Св. Отець Піо – його життя, його чудеса та його спадок

Інші дописи автора

        Св. Отець Піо – його життя, його чудеса та його спадок

        Отець Піо, скромний італійський монах, залишається одним із найпопулярніших святих у Католицькій Церкві.

        Християни в усьому світі були зачаровані св. Отцем Піо, видатним італійським монахом, який жив у 20-му столітті. Попри те, що більшу частину свого життя він провів у францисканському монастирі, його вплив все ще відчувається і сьогодні.

        Життя Отця Піо

        Перший дім Отця Піо: паломництво до П’єтрельчіни

        25 травня 1887 року Марія Джузеппа де Нунціо народила хлопчика вдома у своїй спальні на вулиці Віко Сторто Валле, 27. Була 5:00 дня. Його батьки, Марія та Граціо, довірили опіку свого новонародженого сина св. Франциску і назвали його на честь святого з Асижу – Франческо.

        Будинок, де народився Отець Піо, відкритий для відвідування. Відвідувачів часто вражає його простота. Це не одна кімната; скоріше, він складається з кількох кімнат, які виходять на ту саму вулицю Віко Сторто Валле.

        Відвідувачі можуть оглянути кухню з оригінальним каміном та меблями. Є посуд того часу, включно з деякими теракотовими контейнерами, горщиками та масляною лампою. За кухнею знаходиться спальня, де спали діти, але яка була перетворена на їдальню. Там же є спальня батьків, де народився Отець Піо. У підлозі спальні є люк, який веде до сараю, де живе осел Ораціо.

        Ось чому батько Отця Піо поїхав до Нью-Йорка

        Отець Піо народився в бідній селянській родині в сільському містечку П’єтрельчина, Італія. У них було мало грошей, а його батьки не вміли ні читати, ні писати. Однак батьки Піо мали великі надії, що їхній син одного дня зможе прийняти покликання бути священником.

        У дитинстві Піо розповів своїм батькам про бажання стати монахом, і вони запитали місцеву спільноту братів-капуцинів, чи приймуть вони його. У той час Піо мав лише близько трьох років державної освіти, і монахи сказали, що йому потрібно більше, щоб бути прийнятим.

        Переконаний, що його синові судилося стати священником, батько Отця Піо, Граціо, поставив своїм пріоритетом заробити гроші, необхідні Піо для гідної освіти. Замість того, щоб шукати місцеву роботу, Граціо поїхав до «країни можливостей», Сполучених Штатів Америки.

        Отець Піо в дитинстві був відомий як «ботан»

        Коли згадується знаменитий св. Отець Піо, слово «ботан» зазвичай не вживається. Однак саме так його описували ті, хто знав його у дитинстві.

        У біографії Padre Pio: The True Story, опублікованій Our Sunday Visitor, раннє дитинство святого описано яскраво. Вона чітко показує, як він почав життя «хлопчиком, як і усі інші».

        Це було виявлено тими, хто знав його, зокрема родинами, які спілкувалися з ним щодня. Наприклад, у дитинстві Отець Піо грав із дітьми з сусідніх ферм. Його товариші дитинства згадували його з теплотою, але також вважали його звичайним хлопчиком.

        Луїджі Орландо згадував: «Коли він був з нами, він ніколи не молився. Нічого особливо видатного в ньому не було. З нами він був таким же хлопчиком, як і всі інші, [хоча] добре вихованим і стриманим». Убальдо Векчаріано охарактеризував його як свого роду «ботана» — «покірного і стриманого», «несолоного шматка макаронів».

        Рідкісні фотографії Отця Піо

        Святий Піо з П’єтрельчіни (більш відомий як «Отець» Піо) був скромним італійським священником, через якого Бог вирішив творити надзвичайні чудеса в житті незліченної кількості людей, які зверталися до нього за духовною допомогою. Завдяки Божій силі він міг читати душі людей, здійснювати біолокацію і левітувати над землею, а також отримав святі рани Христа (стигмати) на своєму тілі. Отець Піо не просив нічого з цього, але був простою посудиною, яку Бог використовував для своїх божественних цілей.

        Ось декілька фотографій скромного містика, яких рідко можна побачити, і які показують одного з найбільш незвичайних святих 20-го століття.

        За словами медбрата, який був з ним, Отець Піо помер таким чином

        Було близько другої години ночі. У келії Отця Піо перебував його головний лікар, доктор Сала, настоятель монастиря, і кілька ченців. Отець Піо сидів у кріслі; його дихання було важким, і він був дуже блідий.

        Коли доктор Скарале вийняв трубку з носа монаха й підніс кисневу маску до його обличчя, Піо Місіо мовчки спостерігав за цією драматичною сценою.

        «Я був біля радіатора; Я був повністю уважний до тих моментів, але нічого не зробив». Перш ніж втратити свідомість, Отець Піо повторив: «Ісус, Маріє, Ісус, Маріє», не чуючи, що сказав лікар. Його погляд загубився в порожньому просторі. Коли він втратив свідомість, «доктор Скарале кілька разів намагався його реанімувати, але безуспішно».

        Чудеса Отця Піо

        Отець Піо носив стигмати, але одна таємна рана була більш болючою за інші

        Отець Піо є одним із небагатьох святих, хто постраждав від ран Христових Страстей на своєму тілі – стигматах. На додаток до ран від цвяхів і списа, святий Піо також отримав рану, яку наш Господь зазнав на своєму плечі, рану, спричинену носінням хреста, про яку ми знаємо, оскільки Ісус відкрив її св. Бернарду.

        Рану Отця Піо виявив один із його друзів і духовних синів, брат Модестіно з П’єтральчіни.

        Цей монах походив з батьківщини Піо і допомагав йому в домашніх справах. Одного разу майбутній святий сказав йому, що зміна нижньої сорочки була однією з найболючіших подій, які йому довелося пережити.

        Як Отець Піо зупинив війська союзників від бомбардування його монастиря під час Другої світової війни

        У розпал Другої світової війни Італія зазнала окупації нацистською Німеччиною, і війська союзників робили багато спроб звільнити країну. Згідно з різними даними, розвідка повідомила про схованку німецьких боєприпасів поблизу Сан-Джованні-Ротондо, міста, в якому знаходився монастир св. Отця Піо.

        Однак на початку війни Отець Піо запевнив людей, що жодна бомба не торкнеться їхнього маленького міста. Вірний своєму слову, Отець Піо, як повідомляється, зробив усе можливе, щоб так і сталося.

        За словами автора Френка Реги у своїй книзі Padre Pio and America, «жоден із літаків союзників, надісланих для бомбардування району Сан-Джованні-Ротондо, не зміг успішно завершити свою місію. Часто траплялися таємничі несправності, через які бомби нешкідливо падали на поля, або механічні несправності, через які літаки відхилялися від курсу».

        Найвидатнішими з усіх були історії про «літаючого ченця».

        Співак, якого зцілив Отець Піо, каже, що святий наказав йому записати цю пісню

        Актор, який став співаком, Роберт Деві об’єднався з Фондом Святого Піо, щоб створити пісню для збору коштів на благодійність. Пісня та музичне відео до неї були записані як послання миру та надії в той час, коли світова пандемія зруйнувала стільки життів, і всі доходи від пісні були передані Фонду Піо.

        Мелодію «Meraviglioso», що означає «Чудовий», вперше записав співак/автор пісень Доменіко Модуньо у 1968 році. Фонд Піо пояснив у прес-релізі:

        [Пісня «Meraviglioso»] розповідає історію чоловіка у глибокому відчаї, який збирається закінчити своє життя, кинувшись з мосту. Його зупиняє ангел із людським виглядом, який переконує чоловіка не закінчувати життя самогубством, а просто озирнутися навколо, щоб побачити всю красу, яку може запропонувати світ. Біль і горе також є частиною цього. Тому ця пісня є досконалим гімном життю та вірі.

        Син цієї родини був зцілений від раку за допомогою св. Отця Піо

        Маленького Лазаря дев’ять місяців оперували та лікували. «Після останнього сеансу хіміотерапії, — розповідає його мати, — я пообіцяла Отцю Піо, попросивши його вічного захисту для Лазаря, сказавши, що подарую його чудове зображення» новіціату The Way. Вона дала обітницю в січні 2017 року, і образ святого був встановлений у день його свята, 23 вересня того ж року.

        А Лазар тепер вже не хворий на рак. Він живе зі своїми батьками та двома старшими братами, Жао та Аугусто, у Параньї на півдні Бразилії. Троє хлопчиків служать біля вівтаря і люблять їздити верхи.

        Спадщина Отця Піо

        Сильна порада Отця Піо, коли пандемія охопила Італію

        У біографії Padre Pio: The True Story, опублікованій Our Sunday Visitor, описано реакцію містичного святого на цю всесвітню пандемію, а також важливі слова поради, які він дав одній зі своїх духовних дочок.

        У вересні всі в Сан-Джованні-Ротондо, здавалося, захворіли, школи були закриті, а та невелика торгівля в місті була припинена. Протягом наступних кількох місяців двісті людей із десятитисячного населення загинуть. Духовні дочки Отця Піо прийшли до нього в страху, благаючи врятувати їх. «Ніколи не бійся», — запевнив він Ніну Кампаніле. «Віддайся під покров Богородиці, не гріши, і недуга тебе не здолає». Хоча деякі з «дочок» захворіли, жодна з них не померла.

        Коли ми пригнічені або відчуваємо смуток, ця молитва Отця Піо є способом достукатися

        Впевнений, що Господь взяв мою руку, щоб я не потонув, я часто читаю цю молитву, іноді тричі!

        Залишайся зі мною, Господи, бо мені потрібна Твоя присутність, щоб я Тебе не забув. Ти знаєш, як легко я покидаю Тебе. Будь зі мною, Господи, бо я немічний, і мені потрібна Твоя сила, щоб не падати так часто. Будь зі мною, Господи, бо Ти моє життя, і без Тебе я не маю запалу. Залишайся зі мною, Господи, бо Ти світло моє, і без Тебе я в темряві. Залишайся зі мною, Господи, щоб показати мені свою волю. Будь зі мною, Господи, щоб я почув Твій голос і пішов за Тобою. Залишайся зі мною, Господи, бо я хочу сильно любити Тебе і завжди бути у Твоєму товаристві. Залишайся зі мною, Господи, якщо хочеш, щоб я був вірним Тобі. Залишайся зі мною, Господи, бо, якою б бідною не була моя душа, я хочу, щоб вона була для Тебе місцем втіхи, гніздом любові. Амінь.

        ~ Св. Піо з П’єтрельчіни, Молитва після Причастя

        Отець Піо каже, що Бог «зобов’язаний» відповісти на таку молитву

        У давній традиції Церкви цим коротким молитвам — нашим маленьким привітанням — давали різні назви, які ми промовляємо до Господа протягом дня («Господи, помилуй», «Боже, допоможи», «Богородице, заступись», і т. д.). Вони називаються аспіраціями, або вибуховими молитвами, або також «стрілистими» молитвами.

        Цю останню назву використав Отець Піо, коли описував ці короткі, спонтанні молитви. Він казав, що вони подібні до «стріл, що ранять серце Бога».

        Більше того, улюблений італійський святий казав, що молитви зі стрілами мають особливу силу, щоб спрямувати на нас Божу благодать.

        Улюблена молитва прохання Отця Піо

        Кожного дня численні люди просили Отця Піо помолитися в певному намірі, чи то особисто, чи то листом, і багато разів Бог чудесним чином відповідав на цей намір.

        Ось молитва, якою Отець Піо молився кожного разу, коли хотів заступитися за когось. Насправді це молитва, складена св. Маргаретою Марією Алякок і зазвичай називається «Ефективною дев’ятницею до Пресвятого Серця Ісуса». Вона була святою та містичкою, яка жила в 17 столітті, і отримала кілька видінь Ісуса протягом свого життя.

        Отець Піо побудував лікарню з глибокої духовної причини

        Хоча Отець Піо широко відомий своїм містичним життям, одним із проєктів, у який він найбільше інвестував, було будівництво лікарні. Він побудував Casa Sollievo della Sofferenza (Будинок для полегшення страждань) у 1956 році з різних причин.

        Однією з головних причин було звернення до зв’язку між фізичним та духовним.

        Отець Піо дуже цінував страждання і вважав їх інструментом наближення до Бога. Однак він також усвідомив, що багато людей потребують фізичного полегшення від цих страждань, щоб допомогти їм розпізнати Божу любов у своєму житті.

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Montafe Aleteia – Padre Pio

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.