Чи знаєте ви історію дочок Целофхада?

Інші дописи автора

        Чи знаєте ви історію дочок Целофхада?

        І стали перед Мойсеєм та Єлеазаром священиком, перед князями й усією громадою, коло входу в намет зборів, та й кажуть: “Батько наш помер у пустині, не був він із тієї юрби, що зібралась була проти Господа, з прибічників Кораха; помер він за свій гріх. Синів же не було в нього. Чого б то ймення батька нашого мало зникнути з його роду тільки через те, що в нього нема сина? Дайте й нам власність між братами нашого батька.”

        Числа 27:2-4

        Книга переписів

        Сьогодні випадковий читач навряд чи очікує знайти сучасний погляд на жінок у стародавній Книзі Чисел. Однак, уважніший погляд показує, що ця книга містить набагато більше, ніж поневіряння народу Господнього Ізраїлю у 40-річній подорожі пустелею.

        За результатами двох переписів населення в Числах Ізраїль рахує лише чоловіків. Жінок і дітей не вважали значними для підрахунку, оскільки вони не могли піти на війну. Тому вражає те, що в переписі в Числах 26, коли згадується плем’я Манасії, ми знаходимо імена п’яти дочок Целофхада: “У Целофхада ж, сина Хефера, не було синів, лише дочки; ймення дочок Целофхада: Махла, Ноа, Хогла, Мілка та Тірца” (Чис 26:33).

        Дочки Целофхада підходять до Мойсея

        Однак дочки Целофхада не лише перераховані у Святому Письмі. Промова, яку вони виголошують перед Мойсеєм та старійшинами, записана докладно! (пор. Чис 27:1-11). Цей дивовижний приклад жіночого лідерства приходить у те місце і в той час, коли жінок і дітей не вважали достатньо значущими, щоб навіть порахувати!

        Ошелешені тим, що вони зіштовхнулися з аспектом втрати спадщини свого батька, оскільки у нього немає сина, але все-таки підбадьорені, ці п’ятеро дочок вирішили підійти до Мойсея, священика Єлеазаром, провідників та всього збору, зібраного біля намету зборів. Лише для важливих справ вони зібралися біля намету зборів. Дійсно чудовий і сміливий крок для тих часів, коли п’ятеро жінок підійшли туди цього серпневого зібрання.

        Можна уявити собі тишу тих, хто зібрався там, коли ці жінки прийшли до місця, де вони не мали бути. Старший Мойсей, що стоїть зі старійшинами в зборах, приголомшений появою п’яти дочок Целофхада.

        Дочки оскаржують закон, запитуючи: “Чого б то ймення батька нашого мало зникнути з його роду тільки через те, що в нього нема сина?” (Чис 27:4). І далі слідує їх прохання до Мойсея: “Дайте й нам власність між братами нашого батька” (Чис 27:5).

        Жінки шукають справедливості

        Це перший випадок у Біблії, коли жінки шукають справедливості для себе. І ми бачимо, що Мойсей їх вислухав. Однак він не зміг дати готової відповіді. Мойсей звернувся до Господа, який дав відповідь, що дочки Целофхада були праві (Чис 27:7).

        Було оголошено, що якщо чоловік помре і не матиме синів, то його спадок повинна перейти до його дочок. Якщо у нього немає дочок, спадок має перейти до його братів; якщо він не має братів – до братів його батька; а якщо у його батька немає братів, тоді до його родича.

        Змінюються закони успадкування

        Тому закони успадкування були переписані на основі прохання дочок Целофхада. Дійсно, ми бачимо в останній главі Чисел (пор. 36:2-8), що закони успадкування були змінені таким чином, щоб спадок не покидав сім’ю.

        Цей знаковий інцидент вважається однією з перших судових справ. Фактично, він цитується у справах про спадщину майна. Наприклад, в журналі «Американська асоціація адвокатів» Генрі Кларк згадував цю справу як дострокове декларативне рішення щодо прав власності жінок (лютий 1924 р.).

        Який урок із Книги Чисел! П’ятеро дочок Целофхада вчать нас не просто приймати несправедливість. Навіть ті, кого вважають найнезначнішими, можуть благати про милосердя до Господа через Його обраних представників, коли стикаються з несправедливістю, і їх голос буде почутий, якщо їхні лідери будуть справедливими.

        Махла, Ноа, Хогла, Мілка та Тірца – ваша хоробрість і приклад виділяються для нас віками. Пам’ятають вашого батька Целофхада, який виховав доблесних і вірних дочок, які могли наблизитися до Господа і досягти справедливості, якої вони прагнули. Ви є натхненням не лише для інших жінок, яких сьогодні пригнічують, а для всіх, хто стикається з несправедливістю. Ви – приклади стійкості та відваги: дякуємо вам!

        Автор: Tom Thomas
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.