Чому св. Йоан Хреститель є зразком для усіх катехитів

Інші дописи автора

        Чому св. Йоан Хреститель є зразком для усіх катехитів

        Св. Іван Павло ІІ вказав на св. Йоана Хрестителя як на взірець для всіх катехитів, який вказує шлях до Месії.

        Часом св. Йоан Хреститель може лякати, оскільки він жив радикальним життям у пустелі, сміливо закликаючи всіх людей до покаяння.

        Але св. Іван Павло ІІ вказував на нього як на приклад для всіх катехитів, пояснюючи свої думки на Ювілей катехитів у 2000 році:

        Яка постать може більше підходити для вашого ювілею, ніж Йоан Хреститель, дорогі катехити та католицькі релігієзнавці?… У Хрестителі ви сьогодні заново відкриваєте фундаментальні риси вашого церковного служіння. Беручи його за взірець, ви заохочуєтеся перевірити місію, довірену вам Церквою.

        Вирівнюйте стежки Господні

        Одним із основних способів, якими катехит може наслідувати св. Йоана Хрестителя – це вказувати людям на Христа:

        Подібно до Йоана Хрестителя, катехит також покликаний вказувати на Ісуса як на очікуваного Месію, Христа. Його завдання полягає в тому, щоб запросити людей спрямувати свій погляд на Ісуса та йти за Ним, бо тільки Ісус є Вчителем, Господом та Спасителем. Подібно до Предтечі, катехит повинен наголошувати на Христі, а не на собі. Усе має бути спрямоване до Нього: до Його приходу, до Його присутності, до Його таємниці.

        Катехити також покликані зустрітися з людьми, яких вони навчають, показуючи їм, як віра може бути інтегрована в їхнє щоденне життя:

        Святий Лука говорить про «шляхи, які треба вирівняти», про «долини, які мають бути наповнені», про «гори» та «пагорби, які мають бути понижені», щоб кожна плоть могла побачити спасіння Боже (пор. Лк 3:4-6). Ці «долини, які потрібно заповнити», змушують нас думати про розрив, який можна побачити в деяких людей між вірою, яку вони сповідують, і повсякденним життям, яке вони ведуть: Собор зарахував цю дихотомію до «однієї з найсерйозніших помилок нашого часу» (Gaudium et spes, п. 43).

        Наостанок, але не менш важливо, катехит повинен наслідувати зобов’язання св. Йоана Хрестителя жити за Євангелієм у своєму власному житті:

        У Хрестителі ви сьогодні заново відкриваєте основні риси свого церковного служіння. Беручи його за взірець, ви заохочуєтеся перевірити місію, довірену вам Церквою. Хто такий Йоан Хреститель? Перш за все, він є віруючим, особисто відданим духовній подорожі, що складається з уважного й постійного слухання Слова спасіння. Він також свідчить про відсторонений та вбогий спосіб життя; він виявляє велику мужність у проголошенні Божої волі кожному, навіть до її кінцевих наслідків.

        Св. Йоан Хреститель, безперечно, є значущою постатью, але його життя може надихнути всіх катехитів серйозно ставитися до своєї місії та з усією силою проголошувати Євангеліє.

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Saint Paul Church (Yellow Springs, Ohio) – stained glass, Saint John the Baptist – detail

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.