Особливий Великдень: як діти зі Сходу знайомились із Великодніми традиціями

Читай також

        Особливий Великдень: як діти зі Сходу знайомились із Великодніми традиціями

        Побавитись разом гаївок, поїсти пасок та інших домашніх смаколиків і побачити прекрасну архітектуру Львова – це ще далеко не все, що встигли з 13 по 18 квітня діти із східних областей України впродовж насиченої програми святкування Великодня по-галицьки.

        Цьогоріч, в рамках проекту “Святкуємо Великдень разом”,  села Чишки і Виннички Пустомитівського району гостинно приймали 40 дітей із Авдіївки, а також із Харкова та Полтави.

        За словами одного з організаторів акції Уляни Тимчук, головною метою акції є не лише ознайомити гостей з традиціями святкування Воскресіння Господнього в Галичині.

        “Такі проекти важливі не лише для Сходу України, а також для Заходу, бо ламаються стереотипи, будуються мости. Через подібні діалоги відбувається своєрідне єднання України”, – зазначила п. Уляна.

        В акції взяли участь діти різного віку – від першокласників до випускників середньої школи. Всіх їх поселяли у ровесників, котрі, до слова, доклали багато зусиль до цієї програми. Діти, під керівництвом о. Тараса Чорного, адміністратора парафії святого Миколая с. Чишки, впродовж березня-квітня проводили благодійні ярмарки, а за виручені кошти оплатити частину транспортних витрат та екскурсії по Львову.

        Гості відвідали Шевченківський гай, центр Львова, а також побували на освяченні пасок та поводили гаївки.  Важливою частиною програми були святкові Літургії у храмах різних конфесій.

        П’ять днів у приємній  великодній метушні та жвавому спілкуванні  пролетіли непомітно. Додому учасники повезли купу вражень та сувенірів, яскраві спогади та контакти нових друзів.

        Спогадів залишилось чимало також і в місцевих учасників програми.

        “Мене вразив патріотизм Авдіївки, коли їх дорослі керівники у вишиванках на Паску у церкві тримали молитовники в руках.

        Мене вразили авдіївські підлітки, які запрошували нас у гості, але хіба у підвали, які вже досить непогано облаштовані.

        Мене вразили переселенці, які живуть у Полтаві та Харкові, які не втратили світла в очах”, – зазначила п. Уляна Тимчук.

        Акція одноразова, але організатори сподіваються, що будуть подібні, бо вони важливі.

        Проект реалізовано у співпраці із Філіалом Злученого Українського Американського Допомогового Комітету в Україні, з благословення Владики Василія (Тучапця), Екзарха Харківського, а також у співпраці з управлінням освіти м. Авдіївки Донецької області.

        Варто додати, що подібна ініціатива не є першою у Львові. Цьогоріч, з 14 до 17 квітня, у місті Лева вже всьоме було проведено акцію «Великдень разом», що її організовує Студентське Братство УКУ для студентів зі Східної, Центральної та Південної України.

        Автор: Ірина Владимір

         

        Читай також

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора