Глава УГКЦ в неділю перед Різдвом: «Святкувати Різдво Христове – це пережити повноту та плідність стосунку з Богом»

Читай також

  • Блаженніший Любомир Гузар невдовзі може стати святим. Глава УГКЦ розпочав беатифікаційний процес
  • На YouTube опубліковано аудіоверсію синодального Послання щодо війни та справедливого миру
  • Оголошуємо молитовну мобілізацію!
        • Глава УГКЦ в неділю перед Різдвом: «Святкувати Різдво Христове – це пережити повноту та плідність стосунку з Богом»

          Святкувати Різдво Христове – це разом з Авраамом, Ісааком та Яковом пережити вершину плідності нашої віри у Христа, який приходить, щоб народитися в моєму особистому житті. Святкувати Різдво – це долучитися і продовжити генеалогію Ісуса Христа в сучасному нам людстві, його радощах та смутках, його звичаях та інтелектуальних пошуках, у сучасній нам культурі та мистецтві. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в неділю перед Різдвом Христовим, Святих Отців.

          У проповіді Глава УГКЦ зауважив, що неділя Святих Отців є останньою перед Різдвом Христовим. Апостольське і євангельське читання цієї неділі проголошує про завершення часу очікування та приходу повноти часів.

          «У священних текстах цієї неділі, – сказав Глава Церкви, – ми бачимо немов би дві лінії руху людства до повноти часів».

          Одну лінію, за його словами, вимальовує апостольське читання, що відкриває у динаміці наростання взаємини між Богом і людиною. У цих взаєминах зображено рух від ідолопоклонства до пізнання Єдиного й Істинного Бога. І ця генеалогія віри, віри як дозрівання у стосунку між Богом і людиною, веде до повноти – єднання Бога і людини, народження Бога в людському тілі.

          «Зрілість стосунку робить родовід Ісуса Христа плідним. Саме тому його початком євангелист Матей називає народження Ісаака, який є не просто сином Авраама, але його сином за Божою обітницею», – зазначив Блаженніший Святослав.

          Повнота зрілості стосунку між людиною і Богом, за його словами, є метою, до якої Господь скеровував усе людство через плідність у вірі Отців Старого Завіту.

          «Цікаво, що та сама динаміка стосунку по відношенню до Бога і Його обітниць розкривається сьогодні в історії Йосифа Обручника як безпосередній контекст приготування до Різдва Христового. Праведний Йосиф пройшов той самий шлях дозрівання і плідності у вірі, про який ми чуємо сьогодні на прикладі старозавітніх Отців», – зауважив Отець і Глава УГКЦ.

          Блаженніший Святослав закликав вірних запитати себе, що означає сьогодні святкувати Різдво Христове.

          Глава Церкви зауважив, що слово «святкувати» має сьогодні дуже приземлене і часто навіть порожнє значення, зводиться до організації «різдвяних вечірок».

          «Святий Максим Ісповідник навчає, що Господь повсякчасно продовжує здійснювати Таїнство Воплочення в Тілі своєї Церкви, і вершиною такого святкування є причастя Святого Тіла і Крові нашого Спасителя на різдвяній Божественній Літургії, коли ми особисто можемо долучитися до вселенської, космічної прослави новонародженого Спасителя і заспівати: “Небо і земля нині торжествують”», – пояснив Глава УГКЦ.

          Блаженніший Святослав наголосив, що ми так довго готуємося до Різдва, бо саме ми, люди, потребуємо сповнення часу – повноти часу дозрівання від відчуження і скептицизму до слухання і довіри, від зосередженості виключно на собі до відкритості на Бога та Його Слово.

          «Це ми потребуємо дозріти до того, щоб поєднатися з нашим Богом і Спасителем у Святому Таїнстві Сповіді і Євхаристії. Це ми потребуємо повноти часу для молитви і посту, щоб почути голос не ангела, але Святого Духа, який відкриє наші очі і дасть можливість побачити Творця, присутнього у своєму створінні, Джерело Премудрості серед невчених пастушків, Всесильного у безпомічному новонародженому, Бога Предвічного, що прийшов із небес, щоб спасти люд свій весь. Це ми, люди, потребуємо сповнення часу побачити, почути – і утішитися!» – підкреслив Глава УГКЦ.

          Департамент інформації УГКЦ

          Читай також

        • Блаженніший Любомир Гузар невдовзі може стати святим. Глава УГКЦ розпочав беатифікаційний процес
        • На YouTube опубліковано аудіоверсію синодального Послання щодо війни та справедливого миру
        • Оголошуємо молитовну мобілізацію!
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.