Як навчити дітей цінувати молитву вервиці

Інші дописи автора

        Як навчити дітей цінувати молитву вервиці

        (Дивіться також: Посібник для початківців з молитви на вервиці)

        “З належною повагою до свободи Божих дітей, Церква пропонувала і продовжує пропонувати вірним певні практики благочестя, в яких вона особливо зацікавлена і наполеглива. Серед них – вервиця”. Цього жовтня, який називається “місяцем вервиці”, ми повинні мати на увазі це запрошення Папи Івана Павла II, де він згадує те, що Папа Павло VI писав у 1974 році: “Безсумнівно, що вервицю до Пресвятої Діви слід розглядати як одну з найкращих та найефективніших поширених молитов, до якої запрошується християнська сім’я”.

        Вервиця – це дуже проста молитва. Нагадаємо, що вона полягає у роздумах з Дівою Марією про життя Ісуса, промовляючи одне Отче наш, 10 Богородице Діво та одне Слава Отцю. Це така молитва, яка підходить для всіх, як великих, так і маленьких, і особливо підходить для сімейної молитви. Який хороший спосіб запровадити або повторно ввести її у сім’ю?

        На один десяток потрібно менше 5 хвилин

        Одна річ, яка дивує у вервиці, – це її простота. Вона не є ні надзвичайною, ні сенсаційною, і щоб навчитися їй, не потрібно багато. Ось чому вервиця є найпопулярнішою молитвою для вбогих та дітей: будучи далекою від виразу старої священності, це постійне і дивовижне повторення нашої любові до Бога через Діву Марію. Читаючи вервицю, повторення одних і тих самих слів дає нам зрозуміти, що цінність молитви не в тому, що ми говоримо. Святий Дух молиться через нас. Коли ми молимось, нас не просять говорити складні чи надзвичайні речі, нас просто просять бути там, бути доступними та відкритими для того, щоб Святий Дух діяв у нас.

        Важливо пам’ятати, що ми не молимося вервицю “тому, що ми повинні”, і не квапимося її завершити. Це було б беззмістовно. Звісно, немає сенсу змушувати малечу вимовляти більше молитов, ніж вони можуть витримати. Але вервиця, як і всі молитви, вимагає від нас дійсно зупинитися – поставити на паузу те, що ми робимо, щоб мати цей час з Богом. Молитва передбачає тишу та внутрішній спокій, де ми дійсно погоджуємося віддати свої турботи та свій перевантажений час у руки Бога.

        Цікаві ідеї, щоб уникнути надмірної монотонності

        Маленькі діти із задоволенням отримують вервичку і вчаться рахувати “Богородице Діво” на намистинах. Легко знайти недорогі та витривалі традиційні вервички або вервички-браслети, щоб діти могли тримати їх під рукою, як маленька Бернадетта з Лурду, яка, проста і невихована, якою вона була вона, навчилася молитися вервицю напам’ять (і з цілого серця).

        Щоб вервиця не стала монотонною, ви можете міняти спосіб, як ви читаєте вервицю в сім’ї. Наприклад, робіть це у вигляді діалогу. Діти дуже швидко підхоплять це і будуть пишатися собою. Або перед кожним десятком коротко роздумуйте над уривками з Євангелія. Ви можете вибрати одну таємницю на кожен день або одну на весь тиждень. Інша ідея – промовляти наміри перед кожним десятком або перед кожним Богородице Діво.

        Існує багато книжок для будь-якого віку, які допомагають нам відкрити і роздумувати над 15 таємницями вервиці. Їх можна використовувати, наприклад, до або під час молитви, щоб скерувати роздуми на початку кожного десятку. Ілюстрації в дитячих книжках про вервиці можуть допомогти їм уявити сцени Євангелія та зосередити їхню увагу. Велике зображення таємниці вервиці, над якою слід роздумувати в цей день, також можна розмістити у молитовному куточку.

        Але чому ми повинні молитися Діві Марії?

        Чому ми повинні просити Діву Марію молитися за нас, а не звертатися безпосередньо до Бога? Тому що вона – Мати Христа, і наша Мати. Тому що вона проголосила Церкву і була її прообразом. В її особі Церква благає нашого Небесного Отця, благає Його Сина і підкоряється Духу, якого вона закликає. Молитися Діві Марії, довіряючи її заступництву за нас, не додає зайвого кроку між нами та Богом. Це означає, що через безсилля нашої віри ми визнаємо всемогутність віри Церкви, яка за бажанням Бога є Нареченою до Його Сина і в яку ми сміємо вірити, дивлячись на Діву Марію – джерело Церкви, її зразок і передвісницю.

        Автор: Christine Ponsard
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.