Чорнобиль очима дітей

Читай також

  • Святий Престол закликає дбати про наш спільний дім
  • Увага! Всеукраїнський екологічний конкурс «Відповідальність за створіння»
  • «Мудра Справа»: Соціальне підприємництво – не примха, а вимога часу
        • Чорнобиль очима дітей

          25 травня в Івано-Франківську, у фортечній галереї «Бастіон» відкрилася виставка дитячих малюнків Всеукраїнського конкурсу Бюро УГКЦ з питань екології «Чорнобильська катастрофа: 30 років опісля – що далі?».

          Відкриття виставки розпочалося з молитви та архієрейського благословення Преосвященного Владики Йосафата Мощича. У своєму привітальному слові архієрей закликав присутніх відповідально ставитися до навколишнього середовища, пам’ятаючи про трагічні наслідки Чорнобильської катастрофи. Владика дуже вдало порівняв вибух на Чорнобильській АЕС, який призвів до сотень тисяч смертей і скалічених доль із гріхопадінням наших прародичів Адама і Єви в раю, що неначе вибух змінив майбутнє людства. В обидвох випадках духовний занепад і бунт людини проти Творця призвів до трагічних наслідків щодо самої людини.

          Проф. д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, у своєму вступному слові представив передісторію та мету виставки – привернення уваги суспільства не лише до соціальних та екологічних наслідків Чорнобиля, але й мобілізації зусиль громадськості в Україні для сталого розвитку і збереження створіння.

          Мати Соломія Крушинська, ЗСМ, представник журі конкурсу, сконцентрувалася на мистецькій стороні експозиції, звернувши увагу присутніх на тому, що в картинах переважно домінують сумні барви, і це є свідченням болю і відчаю, вираженого авторами, а також відсутні символи надії, за винятком поодиноких робіт, де погляд людини звернений до Бога, а руки складені до молитви.

          Віктор Познік, голова правління Коломийської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», у своєму привітальному слові подякував Бюро УГКЦ з питань екології за пам’ять про ліквідаторів аварії, адже за задумом організаторів виставки частина коштів, отриманих від реалізації листівок та каталогів робіт буде використана для лікування чи оздоровлення людей, постраждалих від атомної катастрофи, натомість другу частину планується використати для реалізації енергозберігаючих проектів.

          Від імені обласних державних природоохоронних інституцій виступив Богдан Чукор, заступник начальника Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, а від Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА – п. Ірина Опалко, начальник відділу позашкільної освіти та роботи з інтернатними закладами, котра наголосила на важливості проведення подібних виставок для зміни ментальності і формування почуття відповідальності серед молодого покоління.

          Директор інженерно-екологічного інституту п. Мирослав Мазур спробував дати відповідь на питання «Що далі?», яке поставлене в назві конкурсу та виставки, наголошуючи на важливості пошуку альтернативних джерел енергії і відмови від так званого «мирного» атому.

          Завершилося відкриття виставки декламуванням вірша переможницею конкурсу Оленою Циганковою та виконанням тематичних творів братами-семінаристами.

          В Івано-Франківську виставка проходить під патронатом Мінприроди та за підтримки фортечної галереї «Бастіон» і триватиме включно до 1 червня – Міжнародного дня захисту дітей, в тому числі й від атомної катастрофи.

          Джерело: Бюро УГКЦ з питань екології

          Світлини: Місто

           

          Читай також

        • Святий Престол закликає дбати про наш спільний дім
        • Увага! Всеукраїнський екологічний конкурс «Відповідальність за створіння»
        • «Мудра Справа»: Соціальне підприємництво – не примха, а вимога часу
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.