Відкрито уже другу за місяць українську школу в Норвегії

Читай також

  • Триває набір на річну сертифікатну програму ФБФ УКУ «Християнська традиція для сучасного світу»
  • Прямий ефір про МАПа-громади. Дізнайтеся чому, кому і для чого потрібно пройти цей курс
  • Запрошуємо доєднатися до зимового модуля Школи Святого Духа
        • Відкрито уже другу за місяць українську школу в Норвегії

          У  Осло відкрили першу в Норвегії українську школу, яка навчатиме дітей за програмами та підручниками Міністерства освіти України. Заснована школа ініціативною групою батьків та вчителів.

          Школа має назву Українська школа «Еллісів» —  на честь доньки Ярослава Мудрого Єлизавети Ярославни.

          «У нас навчатимуться  діти різного віку, від 5 до 17 років, в основному – народжені за межами України, які вже вільно володіють кількома іноземними мовами. Дехто  вивчив українські літери та вміє трошки читати, але далі цього не пішло. Батьки були занепокоєні, коли спостерігали, як діти поступово втрачали і те, що колись вивчили  з ними вдома самотужки чи то в інших ігрових українських групах, — розповіла Ніна Хаген, відповідальна за навчально-методичну роботу школи. — Це соромно сказати вголос, але на сьогоднішній день підросли норвезькі українці 10-12 років, які не в змозі зв’язно сформулювати 3-4 речення українською.  З цим наші батьки не хочуть миритися, адже знають, що без вільного володіння мовою їхні діти вже не будуть себе ідентифікувати українцями, а тим більше – своїх дітей».

          Заняття в школі проходитимуть щосуботи. Триватимуть три години. Школа «Еллісів» – це позанавчальний заклад. Тобто всі учні отримують норвезьку освіту, але додатково здобувають українські знання в цій школі.

          Для малюків, крім читання та письма, планують викладати українознавство, природознавство та математику. Для учнів старших класів — предмети, що відповідають їхньому рівню в українській школі.

          «Ми дуже раді, що до нас долучилися не тільки українські вчителі початкових класів, а й учителі-предметники. Наше завдання – задовольнити вимоги батьків, показати результат. Сподіваємося, що скоро до нас долучиться більше україномовних сімей, які мешкають в Норвегії. Ми також із задоволенням відкриємо підготовчу групу. Також у найближчих планах – створити перші в Норвегїї курси української для дорослих», – наголосила Ніна Хаген.

          При школі працює осередок Українського Пласту.

          «А це означає цілу годину сповнену ігор, пісень, майстер-класів, цікавих розповідей про історію рідної землі, українські традиції», — додала вчителька.

          Школа запрошує до співпраці МЗС, Посольство України в Норвегії та меценатів. Заклад потребує постійного приміщення, обладнання та підручників. Адже наразі книги роздруковують з інтернету та замовляють з України.

          Додамо, що це уже друга українська школа, відкрита в Норвегії за останній місяць.

          Джерело: vidia

          Читай також

        • Триває набір на річну сертифікатну програму ФБФ УКУ «Християнська традиція для сучасного світу»
        • Прямий ефір про МАПа-громади. Дізнайтеся чому, кому і для чого потрібно пройти цей курс
        • Запрошуємо доєднатися до зимового модуля Школи Святого Духа
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.