СпоЖити: Екосистема твоєї бульбашки

Читай також

  • «Є ризик, що люди помруть не від куль, а від голоду» — заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ Роман Демуш до молоді Харківського екзархату
  • «Екосистема твоєї бульбашки»: чи потрібні «фільтри» у час війни?
  • СпоЖити: «Екосистема твоєї бульбашки»
        • СпоЖити: Екосистема твоєї бульбашки

          В суботу, 8 червня, в Патріаршій Курії при Патріаршому Соборі Воскресіння Христового УГКЦ відбувся круглий стіл екопросвітницького проєкту спожити «СпоЖити» за ініціативи Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ.



          Молодь обʼєдналась для обговорення актуальних екологічних тем та проблем. Дискутувати на тему «Екосистема твоєї бульбашки. Розпочали зі спільної молитви та вітального слова координатора проєкту о. Романа Демуша – заступника голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ. Він подякував учасникам за присутність і наголосив, як важливо вміти слухати та черпати все те, що нам дають добрі учителі.

          Першою дискусією модерувала Софія Несін – голова Київського осередку ТУСК «Обнова». Говорили проекологію шуму, як він впливає на організм людини фізично і психологічно, як відновити баланс.

          Зокрема, пані Наталія Сиротич – психолог Благодійного фонду “Карітас-Київ”, PhD (доктор філософії), арт-терапевт, член Української Асоціації Християнської Психології, член Асоціації дитячих та сімейних психологів України поділилась:

          «Психологічно це має великий вплив на нас. Через стрес ми зазнаємо сильних емоційних коливань. Щоб допомогти нашому мозку легше пережити такі стани, можемо під час сирен слухати в укритті музику, доречно мінімалізувати кількість речей в помешканні чи офісі, оминути візуальні картинки, натомість читаючи текстові новини, варто збільшити кількість приємного шуму, скажімо, голосів близьких людей».


          Отець Роман Романович – референт Бюро з питань Екології Київської Архиєпархії УГКЦ додав:

          «Людина — частинка природи, саме в довкіллі черпаємо сили і сповнюємося внутрішньої гармонії. Природа — найкращий вчитель. Якщо хочемо почуватися добре, маємо дивитися, як все облаштовано в природі».

          Наступна панельна дискусія стосувалася екології молитви, що модерував о. Михайло Крамар – голова молодіжної комісії Київської Архиєпархії. Про все, що зайве у молитві та про духовний розвиток та про пропозиції, що нас оточують.



          О. д-н. Олег Карпенко – ліцензіат біблійного богослов‘я розповів про те, що Біблія каже про молитву та те, якою вона має бути:

          «Розмова з Богом має бути діалогом, а не монологом. Бог — це любов, тож після зустрічі з Ним маємо ставати кращими, змінюватися. Добра екологічна молитва — щира, теоцентрична, відкрита, під час якої людина готова почути і змінитися».

          Про «лакмусові папірці» підозрілих пропозицій говорив о. Миколай Сулима – канцлер Патріаршої курії УГКЦ: «Багато молодих людей нині отримують негативний досвід, проходячи через різні деструктивні релігійні рухи. Ці спільноти часто намагаються зруйнувати її внутрішній світ. Молитва у тих рухах є досить специфічною — з нашарування шумів. Найважливіша порада серед сучасних викликів — будьмо з Христом, у церкві й маймо доброго вчителя, який би провадив нас у духовному житті».

          Третя частина стосувалася екології погляду, яку модерувала Юлія Сиротюк – секретар Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ. Спікери обговорювали питання реклами та як вона може вплинути на людські цінності та знищити цілу екосистему.

          О. Андрій Боднарук – адміністратор Патріаршого Собору Воскресіння Христового УГКЦ, Голова Прес-бюро Київської Архиєпархії УГКЦ поділився:

          «Передусім потрібно не вестися на «діалог маркетингу». Розуміти, що нам потрібно, а що — ні. Не варто давати можливість файлам «cookie» вибирати замість нас. Усю рекламу не прибереш і не заблокуєш, треба навчитися ігнорувати».

          «Кожна реклама нам щось пропонує, намагається замість нас вибудувати пріоритети та нав’язати певну систему цінностей. На жаль, сьогодні, замість того, щоб любити те, що цінне, світ цінує те, що любить. Важливо осмислити її і не робити так, а натомість відкривати для себе правдиві християнські цінності», наголосив о. Роман Демуш – заступник голови Патріаршої комісії у справах Молоді УГКЦ.

          Завершився захід цікавим вокшопом – презентації валізи енергоефективності о. Роман Романовичем – референтом Бюро з питань Екології Київської Архиєпархії УГКЦ.

          Учасники змогли побачити та випробувати прилади енергоефективності, почути практичні поради енергозаощадження та почути про цікаві книги та ігри від Екобюро.

          Дякуємо спікерам за цікаві та цінні відповіді, молодіжній комісії Київській Архиєпархії за допомогу в організації круглого столу, Патріаршій Курії Патріаршого Собору Воскресіння Христового УГКЦ за гостинний прийом.

            Пресслужба ПКуСМ

           

          Читай також

        • «Є ризик, що люди помруть не від куль, а від голоду» — заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ Роман Демуш до молоді Харківського екзархату
        • «Екосистема твоєї бульбашки»: чи потрібні «фільтри» у час війни?
        • СпоЖити: «Екосистема твоєї бульбашки»
          • Оціни

            [ratemypost]

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"