Якою є мета вервиці?

Інші дописи автора

        Якою є мета вервиці?

        (Дивіться також: Посібник для початківців з молитви на вервиці)

        Вервиця була популярною набожністю серед католиків протягом століть, але іноді призначення вервиці залишається неясним.

        Хоча точне походження вервиці часто обговорюється серед істориків Церкви, безсумнівним є те, як вона має використовуватися.

        Коротка відповідь полягає в тому, що намистини вервиці використовувалися мирянами, щоб відстежувати кількість молитов, які вони читали. Це природне пояснення мети вервиці, але є і надприродна відповідь.

        Св. Іван Павло ІІ був палким поширювачем вервиці і підсумував головну мету вервиці у своєму посланні Rosarium Virginis Mariae:

        Вервиця, хоч і явно марійська за характером, є в своїй основі христоцентричною молитвою. У тверезості своїх елементів вона має всю глибину євангельського послання у всій його повноті, про що можна сказати, що вона є компендіумом. Це відлуння молитви Марії, її багаторічного Magnificat для праці спокутного Втілення, яке почалося в її незайманій утробі. З вервицею християнський народ сидить у школі Марії і спонукається споглядати красу на обличчі Христа і відчувати глибину Його любові. Через Вервицю вірні отримують рясну благодать, ніби з рук Матері Викупителя.

        Rosarium Virginis Mariae, вступ

        Отець Джон Проктер у своїй книзі початку 20-го ст. “Посібник з вервиць для священиків та мирян” також говорить про цю мету вервиці – наближати душі до Ісуса Христа:

        “Проповідуйте Євангелію всякому творінню”, — таким було доручення Божественного Вчителя; проповіддю вервиці служитель буквально виконує слово Свого Вчителя. Бо чим є таємниці вервиці, як не втіленням Євангелія? Чим, як не п’ятнадцятьма розділами, що підсумовують історію, життя та вчення Ісуса Христа? Чим, як не життям і навчанням у короткому вигляді, пристосованим до здібностей молодих та старих, а також до розуміння неосвічених, як і вчених? Це таємниці, які містяться в набожності вервиці. Ми назвали їх “євангельськими таємницями” і сказали, що вони проповідують світу Ісуса Христа, Його втілення, Його життя, Його відкуплення та Його перемогу.

        Ця мета досягається шляхом роздумів над таємницями вервиці, в же той час як людина читає молитви та веде рахунок на намистинах. Це може привести до глибокого досвіду християнської медитації, поглиблення пізнання та любові до Ісуса Христа.

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: Bushko Oleksandr

        Інші наші статті про вервицю

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.