БЛОК П’ЯТИЙ. ЗУСТРІЧ ДРУГА. НАДІЙНА ПІДПОРА

Читай також

  • БЛОК СЬОМИЙ. ЗУСТРІЧ ДРУГА. ФІНІШ – ЦЕ ПО СУТІ СТАРТ
  • БЛОК СЬОМИЙ. ЗУСТРІЧ ПЕРША. НАЙБІЛЬШИЙ СКАРБ
  • БЛОК ШОСТИЙ. ЗУСТРІЧ ТРЕТЯ. ОВЕЧКИ ХРИСТОВІ, АЛЕ НЕ СТАДО
        • БЛОК П’ЯТИЙ. ЗУСТРІЧ ДРУГА. НАДІЙНА ПІДПОРА

          Талісман: 

          Учитель Сплінтер із «Черепашок-ніндзя»

          Біблійний уривок:  

          2 Цар 2, 1-18

          Мета:

          Розповісти про роль наставника в духовному житті людини та про особливості відносин між наставником та учнем.

          Дискусійне питання:

          У Мт. 23, 8 Ісус говорить, щоб ніхто не давав називати себе «Учителю», бо єдиний Вчитель – це Бог.

          То, можливо, нам не потрібно інших вчителів і все, що нам потрібно знати для духовного життя, Бог сказав нам у своєму Об’явленні?

           

          Джерела для катехизації:

          Біблійне читання - 2 Цар 2, 1-18
          1. Того часу, як Господь хотів узяти Іллю у вихорі на небо, йшов Ілля з Єлисеєм із Гілгалу.
          2. І сказав Ілля до Єлисея: “Зостанься тут, бо Господь посилає мене в Бетел.” Та Єлисей відповів: “Так певно, як живе Господь і як живе твоя душа, – не покину тебе!” І пішли вони в Бетел.
          3. Пророчі учні, що були в Бетелі, вийшли до Єлисея й кажуть йому: “Чи знаєш, що сьогодні Господь забере твого пана понад твоєю головою?” Він відповів; “І я це знаю, мовчіть!”
          4. Ілля сказав йому: “Єлисею, зостанься тут, бо Господь посилає мене в Єрихон.” Той відповів: “Так певно, як живе Господь і як живе твоя душа, я не покину тебе.” Прийшли вони в Єрихон.
          5. Пророчі учні, що були в Єрихоні, приступили до Єлисея й кажуть йому: “Чи знаєш, що сьогодні Господь забере твого пана понад твоєю головою?” Він відповів: “І я це знаю, повчіть!”
          6. Ілля сказав йому: “Зостанься тут, бо Господь посилає мене на Йордан.” Той же відрік: “Так певно, як живе Господь і як живе твоя душа, я не покину тебе.” І йшли вони обидва.
          7. П’ятдесят чоловік із пророчих учнів прийшли й стали навпроти оддалеки, вони ж обидва стали над Йорданом.
          8. Тоді Ілля взяв свій плащ, згорнув його й вдарив по воді, і вода розступилась на обидва боки так, що вони перейшли по сухому.
          9. А як перейшли, сказав Ілля до Єлисея: “Проси, що маю тобі зробити, перш ніж буду взятий від тебе.” Єлисей відповів: “Я хотів би мати подвійний дух твій.”
          10. Ілля сказав: “Просиш про важливу річ. Та коли бачитимеш, як я буду взятий від тебе, то воно тобі так буде, а як ні (не бачитимеш), то не буде.”
          11. Тим часом, як вони йшли, розмовляючи, раптом вогненна колісниця й вогненні коні розлучили їх, і Ілля знявся в вихрі на небо.
          12. Бачив це Єлисей і закричав: “Батеньку мій, батеньку! Ізраїлева колісниця і коні!” І коли більше його не бачив, вхопив свою одежу й роздер надвоє.
          13. Потім підняв плащ, що впав з плечей Іллі, й повернувся та й став на березі Йордану.
          14. Взяв він плащ, що впав з плечей Іллі, і вдарив по воді, кажучи: “Де Господь, Бог Іллі?” І вдарив по воді, і вона розступилась на обидва боки, і Єлисей перейшов.
          15. Пророчі ж учні, що були в Єрихоні навпроти, побачили його і кажуть: “Дух Іллі почив на Єлисеї.” І пішли йому назустріч і вклонились перед ним до землі,
          16. і кажуть йому: “Ось є тут із твоїми слугами п’ятдесят міцних мужів, нехай ідуть та шукають твого пана; може Господній дух підняв його та й кинув на якійнебудь горі або в якійнебудь долині.” Він же сказав: “Не посилайте.”
          17. Як же вони дуже наполягали на нього, аж соромно йому стало, сказав він: “То посилайте.” От і послали п’ятдесят чоловік, що шукали його три дні, та не знайшли.
          18. Повернулись вони до нього, як він сидів у Єрихоні. Він їм і каже: “Чи ж я вам не казав, щоб не ходили?”
          Катехизм УГКЦ «Христос - наша Пасха», 826-830

          Духовне отцівство/материнство

          826 У своєму служінні духовний отець (матір) покликані вести своїх духовних дітей дорогою святості. Разом з проповіддю Слова Божого і благодатним освяченням людини у Святих Таїнствах, духовне наставництво є одним із важливих видів служіння Церкви в справі нашого спасіння. Воно полягає в опіці над ними в їхньому духовному зростанні, визначає весь шлях християнського життя.

          827 Духовне отцівство в Церкві випливає з життя Пресвятої Тройці. У Пресвятій Тройці Отець є джерелом родження Сина та ісходження Святого Духа. Отець подає людині вічне життя через Свого Єдинородного Сина у Святому Духові. Так і християнин, народжений у лоні Церкви з висоти (пор. Йо. 3, 7), з води й Духа (пор. Йо. 3, 5), покликаний передавати божественне життя проповіддю та свідченням. На цьому наголошує й Апостол народів, звертаючись до Корінтян: «Бо хоч би ви мали тисячі учителів у Христі, та батьків небагато; бо я вас породив через Євангеліє в Христі Ісусі» (1 Кр. 4, 15).

          828 У духовному наставництві особи з більшим духовним досвідом керують менш досвідченими на шляху їхнього духовного вдосконалення. Духовне наставництво здійснюється благодаттю Святого Духа, Який надихає наставника і просвітлює учня. Тому духовне наставництво є веденням особи Божими шляхами; воно навчає учня прислухатися до голосу Господа та жити згідно з Його велінням. За порадою духовного отця, духовне чадо робить життєвий вибір у світлі Божого покликання, визначаючи згідно з цим своє життєве служіння, та відкриває і втілює «задум Божий» у щоденному житті.

          829 Основна мета духовного отцівства/материнства – сприяння вдосконаленню особи, щоб вона досягнула святості, до якої кличе її Бог. Зрештою, це спільна мета як учня, так і наставника. Тому духовне наставництво відбувається в умовах щирих дружніх взаємин між духовними отцем і сином. У духовній традиції Отців Церкви йдеться про «божественну дружбу», в атмосфері якої наставник та учень сходять до висот обожествлення, дозрівають до «божественної повноти» життя у Святому Дусі.

          830 Духовний отець здійснює своє служіння з благословення Церкви. Таке благословення отримують особи, які покликані Богом вести інших людей до святості й мають особистий досвід духовного життя. Християнин вільно вибирає духівника як провідника на спільній дорозі спасіння, яку обоє долають в атмосфері приязні й довіри. Духовний досвід дозволяє духовному отцю розпізнавати дари благодаті Божої та вказувати на конкретні шляхи духовного розвитку особи. У парафіяльному житті духовне наставництво здійснюється здебільшого, хоч і не виключно, у святій Сповіді.

          «І на всіх вилий багату Твою милість»
          (Анафора Літургії святого Василія Великого)

           

          Рекомендований порядок проведення катехизації:

          1Пояснити символ даної зустрічі.

          2Дивимося фільм «Мирний воїн»

          3Опісля ділимося: Хто такий вчитель, наставник? І разом пишемо на ватмані або дошці, щоб було всім видно. Ведучий намагається підвести аудиторію до того, що наставник це той хто веде до правди.

          4Тоді слід наступним чином підвести молодь до роздумування над дискусійним питанням: Боже Об’явлення (Святе Письмо і Святе Передання) є для нас джерелом правди? Але ми часто шукаємо цю правду в людей, котрі, як і будь-які інші люди, часто  можуть помилятись. То може, нам тоді не треба ніяких духовних наставників у вигляді священиків, монахів і т. п., тим більше, що це відповідає словам Христа, що не можна називати нікого «учителем», бо єдиний вчитель – це наш Отець небесний? (пор. Мт 23,8).

          (Під час дискусії слід наголосити на важливому моменті – слова Христа були звернені не до тих, хто вважає себе учнями, а до самих вчителів («не давайте називати себе «Учителю», бо один ваш Учитель, ви ж усі – брати»). Тобто вони були звернені не проти пошани до старших чи віддавання почестей, а проти того, щоб прагнути таких високих почестей від інших людей.

          А що стосується Святого Письма як джерела навчання, то тут варто уже в підсумку згадати уривок із 2Тим 3,16, де говориться: «Все Писання – надхненне Богом і корисне, щоб навчати, докоряти, направляти, виховувати у справедливості»)

          5Прикладом вірного учня, який завжди був готовий іти за своїм наставником Іллею і навіть після того, як останній був взятий на небо, намагався наслідувати його і бути подібним до нього (тут знадобиться історія з 2 Цар 2).

          6Отож кого ми наслідуємо? Хто є наш кумир? Хто є той хто нас Запалює? Чому?

          7Підсумовуючи говоримо про важливість особистого проводу, а саме про духівника.

          8Молитва:

          Псалом 16 (15)
          1. Міхтам. Давида.
            Бережи мене, о Боже, бо я до тебе прибігаю.
          2. Я кажу Господеві: “Ти – мій Господь, -добро моє; немає нічого над тебе.”
          3. До святих, що на землі: до шляхетних – уся моя любов до них.
          4. Помножують собі страждання тії, що йдуть за іншими богами. Я не проллю їхніх ливних жертв з крови, не спом’яну імен їхніх моїми устами.
          5. Господь – частка моєї спадщини й моєї чаші: ти держиш мою долю.
          6. Спадщина випала мені в гарних околицях, і частка моя подобається мені вельми.
          7. Благословляю Господа, що дав мені пораду, що й уночі навчає мене моє серце.
          8. Господь – передо мною завжди; тому що він у мене по правиці, не захитаюсь.
          9. Тим то й радується моє серце, і душа моя весела, і тіло моє спочине безпечно.
          10. Бо не покинеш душі моєї в Шеолі і не даси твоєму побожному уздріти зітління.
          11. Ти мені стежку життя покажеш, повноту радощів, що в тебе; блаженство по твоїй правиці вічне.

          Читай також

        • БЛОК СЬОМИЙ. ЗУСТРІЧ ДРУГА. ФІНІШ – ЦЕ ПО СУТІ СТАРТ
        • БЛОК СЬОМИЙ. ЗУСТРІЧ ПЕРША. НАЙБІЛЬШИЙ СКАРБ
        • БЛОК ШОСТИЙ. ЗУСТРІЧ ТРЕТЯ. ОВЕЧКИ ХРИСТОВІ, АЛЕ НЕ СТАДО
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.