Краса вервиці, як молитви тіла і душі

Інші дописи автора

        Краса вервиці, як молитви тіла і душі

        (Дивіться також: Посібник для початківців з молитви на вервиці)

        Хоча молитва – це насамперед духовна діяльність, але оскільки ми люди, вона також залучає наше тіло. Чи то на колінах, чи стоячи, чи сидячи або використовуючи голосові зв’язки, наше тіло є невід’ємною частиною молитви.

        Вервиця – один із прикладів молитви, яка успішно поєднує в собі тіло і душу, включаючи багато почуттів.

        Отець Джон Проктер у своєму “Посібнику з розарію для священиків та мирян” дає короткий біблійний фон цієї реальності молитви.

        Ми читаємо про нашого Господа, що “Він підвів Свої очі до неба”. Це була молитва. Розум і серце послали своє послання до неба через орган зору. Погляд вгору був молитвою, що відображала, так само, і піднесення душі. Про Мойсея нам сказано (Вихід 17:11), що коли “як піднімав руки Мойсей, то брав гору Ізраїль, а як опускав, брав гору Амалек”. Підняття рук Божого слуги було каналом, через який він надсилав своє послання своєму Господу … тіло та тілесні почуття беруть участь у поклонінні Богу. Ми стоїмо на колінах або на ногах, сидимо або ходимо. Саме положення тіла – це зовнішня жертва Богу, спонукана внутрішнім духом.

        В результаті вервиця за своєю природою є молитвою, яка використовує різні почуття.

        Вервиця – це щасливе поєднання молитви розуму і серця з молитвою зовнішніх почуттів … Ми беремо свої намистинки в руки і перебираємо їх, намистинку за намистинкою, крізь пальці, рахуючи [Богородице Діво], поки молимось, наче щоб запобігти блуканню нашого розуму. Сам рух пальцями є частиною нашого служіння Богу. Перш за все, ми використовуємо свій язик та свої губи, щоб виразити свою думку та своє бажання, і тому це стає усною молитвою, молитвою вголос … Губи та язик – це слуги, що несуть думки розуму та почуття волі. Вони є посланцями душі, що несуть її прагнення до Всевишнього.

        Це важливо, оскільки молитва повинна охоплювати все наше єство, як тіло, так і душу. Таким чином, ми пропонуємо Богові всю нашу особистість у молитві, не залишаючи нічого позаду.

        Якщо ви шукаєте більш тілесної молитви для свого духовного життя, подумайте про молитву вервиці та використання її як інструменту для передачі своєї любові до Бога.

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської та адаптація: Максим Гонтар
        Фото: Maria Marganingsih | Shutterstock

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.