Йому 10 років, і він євангелізує у Майнкрафт

Інші дописи автора

        Йому 10 років, і він євангелізує у Майнкрафт

        Бразильський хлопець пов’язав свою любов до відеоігор з іншою пристрастю: католицькою вірою.

        Що найбільше любить робити 10-річна дитина? Відеоігри, безумовно, займають одне з перших місць у списку багатьох дітей. Бразильський хлопець пов’язав це джерело розваг з іншою пристрастю — своєю католицькою вірою.

        Рафаелю Габоріну Фаріа 10 років, і він змалку цікавиться релігією. Він завжди любив досліджувати життя святих і мріє відвідати всі храми світу. Він сильно шанує Пресвяту Діву Марію і колись бавився у коронацію Марії вдома. Потім одного разу він вирішив присвятити себе Майнкрафт (відеогрі, у якій ви отримуєте ресурси для будівництва таких речей, як будинки чи будівлі, і таким чином забезпечуєте виживання свого персонажа).

        Рафаель почав будувати віртуальну парафію Пресвятого Серця Ісуса в Атібаї, місті, де він живе в штаті Сан-Пауло. На це пішло два місяці роботи (і, звісно, веселощів!). Результат був приголомшливим — віртуальна сцена дуже схожа на реальне фізичне місце.

        Хлопець також побудував копію Національного храму Божої Матері з Апаресіди. Дуже реалістично зображені такі деталі, як вівтар, фасади, підвісний хрест, ніша святої покровительки Бразилії.

        «Ми бачили, що він завжди хотів проводити у цій відеогрі більше часу, ніж ми дозволяли. Але, як батьки, ми завжди були поруч з ним, і знали, що він робить добру справу», — каже Перла Габорін Фаріа, мати Рафаеля.

        Євангелізація через Майнкрафт

        Саме в цих побудованих віртуально храмах малий хлопчик знайшов можливість євангелізувати. Посеред своєї повсякденної рутини він приділяє деякий час, щоб знайти Євангеліє дня. Потім він практикується читати біблійний текст і записує аудіо. Коли це зроблено, настає час опублікувати відео, створене у відеогрі, на його каналі у YouTube. Результат такий, ніби ви перебуваєте на парафії чи у святині, і слухаєте щоденну Літургію. Він навіть віртуально кадить перед читанням Євангеліє, з маленькими піксельними завитками, що представляють дим, який здіймається вгору.

        Те, що починалося як гра без великих претензій, отримало успіх в Інтернеті. Після того, як одне з відео зі щоденним Євангелієм було поширено у групі Facebook, канал Рафаеля за один день піднявся з 66 підписників до 10 000! «Я був дуже схвильований, тому що ніколи не думав, що мій канал так зростатиме», — зізнається хлопець.

        «Я почала отримувати багато повідомлень на свій телефон, і я подумала, що він зробив щось недобре зі своїм каналом. Я зрозуміла, що відбувається, лише коли друг повідомив нам, що люди коментують канал Рафаеля. Ми відкрили його, щоб поглянути, і там було багато переглядів і постійно приходили нові підписники», – розповіла його мама.

        Відтоді кількість підписників каналу цієї євангелізації не перестає зростати. Сьогодні вже є 68 000 підписників, які щодня стежать за релігійним контентом, створеним у відеогрі. Одне з цих відео донесло Слово Боже до понад 103 000 людей.

        Ці відео користуються успіхом в Інтернеті, а також серед друзів Рафаеля. Мігель, один з його однокласників, дуже пишається своїм другом. Він навіть очолив кампанію, щоб канал скоро досяг 100 000 підписників. «Те, що робить Рафа, є дуже важливою працею. Ось чому ми розповсюджуємо ці відео у WhatsApp і просимо людей поширювати їх та підписуватися на канал», — каже Мігель Рамос, якому також 10 років.

        Для матері Рафаеля ініціатива хлопчика є справжньою місією. «Я завжди бачила, що Рафа більше цікавився Богом, ніж інші діти. І я думала, що в нього буде місія у цій сфері. І Бог мало-помалу показував нам, що його місія — євангелізувати», — коментує Перла Габорін.

        Його сім’я вірить, що Рафаель отримав від Бога місію євангелізувати у цифровому світі.

        Виклики місії

        Як кожен місіонер, Рафаель також стикається із труднощами. У нього риніт, і часто під час запису його голос не дуже хороший. Крім того, йому не вистачає відповідних інструментів для створення відео. Все робиться кустарним способом, оскільки комп’ютера в сім’ї вдома немає. Рафаель будує свій євангелізаційний матеріал на старій відеоприставці, яку його батько купив вживаною. Потім він монтує відео на застарілому смартфоні. Гарнітуру з мікрофоном подарував підписник каналу, який скаржився на поганий звук.

        Наперекір стільком перешкодам, Рафаель не здається: «У мене є зобов’язання перед моїми підписниками, і мені також подобається те, що я роблю. Тож, попри труднощі та навіть якщо відео мають низькі перегляди, я ніколи не перестаю їх публікувати», — пояснює хлопець.

        «Я завжди кажу йому, що те, що ми робимо для Бога, має робитися з любов’ю і добре, всупереч труднощам. І він дотримується цього до кінця. Ми навіть просимо його сповільнити ритм записів відео, щоб не перевантажувати себе, але він хоче публікувати їх щодня», – пояснює мама.

        Рафаель на своїй «робочій станції»: мало ресурсів, але багато любові до Євангелія.

        Портали правди і віри

        Маленький Рафаель ще навіть не народився, коли Бенедикт XVI закликав християн перетворити соціальні мережі та цифрове середовище на простори євангелізації, на «портали правди та віри». Євангелізаційна ініціатива цього маленького бразильця знаходиться в досконалій синергії з цим закликом, який сьогодні став необхідністю і великим викликом. І він це знає:

        «Те, що я роблю, дуже важливе, тому що євангелізація збільшує кількість людей, які вірять в Бога. Ось чому я завжди кажу своїм підписникам ніколи не припиняти ділитися вмістом мого та інших подібних каналів, тому що я католик, але я поважаю всі інші релігії», — говорить він.

        Автор: Ricardo Sanches
        Photo by Cortesia / Perla Gaborin
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.