Папа підбив підсумки своєї подорожі до Лісабона: притча про можливість миру

Читай також

  • Дикастерія віровчення про «серйозні порушення» проти людської гідності
  • ВПЛИВ НА ПАПУ РИМСЬКОГО. ДУХОВНИЙ ВИМІР ВОЇНА. ЗЛОВТІХА. ЗНАМЕННЯ. НА ВСЕ ВОЛЯ БОЖА? | Жовті Кеди
  • Посол України у Ватикані: Потрібно відкривати нові фронти, а не білий прапор піднімати
        • Папа підбив підсумки своєї подорожі до Лісабона: притча про можливість миру

          Відновивши після липневої перерви проведення загальних аудієнцій, першу зустріч Папа Франциск присвятив представленню своєї нещодавньої подорожі на Світовий день молоді в Лісабоні, згадавши також про свою зустріч з юнаками і дівчатами з України.

          «У той час, як в Україні та інших місцях світу точаться бойові дії, а в певних таємних кабінетах плануються війни, – і це жахливо, що плануються війни, – СДМ показав усім, що можливий інший світ: світ братів і сестер, де прапори всіх народів майорять разом, поруч, без ненависті, без страху, без замкненості, без зброї! Послання молоді було чітким. Але запитую себе: чи прислухаються до нього “великі світу цього”? До цього ентузіазму молоді, що прагне миру? Це притча нашого часу, також і сьогодні Ісус каже: “Хто має вуха, нехай почує! Хто має очі, нехай побачить!”», – сказав Папа Франциск, промовляючи до паломників і римлян, які 9 серпня 2023 р. зібралися в залі Павла VI у Ватикані

          Після того, як у липні була літня перерва, а перший тиждень серпня був присвячений Апостольській подорожі в Португалію для участі в Світовому дні молоді, Святіший Отець відновив проведення загальних аудієнцій, які з огляду на спекотну погоду відбуваються не на площі, а в залі для аудієнцій. А зустріч, як це стається після подорожей, була присвячена підбиттю її підсумків.

          Внутрішня спонука

          «Цей СДМ у Лісабоні, що відбувся після пандемії, всі сприйняли як дар Бога», – зауважив на початку Наступник святого Петра, нагадуючи про те, що пандемія «залишила важкий слід на суспільній поведінці», адже ізоляція часто виродилася в замкнутість, що особливо відбилося на молоді. «Цим Світовим Днем Молоді Бог дав “поштовх” у зворотному напрямку: він ознаменував новий початок великого паломництва молодих людей через континенти в ім’я Ісуса Христа. І не випадково це відбулося в Лісабоні, місті над океаном, місті-символі великих морських подорожей», – сказав Папа.

          Слідами Діви Марії з молитвою за мир

          Далі Святіший Отець вказав на те, що темою на цей СДМ він обрав приклад Діви Марії, Яка у найкритичніший момент свого життя не замикалася в Собі, але пішла з допомогою до своєї родички Єлизавети, «встала та пішла поспішаючи», як каже Євангелія. Подібно Вона також і сьогодні, в третьому тисячолітті, «провадить паломництво молоді в слідуванні за Христом». Подібно, як століття тому у Фатімі Вона «промовила до трьох дітей, ввіряючи їм послання віри та надії для Церкви і світу». «Тому під час СДМ я повернувся до Фатіми, до місця об’явлення, і разом з хворими юнаками та дівчатами молився, щоб Бог зцілив світ від хвороб душі: гордості, брехні, ворожнечі, насильства. Все це – недуги душі, й світ хворіє ними. Ми також відновили посвяту себе, Європи, світу Непорочному Серцю Марії. А я молився за мир, бо є багато війн у різних частинах світу», – мовив Папа.

          Нове «переливання» ентузіазму

          Далі Наступник святого Петра зазначив, що юнаки й дівчата прибули до Лісабона з великим ентузіазмом. У цьому контексті він згадав про приватні зустрічі з малими групами, деякі з них позначені багатьма пробламами, «як от група української молоді, що принесла болісні історії».

          «Це не була відпустка, туристична поїздка чи духовна подія, зосереджена сама у собі. День молоді – це зустріч з живим Христом через Церкву: молоді люди прямують на зустріч з Христом», – сказав він, зауваживши, що його подорож у Португалію втішалася святковою атмосферою. «Я дякую Богові за це, особливо маючи на думці Лісабонську Церкву, яка у відповідь на великі зусилля, докладені до організації та проведення зустрічі, отримає нову енергію, щоб далі прямувати новим шляхом, щоб знову закидати свої сіті з Апостольським захопленням. Молодь у Португалії вже є життєво важливою присутністю, а тепер, після цього “переливання”, отриманого від Церков з усього світу, вона ще більше стане нею», – мовив Святіший Отець, на завершення ще раз подякувавши представниками влади і місцевої Церкви, організаційному комітетові та численним волонтерам.

          «За заступництвом Діви Марії нехай же Господь благословить молодь світу і нехай благословить португальський народ», – побажав Папа, запросивши всіх присутніх разом проказати молитву до Богородиці в цьому намірі.

          Vatican NEWS

          Читай також

        • Дикастерія віровчення про «серйозні порушення» проти людської гідності
        • ВПЛИВ НА ПАПУ РИМСЬКОГО. ДУХОВНИЙ ВИМІР ВОЇНА. ЗЛОВТІХА. ЗНАМЕННЯ. НА ВСЕ ВОЛЯ БОЖА? | Жовті Кеди
        • Посол України у Ватикані: Потрібно відкривати нові фронти, а не білий прапор піднімати
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.