Чи вервицю винайшов святий Домінік?

Інші дописи автора

        Чи вервицю винайшов святий Домінік?

        (Дивіться також: Посібник для початківців з молитви на вервиці)

        Вважається, що у 1208 році св. Домінік де Гусман отримав небесне видіння Пресвятої Матері, яка доручила йому поширювати нову набожність під назвою “вервиця”. Відтоді св. Домінік та його домініканський орден були пов’язані з винаходом вервиці та її поширенням по всій Європі.

        Правду кажучи, історичні документи не можуть ні підтвердити, ні спростувати видіння св. Домініка. Домініканська провінція св. Йосифа пояснює цю історію на своєму веб-сайті.

        Ця розповідь дійсно може бути правдою, але немає жодних документів початку 13 століття, які б її підтвердили чи спростували. Навпаки, ретельні покази свідків для дослідження життя св. Домініка під час його канонізації, хоча в них згадується багато його чудес і одкровень, нічого не говорять про вервицю.

        Є свідчення про видіння, яке св. Домінік отримав від Нашої Пані, але нічого явного, що пов’язує його з винаходом вервиці.

        Цікаво, що є ще один святий Домінік, якого часто згадують у зв’язку з розвитком вервиці, як ми її знаємо сьогодні.

        Цей святий Домінік, згідно з Католицькою енциклопедією, був “ченцем-картузіанцем і письменником-подвижником, що народився 1382 року в Польщі”. Існують значні докази того, що він доповнив існуючі набожності, які передбачали підрахунок молитов і створив роздуми про життя Христа.

        До ста п’ятдесяти “Ave Maria” (“Богородице Діво” або “Радуйся Маріє” в західній традиції), які в ті дні складали “Псалтир Марії”, він мав на думці додати роздуми про життя Христа та Його Пресвятої Матері. Оскільки в його часи “Ave Maria” закінчувалася словами; “Fructus ventris tui, Jesus” (“Плід лона твого, Ісус”), — він доєднував до кожного “Ave Maria” речення, щоб пригадати якусь із таємниць… І Домінік, і його друг Адольф прагнули поширити використання цієї форми молитви в ордені картузіанців та серед мирян. З цих причин деякі автори вважають, що “Псалтир” Домініка був формою, або однією з початкових форм, з яких розвинулася сучасна вервиця.

        Ще до обох святих Домініків існували різні практики серед мирян щодо підрахунку 150 “Отче Наш” або “Богородице Діво”, що відповідало 150-ти псалмам, які священики та монахи читали на Божественній Літургії.

        Незалежно від того, який святий “винайшов” вервицю, як ми її знаємо сьогодні, правда полягає в тому, що багато домініканців поширювали цю набожність з 15-го та 16-го століть і донині залишаються головними промотерами цієї молитви по всьому світу. Наприклад, саме папа-домініканець, св. Пій V, поширював вервицю і встановив свято Матері Божої Перемоги в 1571 році (пізніше перейменоване Папою Григорієм XIII на свято Матері Божої Розарію в 1573 році).

        Вервиця залишається основним елементом римо-католицького благочестя і є улюбленою багатьох католиків у всьому світі.

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: Fr Lawrence Lew, O.P. | Flickr CC BY-NC-ND 2.0

        Інші наші статті про вервицю

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.