Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 37

Читай також

  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Передвеликодні реколекції для студентської молоді
        • Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 37

          “А ви, – спитав їх, – що кажете про мене: хто я? Озвавсь Петро та й каже до нього: Ти – Христос” (Мр. 8, 29).

          Прославою Бога є твоє і моє життя!  Більшою прославою є прийняття Господа у своє життя як Друга! Друга,  який з великої любові за кожного з нас віддав своє життя на хресті!

          Господь запитує своїх учнів про те, що думають про Нього люди, а також вони, Його учні. Звісно Ісус не потребує знати, що про Нього думають інші, бо напевно Він це добре знає. Дати відповідь на це запитання важливо самим учням, а отже, і кожному з нас. Відповідь на це запитання має бути взята не з катехизму чи книжок, а з особистих взаємин з Христом!

          Від Петра Ісус почув – Ти – Христос! На що Петро отримав відповідь від Господа –  Щасливий ти, Симоне, сину Йони, бо не тіло й кров це тобі відкрили, а Отець мій небесний. Тож і я тобі заявляю, що ти – Петро-Скеля і на цій скелі збудую мою Церкву й адові ворота її не подолають (Мт. 16, 17-18).

          Пізнати ким для нас є Христос – це означає отримати міцний фундамент нашої віри і довіри до Бога. Такий фундамент є дорогою до ще більшого пізнання Господа.

          “Для мене Ісус є всім… Тільки таким чином можу висловитися, що Ісус Христос означає для мого життя все… Заберіть Христа з мого життя і все в мені розпадеться, немов у тілі, в якого забрали скелет, голову та серце… Ісус Христос є для мене приятелем, особливо у Євхаристії” (П. Аррупе, ТІ).

          Для мене Ісус Христос є найближчим другом, чий люблячий погляд завжди супроводжує мене; Він – мій старший Брат; та перед усім, Він – досконала людина; Він – це дуже близький голос, який кличе мене до себе та свого Отця. Ісус – це взаємини, таємниця взаємин любові з моїм ближнім, зі собою і Отцем.

          Ким для тебе є Ісус, який віддав своє життя за тебе, і на котрого ти споглядатимеш у Велику п’ятницю на хресті? Ким для тебе є Христос, коли до тебе “долітають” важкі новини з фронту, в час реальної загрози смерті, коли страх опановує серце, коли рідні чи близькі люди знаходяться далеко, можливо в небезпеці і ти відчуваєш свою повну неміч?

          Ким для тебе є Господь, коли в цей тривожний час обіймаєш своїх дітей, чоловіка, батьків? Ким для тебе є Ісус, коли сьогодні можеш спати у теплому ліжку, в своїй хаті, або хаті в якій тебе прихистили, коли навколо є люди які тебе підтримують, зігрівають тебе своєю посмішкою і добрим словом? 

          Здається, що одним з найбільших проявів дружби є щирі обійми.  Ісус завжди чекає нас на Святій Літургії щоб першим обійняти нас. Найбільше  де ми  можемо обійняти Ісуса – це в Святому Причасті.  Євхаристія – це дружні взаємини з Ісусом. Любов Христа є настільки безмежною, що Він віддає за свого друга своє життя. “Ніхто неспроможне любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє Життя віддає” (Ів.15,13).

          “Найкращий друг — той, хто не питаючи про причини твого смутку, може зробити так, щоб до тебе знову повернулася радість” (св.Іван Боско).

          Щоб прийняти Ісуса як друга, потрібно простягнути до Нього порожні долоні і відкрити для Нього своє серце. Дружба Ісуса – це безцінний дар. Вдячність за цей дар – це найліпший спосіб, щоб наблизитись до Нього.  Вдячність – це фундамент довіри. У вдячному серці є дуже багато місця для Бога!

          Ісусе, дякую Тобі за Твою дружбу! За Твої міцні обійми у Пресвятій Євхаристії! Прославляю тебе за Твій люблячий погляд, який особливо відчуваю у ці жахливі дні війни! Господи, навчи все більше досвідчувати Твою любов у дружніх стосунках з Тобою! Господи Ісусе Христе, зміцни мене, щоб я міг виконати свою місію любові та служіння в цьому світі!

          Mykhailo Stanchyshyn SJ

          Читай також

        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Передвеликодні реколекції для студентської молоді
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.