Як припинити бути лицемірним християнином?

Інші дописи автора

        Як припинити бути лицемірним християнином?

        Ісус часто називав людей лицемірами, демонструючи наскільки поширеним є лицемірство насправді. І це стосується не лише минулого. Лицемірство є всюди: серед релігійних людей, політиків, людей, яких ви зустрічаєте на вулиці. Наше суспільство сповнене надзвичайних подвійних стандартів.

        Так що ж насправді таке лицемірство ?

        Словник каже, що лицемір – це людина, в якої дії не відповідають переконанням.

        Християни часто винні в лицемірстві. Але чому? Чому люди не живуть своїми переконаннями? Або вони не вірять в те що говорять, або не знають як діяти у відповідності зі своїми переконаннями. Я вважаю, що більшість християн, як і більшість людей потрапляють у другу категорію.

        Часто ми занадто зосереджені на тому, що думають інші, щоб жити тим, у що віримо. Ми орієнтуємо нашу ідентичність і етичні стандарти по відношенню до оточуючих. Ви можете сказати: “Так, я грішу, але я все ще не такий поганий, як той хлопець”. Або, можливо, ви дивитеся на інших для орієнтування, і коли вони роблять помилку, ви відчуваєте спустошення і ваша віра стає меншою. Ви навіть можете вважати їх лицемірами через їхню помилку.

        Коли ми не дозволяємо нашим переконанням бути внутрішнім фокусом наших сердець – бути речами, в які ми дійсно віримо – наша “віра” стає насправді просто зовнішніми  діями. Тоді ми схильні порівнювати нашу так звану віру з вірою інших. Ми стаємо лицемірами, роблячи інших людей нормою моралі і святості. Але інші люди не є стандартом. Ісус є таким стандартом.

        Ми розчаровуємося, коли робимо інших людей як стандарт поведінки. Ніхто не є досконалим – ні християни, ні хтось інший. Тому всі ми потребуємо досконалого спасителя, яким є Ісус Христос. Він є єдиною ідеальною людиною, яка коли-небудь жила. І коли ми знаємо, що Бог є стандартом, а не наші недосконалими ровесники, ми не будемо здивовані або відчувати спустошення, коли побачимо помилки інших.

        Якщо ви поставите яку-небудь людину, як стандарт для себе, то ризикуєте стати лицеміром. Є десятки причин, чому ми стаємо жертвою лицемірства. Ісус попередив людей “остерігайтеся закваски фарисейської, що є лицемірством” (Лк. 12:5). Він знав, що лицемірство може починатися з чогось дуже малого і навіть з гарними намірами. Нижче описано, як уникнути лицемірства:

        1. Не фокусуйте ваш погляд на інших.

        Ми схильні до фокусування на інших з багатьох причин:

          • Ми вважаємо, що легше слідувати за іншими, ніж слідувати за Ісусом.
          • Легше дивитися на когось, ніж чесно дивитися на себе.
          • Ми намагаємося знайти напрямок, дивлячись на шлях інших.
        • Ми оберігаємося, тому що раніше були зранені або введені в оману.

        Щоб уникнути лицемірства, зверніть увагу на віру в Слово Боже і застосуйте його до власного серця. Коли ви зосередьтеся на Ісусові, Він навчить і направлятиме вас, наповнюватиме любов’ю і благодаттю, щоб поширюватися на інших.

        1. Розширяйте благодать і прощення.

        Ми не можемо поширювати благодать з кількох причин:

          • Страх. Ми боїмося, що хтось може таким чином використати нас.
          • Продуктивність. Ми дуже зосереджуємося на діях і проявах добра, замість того, щоб зосереджуватися на Христовому посланні любові.
          • Гордість. Ми думаємо, що інші не заслуговують на благодать, як ми.
        • Непрощення. Ми вимогливі до самих себе, коли ми помиляємося; тому ми вимогливі і до інших.
        1. Не судіть і не навішуйте ярликів.

        Судити когось за його діями може бути лицемірством, бо маркування інших – це швидкий шлях до того, щоб бути лицеміром.

        Наступного разу, коли ви зрозумієте, що фокусуєте свої очі на інших, а не на Ісусі, не бажаючи прощати комусь або швидко навішуючи ярлики на когось, спробуйте наступне:

        Коли хтось ображає вас, зупиніться і подумайте про час, коли ви зробили щось подібне. Потім згадайте, що ми, як християни, повинні прощати, а не тримати образи в собі. Нехай злочини примушують вас розглянути вашу власну поведінку. Отож, дякуйте Богові за прощення і пропонуйте прощення іншій людині.

        Якщо ви не можете згадати нічого такого, подібно до того, що зробила інша людина, пам’ятайте про інші речі, які Бог вам пробачив.

        Якщо ви не можете згадати нічого такого, подібно до того, що зробила інша людина, прочитайте Вихід 20 або Матвія 5-7. Потім повторіть Крок 1.

         

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора