Отець Роман Демуш: «Духовність і моральні цінності ― це те, що Церква має не лише проповідувати, а й імплементувати у суспільство»

Читай також

  • За_Пости. 4/7 Манна
  • За_Пости 4/6. 40 днів чи 40 ночей?
  • За_Пости 4/5. Бог і твої проблеми
        • Отець Роман Демуш: «Духовність і моральні цінності ― це те, що Церква має не лише проповідувати, а й імплементувати у суспільство»

          Форум громадянського суспільства «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України», який відбувався 30 травня в Києві, зібрав активних представників різних напрямів діяльності.

          Запрошуючи до участі у форумі, організатори наголошували,

          «Доля українців та України вирішується наживо, в цю хвилину, і ми є свідками цих історичних процесів. Майбутнє примарне, ми втратили спроможність планувати своє особисте життя, чи можемо спроєктувати майбутнє країни? Не лише можемо, але маємо це робити! Мета нашого Форуму об’єднати зусилля, скоординувати дії і накреслити обриси нашого майбутнього. Тут ви дізнаєтеся, що можна зробити, аби наблизити перемогу та як проявити себе громадянином в дії».

          Патріаршу комісію у справах молоді УГКЦ представляв заступник голови отець Роман Демуш. Аналізуючи цю подію, священник зазначив:

          ― Надзвичайно цінно було взяти участь у цьому Форумі єднання, адже присутність Церкви потрібно візуалізувати. Важливо, що учасниками події були представники різних організацій, фондів, причетних до молодіжних і соціальних організацій. Відбудова країни має початися вже тепер, ще до закінчення війни. І це повинно відбуватися на ціннісному фундаменті. Духовність і моральні цінності ― це те, що Церква має не лише проповідувати, а й імплементувати у суспільство. Молодь є осердям цих змін, адже це ― не лише рушійна сила революцій чи ініціатив, а й ті, хто не приймає фальш, а потребує ціннісних змін у суспільстві і країні зокрема.

          Організатори події підкреслили:

          «Ми всі маємо непохитну віру в перемогу, але віри замало, потрібні дії, тому перший вектор ― наближаємо перемогу (адвокація зброї, міжнародна коаліція, боротьба з пропагандою). Другий вектор ― раннє відновлення тих сфер, які потребують швидкої підтримки (люди, критична інфраструктура, безпека у всіх сферах). Третій вектор ― модернізація ― ми не прагнемо відбудувати те, що непотрібно і було неефективне, ми хочемо змін, реформ і модернізації».

          У межах форуму діяло декілька дискусійних просторів, у яких учасники мали нагоду обговорити різні теми, зокрема роль ідентичності під час війни та післявоєнного відновлення і модернізації України, способи захисту демократії через конституційний та антикорупційний контроль. Окремо заторкнули тему волонтерства, оговоривши, що зробити, щоб залишитися країною волонтерів.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • За_Пости. 4/7 Манна
        • За_Пости 4/6. 40 днів чи 40 ночей?
        • За_Пости 4/5. Бог і твої проблеми
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"