Святий славний пророк Ілля

Інші дописи автора

        Святий славний пророк Ілля

        Біблійний пророк Ілля є центральною фігурою в книгах, які розповідають історію народу Ізраїлю. Традиція пов’язує його з горою Кармель, і християни у Святій Землі святкують його 20 липня (2 серпня за старим стилем) кожного року, особливо в Хайфі.

        Історія Іллі описана в Книгах Царів. Покликання пророка можна знайти в 1 Царів 17, а про його вознесіння на небо розповідається у 2 Царів 2. Пророк з’явився за днів царя Ахава (9 ст. до Христа), який описаний як той хто робив “зло в очах Господніх, гірш від усіх, що були перед ним” (1Цар 16:30). Наскільки великим був гріх цього царя, настільки великим був пророк, посланий Богом, щоб вказати на його гріх. Ілля мав важке життя, сповнене конфліктів та переслідувань. Однак він також зустрічався з живим Богом, як і його попередник Мойсей, і в тому самому місці – на горі Синай/Хорив. Певною мірою кажучи, Ілля є батьком пророків.

        Згідно з біблійною оповіддю, Ілля не помер, але був узятий на небо “вогненною колісницею та вогняними конями” (2Цар 2:11). У біблійній традиції цей факт породив віру в те, що Ілля повернеться наприкінці днів, щоб підготувати шлях до приходу Бога, який буде судити світ. Так у Малахії 3:23-24 написано: “Ось я пошлю вам Іллю пророка перед приходом дня Господнього, великого і страшного. І він наверне серце батьків до дітей і серце дітей до батьків, щоб я, прийшовши, не побив землі прокляттям”. (див. також Бен Сіра 48:10). У юдейській традиції Ілля прийде наприкінці днів, щоб оголосити про прихід Месії, і він є центральним персонажем.

        У писаннях Нового Завіту Ілля тісно пов’язаний з постаттю Йоана Хрестителя. Йоан приходить підготувати шлях для Ісуса і в цьому сенсі виконує роль Іллі. Коли Ісус піднімається на високу гору і переображається в присутності трьох своїх учнів, які бачать Його в новому світлі – світлі вічного життя – Мойсей та Ілля з’являються поруч із Ним. У цій події Мойсей представляє Закон, а Ілля – Пророків.

        Ілля уособлює вірність слову Божому і перемогу Бога над своїми ворогами. Завзяття Іллі та його переслідування з боку гнобителів роблять його одним із захоплюючих біблійних персонажів. Християни на Близькому Сході шанують його особливим чином, і ім’я “Еліас” (Ілля по-арабськи) часто дають дітям. Свято святого Іллі (Мар Еліас) відзначається з великою радістю на всьому Близькому Сході та особливим чином у Хайфі та на горі Кармель, де багато місць, пов’язаних з іменем цього пророка. Крім того, можна відзначити, що орден кармелітів розглядає себе як один із плодів праці Іллі, і ченці, які живуть на вершині гори Кармель до сьогодні, культивують спадщину пророка і продовжують давню присутність життя молитви на цій горі, традицію, що сягає часів Іллі.

        Джерело: www.catholic.co.il

        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.