Месиджі Блаженнішого Святослава до МОЛОДІ

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • Посол України у Ватикані: Потрібно відкривати нові фронти, а не білий прапор піднімати
  • «Українці знають свою історію і не можуть капітулювати», — Апостольський Нунцій в Україні
        • Месиджі Блаженнішого Святослава до МОЛОДІ

          Упродовж трьох тижнів Глава Української Греко-Католицької Церкви у своїх щоденних зверненнях спілкувався з українською молоддю, яка є рушієм до нашого майбутнього.

          Пропонуємо найважливіші думки з роздумів Блаженнішого Святослава про те, якою хочемо бачити Україну після нашої перемоги, через особливу увагу до молоді, яка стала на захист своєї Батьківщини:

          «Наша героїчна молодь ― не лише наше майбутнє, а й наше сьогодення»

          У своєму нещодавньому листі до українського народу Святіший Отець Франциск окремо звернувся до української молоді. Він із болем ствердив, що сьогодні українська молодь змушена взяти в руки зброю, щоб захищати Батьківщину, полишивши свої мрії про майбутнє.

          Не переставаймо мріяти. Сьогодні особливим покликанням Церкви є супроводжувати молодих людей у цих непростих, жахливих, драматичних обставинах війни в Україні.

          Наша героїчна молодь ― не лише наше майбутнє, а й наше сьогодення. За неї сьогодні особлива молитва, для неї маємо особливо працювати, її маємо особливо плекати і підтримувати.

          «Бог шукає тебе!»

          Щоразу, коли ми прислухаємося до молоді, коли разом мріємо про майбутнє, Україна стає оптимістичною. Щоб підтримати нашу молодь Мати-Церква старається ділитися свою вірою в Бога.

          Бог шукає людину… Тому кожному хлопцеві та дівчині кажу: Бог шукає тебе! Він прагне бути близько, підтримати, надихнути, навчити, що таке справжня свобода. Та водночас  людина маєш шукати Бога. Інколи Бог ближче до нас, аніж ми до себе самих. Тому кожна людина, зокрема молода особа, має природне прагнення Бога, бо відчуває потребу справжніх і високих стосунків, які би втілювали ідеали в життя.

          Молодь відкрита на особу Ісуса Христа ― яскраву і успішно представлену. Церква не закривається на собі чи на інституційній частині, церковна спільнота покликана уприсутнювати і відкривати справжнє обличчя Ісуса Христа для молоді.

          «Сьогодні Ісус Христос в Україні є молодим серед молоді»

          Бачимо, що ключем краси, мужності, стійкості нашої молоді є віра в перемогу добра. Для християн добром, яке завжди перемагає, є Ісус Христос — наш Господь і Спаситель.

          Віра в Бога є тим, що дає можливість зростати. Християнська віра ― це не про заборони, а про справжні, живі, боголюдські стосунки.

          Ісус Христос є прикладом для молодої людини, є молодим серед молоді, щоб бути прикладом для неї і посвятити їх Господеві.

          Юність ― це час унікальної творчості, пошуку, мрій, також здатності ті мрії зробити дійсністю. Життя, яке Господь дарує молодим людям, є найціннішим даром, тому так важливо прожити його правильно, відкриваючи у стосунку зі живим Богом ― Господом нашим Ісусом Христом.

          Сьогодні Ісус Христос в Україні є молодим серед молоді. Це Він є змістом, основою відродження українського народу.

          «Через дух молоді Святий Дух оновлює наше суспільство»

          Українська молодь сьогодні робить усі наші мрії, зусилля, нашу Батьківщину справді молодою.

          Завданням Церкви, суспільства, батьків і вихователів ― побачити і підтримати навіть найменший вогник. Через дух молоді Святий Дух оновлює наше суспільство.

          Молодь шукає духовної глибини. Молодь ставить глибокі мудрі запитання. Молодь шукає Бога серед церковної спільноти. Молоді люди хочуть, щоб їх слухали.

          Хлопці і дівчата, ваша думка ― важлива для всієї Церкви! Ваш голос ― життєво необхідний, щоб наша Церква була сучасна.

          «Відкрий Божу пам’ять про себе»

          Для Господа Бога ти ― дуже дорогий і цінний. Ти не можеш бути незначним, бо ти ― творіння Його рук. Є улюблений син чи дочка серед того світу, повного ненависті, злоби та смерті. Саме тому Господь приділяє тобі увагу і згадує тебе з любов’ю. Ти маєш вірити в пам’ять Бога про тебе.

          Його пам’ять ― це ніжне серце і співчуття. Його пам’ять ― це Божа любов, яка радіє, коли остаточно видаляє всі наші дані про залишки зла в нашому серці.

          Господь Бог не хоче згадувати твоїх помилок, натомість прагне допомогти тобі чогось навчитися навіть тоді, коли ти встаєш із власного упадку.

          Божа любов знає набагато більше про підйоми, аніж про падіння, набагато більше про примирення, ніж про заборони, і набагато більше намагається дати нам нових можливостей, аніж спішити з осудом. Господь Бог відкриває нам наше майбутнє, оздоровлюючи нашу пам’ять про минуле.

          Відкрий Божу пам’ять про себе.

          «У новому досвіді народжується майбуття»

          Як нам, Церкві, суспільству, стати поруч героїчної молоді, яка стала на захист нашої молоді. Бути молодим означає пізнавати, відкривати світ і людину, яка живе у світі.

          Пізнати, чим живе українське суспільство, можна лише тоді, коли будемо співпереживати. Це ― одне з найважливіших джерел справжнього знання.

          Співпереживати ― розуміти, як перемогти. Якщо ми в обставинах війни не будемо мати відваги плакати з тими, хто страждає, то не зможемо бути суспільством, Церквою-матір’ю, що народжує нове життя. У новому досвіді народжується майбуття.

          Ми знаємо, що Господь утре наші сльози, подарує нашій молоді досвід торжества перемоги і сили добра.

          «Прийміть свободу, яку вам сьогодні дарує Христос»

          На жаль, у сучасному світі є багато способів, якими намагаються поневолити молодь. Апостол Павло казав: «Христос визволив вас, не піддавайтеся знову під кормигу гріха». Не дозвольте себе меркантилізувати. Сьогодні ми часто любимо речі замість того, щоб ними користуватися і любити людей.

          Дорогі дівчата і хлопці, ви ― безцінні! Ви повинні завжди повторювати собі: я не на аукціоні ― у мене немає ціни! Я вільний (вільна)! Прийміть цю свободу, яку вам сьогодні дарує Христос.

          «Ваша сила, молодечий запал може врятувати сотні життів»

          Ми гордимося небайдужою молоддю, яка знаходить сенс свого життя тоді, коли починає допомагати ближньою. Хочемо, щоб приклад небайдужої молоді поширився на весь світ. Ваша сила, молодечий запал може врятувати сотні життів. Пам’ятайте: байдужість вбиває, а небайдужість, солідарність рятує життя.

          «Не дайте, щоб хтось украв у вас соціальне лідерство!»

          Молодь є в авангарді усіх соціальних змін. Не дайте, щоб хтось украв у вас соціальне лідерство! Намагайтеся завжди бути лідерами, активними учасниками розвитку нашого суспільства. Щоб Україна ставала простором, де молоді люди захочуть залишитися, жити, народжувати і ростити своїх дітей.

          «Найголовніше покликання ― участь у Божій святості»

          Наша молодь є промотором, генератором усіх змін на краще. Бути молодим ― означає пережити період розпізнання власного покликання. Яка її особиста роль у тому світі, в який починає входити.

          Ми, християни, розуміємо покликання, як заклик від Бога і Спасителя. Заклик, знайти дорогу, яка веде нас до повноти життя, до вічного щастя.

          Найголовніше покликання ― участь у Божій святості.

          Зрозумійте, що всі ви покликані насамперед шукати великого. Прагніть високого, справжнього ― такого способу життя і діяльності. Лише тоді проживете своє життя і будете щасливі, що йдете дорогою, яку Божа Мудрість приготувала для вас.

          «Не бійтеся відповісти на покликання Бога до повноти життя і щастя»

          Не бійся прийняти Божий задум! Відкриваючи своє покликання, ти зрозумієш, до чого тебе кличе Господь. Як відчуєш себе покликаною до одруженого стану, не бійся, бо це твоя особиста дорога до щастя. Якщо відчуєш покликання до богопосвяченого дівицтва, до життя у досмертній чистоті, не бійтеся прийняти це як особливий дар і нагоду самореалізації у благодаті Духа Святого. Не бійся прийняти покликання до священничого чи монашого стану!

          Не бійтеся відповісти на своє покликання Бога до повноти життя і щастя.

          «Справедливість звершується лише в любові»

          Молодь України враз стала дуже зрілою.

          Зрілість ― це вміння відчувати внутрішній невід’ємний зв’язок між свободою та відповідальністю. Зрілим є той, хто розуміє наслідки власних свідомих і добровільних вчинків.

          Відчуйте особисту відповідальність за долю не тільки рідного народу і своєї держави, а й за спільноту своєї Церкви. Зріло, свідомо і добровільно вибирайте Христа і живіть за християнськими засадами. Бо саме на прикладі Спасителя ми бачимо, що справедливість звершується лише в любові.

          «Прагнучи миру, людство мовчки прагне Бога»

          Молодь прагне жити у свободі від насильства. Наша молодь прагне справжнього миру, який є свободою від насильства.

          Мир ― це невід’ємна властивість Бога, а також ― завдання для нас, людей.

          Прагнучи миру, людство мовчки прагне Бога… Прагнучи жити у свободі від насильства, наша молодь бажає Божої близькості

          «Відкрийте для себе правила мудрого життя»

          Послухаймо про що мріє, що шукає, чого потребує наша молодь. Нам іноді здається що молодь випробовує певні стандарти, правила, стандарти. Молодь шукає життєвих орієнтирів, чогось справжнього, точки опори, орієнтирів, щоб розуміти, куди рухатися в цьому світі.

          Відкрийте для себе правила мудрого життя. Християнська мораль, Божі заповіді ― це не про заборони й обмеження. Це ― мудрість, яка є справжнім орієнтиром, компасом.

          «Не приймайте половинчастих рішень, а прагніть найвищого»

          Наша молодь потребує знати, що її думка почута і зрозуміла. Молодь шукає орієнтирів, щоб побудувати свій особистий шлях. І це є моральні правила, щоб не знищити своє життя, а зреалізувати.

          Ще одне бажання ― робити все добре. Обираючи те чи інше покликання, молодь хоче бути успішною.

          Не приймайте половинчастих рішень, а прагніть найвищого. Навіть через терня складного сьогодення не загубіть того високого, що вестиме вас до зірок.

          «Молодь прагне зростати у своїй діяльності»

          Не зважаючи ні на що, ми можемо сказати на цілий світ: Україна ― стоїть, Україна ― бореться, Україна ― молиться.

          Молодь є ядром і рушійною силою захисту нашої Батьківщини і суспільних змін. Наша українська молодь бажає великого і не хоче розмінюватися на дрібне.

          Молодь каже, що не хоче ніколи зупинятися вчитися. Час самовдосконалення, інтелектуального і професійного зростання не завершується отриманням диплома. Молодь прагне зростати у своїй діяльності.

          «Небесна радість приходить до України!»

          Різдво — це свято, яке приготувала не людина, але Бог! Незважаючи на нашу неміч, на наше горе і наш біль, Христос приходить, щоб народитися між нами. Небесна радість приходить до України!

          Дякую християнам всього світу за солідарність із українцями. Особлива дяка від України за те, що стали осердям вселенської солідарності з багатостраждальним українським народом.

          «Коріння ― не якір, який приковує нас до інших епох, а живий зв’язок»

          Через голос молоді майбутнє сьогодні до нас промовляє. Те, про що мріє і над чим працює наша молодь є рушієм позитивних змін в житті нашої країни і Церкви.

          Та дуже важливо вміти передати нашим молодим людям скарб мудрості, досвіду попередніх поколінь і допомогти їм зрозуміти, наскільки для них сьогодні важливо плекати своє коріння.

          Коріння ― це не якір, який приковує нас до інших епох, а живий зв’язок із вічно актуальним джерелом нашого буття та власного «я», який потрібний для того, щоб активно, з енергією та динамізмом будувати майбутнє

          «Бог любить тебе навіть, коли згрішиш»

          Для нашої молоді важливо відчути, що є люблені. Людина створена Богом, щоб любити і бути любленими.

          Знайте, що наш Бог є любов! Бог любить тебе навіть, коли згрішиш. Будьте в цьому переконані і ніколи не сумнівайтеся в тому!

          «Розпростерті на хресті руки Спасителя є найціннішим знаком»

          Духовна тривожна валіза допоможе вам вижити у найскладніший час. Другим елементом цієї «валізи» і всієї християнської віри є благовіст про те, що Христос спасає кожного з нас. Його розпростерті на хресті руки є найціннішим знаком найбільшого нашого товариша, здатного любити до кінця.

          «Живий Христос ― поруч»

          Христос ― живий. Ми віримо в живого воскреслого Спасителя. До нашого Отця ми кажемо «Ти»: Ти мій Господь і Бог.

          Живий Христос ― поруч, Він відповідає, діє.

          «Таїнство примирення людини з Богом»

          Ми виокремили три складових духовної тривожної валізи, які допоможуть вижити:

          Перше, ми ісповідуємо Бога, який є любов’ю;

          Друге, наш Бог ― живий, тож смерть не має останнього слова для нас;

          Третє, Христос реально спасає.

          А також сповіщаю, що існує прощення гріхів, яке ми отримали ціною крові нашого розп’ятого і воскреслого Ісуса Христа.

          Та є дві умови: це прощення ми повинні прийняти, а також те, що прощення наших гріхів обмежене нашим земним життям, тому маємо прийняти його до своєї смерті. Це є таїнством примирення людини з Богом.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • Посол України у Ватикані: Потрібно відкривати нові фронти, а не білий прапор піднімати
        • «Українці знають свою історію і не можуть капітулювати», — Апостольський Нунцій в Україні
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"