Посібник для початківців з молитви на вервиці

Інші дописи автора

        Посібник для початківців з молитви на вервиці

        Папа Пій XI відомий тим, що сказав: “Якщо ви хочете миру у своїх серцях, у своїх домівках та у своїй країні, збирайтеся щовечора, щоб молитися на вервиці. Нехай навіть один день не пройде без цієї молитви, як би ви не були обтяжені багатьма турботами та працею”.

        Вервиця – це потужна молитва, але дивовижна кількість католиків не знайома з нею. Часто можна побачити як старші покоління моляться її в церкві або вдома, але молодих людей не завжди вчать користуватися цими священними намистинами.

        Хороша новина полягає в тому, що це проста молитва, яку легко перейняти після кількох десятків.

        Нижче наведено короткий посібник для початківців – для тих, хто цікавиться вервицею, але яких батьки, бабусі та дідусі чи релігійні вихователі ніколи не вчили молитися вервицю.

        Кожна вервиця (нитка намистин) має розп’яття на кінці короткого подовження під петлею. Почніть, тримаючи розп’яття і перехрестившись.

        Найперша молитва вервиці – це Апостольський Символ Віри (“Вірую”), це коротка сповідь віри, що підтверджує Ваші переконання в Католицькій Церкві. Вимовляйте цю молитву, тримаючи розп’яття.

        Вірую в єдиного Бога, Отця Вседержителя, Творця неба й землі, й усього видимого і невидимого.
        I в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, єдинородного, від Отця рожденого, перед усіма віками. Світло від Світла, Бога істинного, від Бога істинного, рожденого, несотвореного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося.
        Він задля нас людей, і нашого ради спасіння зійшов із небес, і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком.
        I був розп’ятий за нас за Понтія Пилата і страждав і був похований.
        I воскрес у третій день, згідно з Писанням.
        I вознісся на небо, і сидить праворуч Отця.
        I вдруге прийде зі славою, судити живих і мертвих, а його царству не буде кінця.
        I в Духа Святого, Господа животворного, що від Отця (і Сина) ісходить.
        Що з Отцем і Сином рівнопоклоняємий і рівнославимий, що говорив через пророків.
        В єдину, святу, соборну й апостольську Церкву.
        Ісповідую одне хрещення на відпущення гріхів.
        Очікую воскресення мертвих; і життя майбутнього віку.
        Амінь

        Після розп’яття слідує велика намистина. На цій частині промовляйте “Отче наш”.

        Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Амінь.

        Помоліться три “Богородице Діво” на наступних трьох намистинах. Існує принаймні одна традиція, яка передбачає, що людина повинна молитися за богословські дари Віри, Надії та Милосердя на цих намистинах.

        Богородице Діво, радуйся, благодатна Маріє, Господь з Тобою. Благословенна Ти між жінками і благословенний плід лона Твого, бо Ти породила Христа Спаса, визволителя душ наших.

        Перед наступною намистиною, тримаючись за ланцюжок вервиці, помоліться Славослов’я.

        Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині і повсякчас,і на віки вічні. Амінь

        На наступній великій намистині роздумайте над першою таємницею вервиці і моліться “Отче наш”.

        Вервиця складається із п’яти розділів, відомих як “десятки”, які називаються так, оскільки кожен десяток містить десять маленьких намистин. Протягом цих десятків прийнято роздумувати над “таємницею” з життя Христа. Традиція призначає різні таємниці вервиці кожному дню тижня, але індивідуальна побожність не пов’язана з цим.

        Понеділок та субота
        Радісні таємниці, що оточують народження Христа: Благовіщення (Луки 1:26–38); Відвідини (Луки 1:39–56); Народження Ісуса (Луки 2:1–21); Стрітення Господнє (Луки 2:22–38); Віднайдення Ісуса у храмі (Луки 2:41–52)

        Вівторки та п’ятниці
        Скорботні таємниці зосереджені на страстях та смерті Ісуса: Молитва на Оливній горі (Матея 26:36–56); Бичування Христа (Матея 27:26); Терням увінчання (Матея 27:27–31); Хресна дорога (Матея 27:32); Розп’яття Ісуса Христа (Матея 27:33–56).

        Середа та неділя
        Славні таємниці роздумують про Воскресіння та інші небесні події: Воскресіння (Йоана 20:1–29); Вознесіння (Луки 24:36–53); Зіслання Святого Духа (Дії 2:1–41); Внебовзяття Марії на небо; Коронація Марії як Цариці Неба і Землі.

        Четвер
        Святий Іван Павло ІІ зробив останнє доповнення до вервиці таємницями світла, також званими світлими таємницями. Вони заповнюють прогалину в житті Ісуса, яку не охоплюють традиційні таємниці вервиці: Хрещення в річці Йордан (Матея 3:13–16); Весілля в Кані (Йоана 2:1–11); Проповідування Царства Божого (Марка 1:14–15); Преображення (Матея 17:1–8); Встановлення Пресвятої Євхаристії (Матея 26).

        Поміркувавши над першою таємницею, помоліться “Богородице Діво” на десяти наступних намистинках. Наприкінці кожного десятку моліться Славослов’я. Деякі католики додають Фатімську молитву наприкінці кожного десятку, декламуючи слова, яких навчає Матір Божа Фатімська.

        О, наш любий Ісусе, прости нам наші гріхи, захорони нас від пекельного вогню, заведи до неба усі душі, особливо ті, що найбільше потребують Твого Милосердя.

        Повторюйте наведені вище вказівки для кожної таємниці до кінця п’яти десятків.

        Наприкінці вервиці наступна молитва – “Достойно”. Ви можете молитися цією молитвою, тримаючи медаль, яка приєднує розп’яття до петлі вервиці.

        Достойно є воістину величати блаженною Тебе, Богородицю, присноблаженну, і пренепорочну, і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, тебе величаємо. Амінь.

        Завершіть, перехрестившись.

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської та адаптація: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Католицький Оглядач

        Інші наші статті про вервицю

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.