Магія, ворожіння, забобони: як вберегти себе та інших?

Читай також

  • Передвеликодні реколекції для студентської молоді
  • Запрошуємо на екуменічну молитву за перемогу і мир в Україну
  • #За_пости-17. Забобони. Отець Роман Демуш
        • Магія, ворожіння, забобони: як вберегти себе та інших?

          Коли о. Назарій ішов на зустріч про забобони і магію у кафе «Ратуша», йому дорогу перебіг чорний кіт. «В Бога дуже добре почуття гумору», – прокоментував це священик.

          – Ходите до бабки?
          – Так!
          – Помогло?
          – Не дуже.
          – То нащо ходите???

          Відколи телебачення та інтернет стали загальнодоступними, ми всі стали «експертами» у питаннях, пов’язаних із потойбіччям. Та Церква просить: не читайте, не дивіться цього, а живіть активним християнським життям. Які ж аргументи можна знайти для друзів чи знайомих, які наче й побожні люди, але все ж вірять в «знаки долі» чи, гірше того, ходять до ворожки?

          На зустрічі, яку організував в рамках екуменічних передвеликодніх реколекцій сайт «Духовна велич Львова», о. Назарій Лозинський, викладач Львівської православної богословської академії УПЦ КП, допомагав присутнім знайти відповіді на ці питання.

          Ще Адам і Єва першими спокусилися на «магічні обіцянки» Змія: «Будете як боги».  Людина захотіла керувати світом, втручатися в Божий промисел…

          Всі події нашого життя стаються з Божої волі. В Біблії написано, що без цього і волосина з нашої голови не впаде. Людина покликана приймати Божу волю.

          Ціль Божого допусту нам невідома. Якби людина все знала – не було б мети людського життя.

          Будь-яка магія має ціль втрутитися в природний хід речей. Дівчина, що «приворожує» хлопця, який її не любить, насильно хоче змінити його долю і ставить себе на місце Бога.

          Забобони не несуть негативного наповнення, поки ми самі цього не зробимо «по вірі вашій дасться вам». А ще ми після «поганої прикмети» можемо просто зосереджуватися на речах, подіях, які б і так відбулися, але ми б на них уваги не звертали.

          rekolekciji_duhovna_velych_30_03

          Деякі забобони є просто природніми ознаками. Наприклад, люди кажуть, що якщо ластівки літають низько , то буде дощ. Це ж не через ластівок паде дощ, а ластівки літають за комашками, які через певні метеорологічні зміни скупчуються на невеликій висоті.

          Забобон «не передавати через поріг» походить від традиції древніх слов’ян закопувати при будівництві хати під поріг жертовну тварину чи навіть людину (бо начебто дух цієї жертви витав над порогом). Спитайте у тих, що полюбляють цей забобон: ви що, вірите, що у вас під порогом хтось закопаний??

          Популяризація окультизму – це дія диявола. Запорукою нашого захисту від впливу зла є наш духовний стан.

          Сповідь і причастя – те, що найперше і найбільше захищає людину. Якщо у вас виникають якісь складні запитання – то за порадою треба звертатися до священика.

          Коли ми викорінюємо з серця негитавні речі, які прив’язують нас до цього світу – то ми зможемо наповнити серце любов’ю і Божою благодаттю.

          rekolekciji1_duhovna_velych_30_03

          Записала Марта Зозуля
          Фото: Валентина Євтушок

           

          Читай також

        • Передвеликодні реколекції для студентської молоді
        • Запрошуємо на екуменічну молитву за перемогу і мир в Україну
        • #За_пости-17. Забобони. Отець Роман Демуш
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Вокаліст християнського гурту "Територія Душі"