сісти і роздумати над своїм життям, зробити іспит сумління, щоб подивитися, що ми зробили поганого, чого ми не зробили доброго, щоб наступний день почати краще, почавши змінювати себе.

           

          Шукають зворотній зв’язок.

          Те, що скажуть інші, допомагає зрозуміти, чи ми перебуваємо на правильному шляху.

          Не ображаймося, коли хтось нас критикує. Звичайно, критика буває різна: деколи конструктивна, а деколи люди критикують, бо так хочеться, бо самі не вміють чогось кращого. Але  думка тих людей, які вже самі досягли певного успіху, допомагає нам глянути на себе і побачити, що зробити для того, щоб стати кращими.

           

          Довідка

          Дослідження Томасом Корлі 170-ти мільйонерів, що здобули свої статки власними зусиллями, показало їхні спільні звички: вони багато читають, займаються спортом, переслідують свої власні цілі, вони рано встають, у них кілька джерел доходу, вони шукають наставників, дивляться на життя позитивно, вони не йдуть за більшістю, у них завжди хороші манери, вони допомагають іншим також ставати успішними, вони кожен день 15-20 хвилин присвячують роздумам, вони шукають зворотній зв’язок. Результати своїх досліджень Томас Корлі описав у книзі “Зміни свої звички – зміни своє життя”.

           Фото: businessinsider.comignorelimits.com

           

          Читай також

        • Капітал Церкви – тема свіжого номера часопису «Патріярхат»
        • Про глупого багача…
        • Наскільки більше ми приділяємо уваги життю тут на землі, забуваючи про вічність?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 5 / 5. Vote count: 1

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Вокаліст християнського гурту "Територія Душі"