5 вправ, щоб навчитися дякувати

Читай також

  • Якщо ви ще не знаєте, що робити у Великий піст
  • “Ти вільний, і якщо бажаєш загинути – це в твоїй волі”: духовні поради монаха-пустельника
  • Папа Бенедикт XVI – бути трохи святішим щодня
        • 5 вправ, щоб навчитися дякувати

          Слово «подяка» в грецькій мові складається з двох слів: eu (дуже, добре) і charidzomai (робити комусь приємно) або charis (те, що радує). Вдячність виникає з досвіду глибокої радості і приємності життя. Відсутність вдячності в людському житті є свідченням  того, що радості бракне або що вдячності ми ще не навчилися. Але чи справді можна навчитися дякувати? Пропонуємо вам декілька простих вправ для цього

          Вправа 1

          Пригадай усіх людей довкола тебе: родина, друзі, робота.
          Пригадуючи кожну людину, запитай себе: чи не маєш до неї якихось претензій, чи не змушуєш її до чогось?
          Якщо будеш щирим і знайдеш претензії, то питайся знову – якими способами ти впливаєш на цю людину: пробудження почуття провини, демонстраційним показуванням свого страждання тощо? Як поводиш себе, коли іншу людина не сповнює твоїх очікувань?
          Порозмовляй з Богом про результати таких вправ. Проси Його, щоб лікував твоє серце від ран і допомагав тобі відкриватись для Нього і для своїх ближніх.

          Вправа 2

          Пригадай усе своє життя. Напиши про тих людей, події, внутрішній досвід або інші справи, за які відчуваєш вдячність до Бога. Намагайся бути спонтанним в цих вправах.
          Коли народилася свідомість необхідності дякувати Богові за все, що тебе зустрічає в житті? Чи дух вдячності зростав разом з духовним зростом?
          Чи відчуваєш необхідність розвивати духа вдячності?
          Що хочеш сказати Богові про свою поставу вдячності в окремих періодах життя? Що хочеш Йому сказати про свій актуальний стан в цій справі?

          Вправа 3

          Склади список людей, подій, внутрішнього досвіду або інших справ, за які ти ще не дякував Богові, або за які тобі було би важко тепер подякувати, хоч відчуваєш, що вони були важливими в твоєму житті. Може це були якісь випробування, пережиття, які тебе ще «болять», але через які Бог об’явив тобі правду про тебе самого і Свою любов до тебе.
          Згадай найважчі життєві ситуації. Згадай ситуації, найбільш корисні для твого духовного життя.
          Вибери одну ситуацію, яку вважаєш найважливішою і найтруднішою. Згадай усі почуття, пов’язані з нею. Не бійся повторного болю. Чи усвідомлюєш плоди цього досвіду? Чи відчуваєш необхідність подякувати Богові за цей досвід?

          Вправа 4

          Згадай людей, події і досвід останнього тижня – те, за що ти вже дякував Богові. Згадай спочатку досвід, а потім хвилини твоєї вдячності.
          Чи багато подій ти охопив вдячністю? Яким був твій досвід? Чи це звичайні людські справи, чи якісь надзвичайні події?
          Чи ти задоволений своїми подячними молитвами останнього тижня? Що хочеш сказати Богові? Чи відчуваєш необхідність росту духа вдячності?

          Вправа 5

          Від вдячності до Бога перейди до вдячності людям. Чи часто дякуєш людям? Не йдеться про норми поведінки, а про почуття вдячності, яке виражається також без слів. Бог, якому ти дякуєш, покаже тобі людей, яким тобі треба дякувати, оскільки вони були Його знаряддям для твого добра.
          Згадай усе своє життя і всіх людей, які відіграли в твоєму житті важливу роль. Згадай також людей, які відійшли з твого життя. Їхні імена напиши на окремому листку.
          Згадуючи, молячись, подумай, чим їм завдячуєш? Чи дякував їм? Згадай людей, які зробили тобі багато добра, але яким ти не подякував із різних причин, може, і через свій егоїзм. Згадай людей, яким ти виявляв свою невдячність. Подякуй їм зараз і проси Бога, щоб Він був їхньою нагородою.
          Що хочеш тепер сказати Богові? Чи хочеш в Бога щось попросити?

          За матеріалами: lviv.ua

          Фото: vatolakkiotis

          Читай також

        • Якщо ви ще не знаєте, що робити у Великий піст
        • “Ти вільний, і якщо бажаєш загинути – це в твоїй волі”: духовні поради монаха-пустельника
        • Папа Бенедикт XVI – бути трохи святішим щодня
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.