Отець Роман Демуш: «СДМ ― унікальна нагода пізнати обличчя Бога в обличчі інших молодих людей, які виявляють свою віру»

Читай також

  • Українська молодь демонструвала своє лідерство в Польщі у програмі «ГОРИ ЛІДЕРІВ»
  • За_Пости. 4/7 Манна
  • За_Пости 4/6. 40 днів чи 40 ночей?
        • Отець Роман Демуш: «СДМ ―  унікальна  нагода пізнати обличчя Бога в  обличчі інших молодих людей, які виявляють свою віру»

          Заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Роман Демуш для Радіо Ватикан розповів про стан приготування до участі українців у Світових днях молоді в Лісабоні. Отець Роман у Римі брав участь у нарадах у Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя під час яких вирішував різні питання стосовно участі української молоді в Світових днях молоді в Лісабоні, що відбуватимуться від 1 до 6 серпня 2023 р. за участі Папи Франциска.

          ― Упродовж двох чергових місяців підготовки, яка триває вже довгий період часу, нам вдалося чимало. Перш за все, ми дуже радіємо, що є велика кількість груп ― як із України, так і з еміграції, нашої української молоді, яка виявила своє бажання стати учасниками Світових днів молоді у Лісабоні. Нам важливо там бути, бо є ті, які хотіли б, щоб нас не було. Тому маємо представити Україну, нашу Церкву, нашу віру і нашу молодь. Хочемо дати змогу обійняти нашу молодь, посприяти, щоб вона почувалася під опікою, відчувала підтримку світової спільноти молодих людей.

          «Прагнемо допомогти молоді пережити зустріч не лише зі світовою спільнотою, а й між собою»

          Нам вдалося зареєструвати наші групи: п’ятнадцять груп, якщо бути точними, як з України, так і з за кордону. Ми дуже тішимося як групами нашої української молоді, так і тими, хто приїде з різних країн Європи, з Америки. Нам важливо там бути разом. Тому прагнемо допомогти нашій молоді пережити зустріч не лише зі світовою спільнотою молодих людей, а й зустріч між собою.

          На жаль, трагедія війни зруйнувала наші стосунки, нашу близькість. Багато молодих людей мусили покинути рідну землю. І тому Світові дні молоді стануть можливістю зустрітися друзям, зібратися разом у контексті також свята, адже наша молодь потребує духовної підтримки, духовного балансу.

          За цей час нам вдалося також вирішити багато логістичних питань, що стосуються паломництва, подорожей. Нам вдалося запустити програму підготовки до Світових днів молоді. Зокрема, щоп’ятниці відбуваються зустрічі з єпископами, духовними провідниками, щоб молодь прибула на СДМ підготовленою.

          Також запустили процеси підготовки катехиз, які проводитимуть наші єпископи на Світових днях молоді для української молоді.

          Дуже важливим є те, що нам вдалося за цей період підготувати нашу групу волонтерів: близько п’ятдесяти хлопців і дівчат з України будуть служити для світової спільноти молоді у Лісабоні. І це дуже цінно, бо не лише просимо про підтримку, а й служимо.

          Молодь із України під час СДМ матиме своїх проповідників

          Ми матимемо свої катехизи. Так свого часу відбувалося на СДМ у Кракові. Цю практику втілимо й тепер, у Лісабоні. Це унікальна нагода зустрітися всім разом. Ці катехизи відбуватимуться в середу, четвер і п’ятницю. Їх проводитимуть наші єпископи.

          Особливістю цьогорічної участі української молоді є те, що ми створили спільний організаційний комітет Української Греко-католицької Церкви і Римо-католицької Церкви в Україні. Ці катехизи проводитимуть єпископи обох конфесій.

          Маємо підтвердження і від дикастерії, яка безпосередньо запрошує єпископів, так і згоду від наших єпископів. В середу, 2 серпня, катехизу проводитиме владика Борис Ґудзяк, у четвер ― владика Олександр Язловецький, єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії римо-католицької Церкви, а в п’ятницю ― владика Богдан Дзюрах, екзарх із Німеччини. Ми будемо всі разом на одній парафії.

          Цьогоріч формат катехизи змінений. Його анімуватимуть молодіжні спільноти. В нас за це відповідатиме спільнота редемптористської молоді. Хочемо створити такий простір українського середовища, щоб українська молодь позбулася тривог, переживань і змогла розпізнати обличчя Бога в обличчі своїх друзів. Унікальна нагода СДМ ― можливість пізнати обличчя Бога в обличчі інших молодих людей через їхню віру. Сподіваємось, що молодь із усього світу побачить Бога також в обличчі української молоді.

          «Заохочую всіх, хто має таку можливість, зокрема молодих людей, взяти участь у цих Світових днях, молоді»

          Дистанційну участь для тих, хто не має можливості поїхати

          Звичайно, всі події транслюватимуть засобами комунікації. Українська молодь, яка братиме участь у СДМ в Лісабоні, матиме синхронний переклад центральних подій українською мовою. Це вдалося завдяки посольству Португалії в Україні, з яким ми маємо добру співпрацю.

          Що стосується слів заохочення, то я насправді заохочую усіх молодих людей, хто має можливість, ще зголоситися. Є ще нагода в різних країнах, в різних спільнотах долучитися до участі в цій події. Це унікальний досвід, щоб бути там, щоби показати, що ми є.

          Ми їдемо туди, щоб задекларувати віру нашої молоді. Я насправді заохочую всіх, хто має таку можливість, зокрема молодих людей, взяти участь у цих Світових днях, молоді, а також тих, хто не може, долучитися молитовно і духовно, через трансляцію, через ті месиджі, які ми будемо поширювати у соціальних мережах, на ютуб-каналах, на нашому медійному порталі «Дивенсвіт», через «Живе телебачення» та інші засоби комунікації. Хочемо комунікувати про цей досвід зустрічей з нашими друзями з усього світу. А головно ― про цю зустріч із Богом, зустріч, яка змінює життя, яка деколи надає життю сенсу.

          За матеріалом VaticanNEWS

          Читай також

        • Українська молодь демонструвала своє лідерство в Польщі у програмі «ГОРИ ЛІДЕРІВ»
        • За_Пости. 4/7 Манна
        • За_Пости 4/6. 40 днів чи 40 ночей?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.