«Діалог лікує рани»: Глава УГКЦ запрезентував у Польщі книгу

Читай також

  • Слухання голосу молоді є первинним етапом і має бути основою й вашого служіння в різних напрямах, ― Глава УГКЦ до учасників Форуму молодіжного душпастирства
  • «Цей рік буде сповнений Божою присутністю», — Блаженніший Святослав у Новорічному привітанні
  • Глава УГКЦ Блаженніший Святослав: про підсумки, виклики, здобутки та історичні події 2023 року
        • «Діалог лікує рани»: Глава УГКЦ запрезентував у Польщі книгу

          «Діалог лікує рани» – це назва книги-інтерв’ю з Блаженнішим Святославом авторства Кшиштофа Томасіка, яка 12 лютого з’явилася у продажі в книгарнях Польщі.

          15 березня у Варшаві та 16 березня Кракові відбулися офіційні презентації книжки за участі її співавторів. Книжка присвячена 1030-ій річниці хрещення Київської Русі.

          Блаженніший Святослав на презентації у Кракові наголосив, що залишає немов би заповіт для українців – бути речниками діалогу. Патріарх заохотив читати книжку і черпати з неї, в який спосіб можна говорити і відповідати на запитання. Більше того, Глава Церкви попросив надсилати йому нові запитання, які можуть постати і відповідей на які не знайдеться у книжці.

          Ця книга є насамперед для молоді, за якою – майбутнє

          Патріарх кілька разів звертався до української молоді, яка живе, вчиться чи працює у Польщі. Найперше з подякою за привітання – в аеропорту Краків-Баліце Блаженнішого та владику Теодора Мартинюка зустріли молоді українці Кракова на чолі з парохом о. Петром Павлище. Також – за чисельне прибуття на зустріч. Блаженніший наголосив, що і ця книга, і все, що він робить є насамперед – для молоді, за якою – майбутнє.

          10 годин інтерв’ю, яке пан Кшиштоф Томасік – керівник Закордонного відділення Католицької Агенції Інформаційної, – провів із Блаженнішим Святославом у Кшєнжувце неподалік Закопаного, вийшли у світ на 200 сторінках книги у видавництві «Знак».

          Тут знайдемо відповіді на питання про Україну сьогодні, Митрополита Шептицького, історію УГКЦ та виклики, які стоять перед нею у сучасному світі, польсько-українські стосунки, Римо-Католицьку Церкву та стосунки з нею в Україні, стосунки з російським православ’ям та екуменічний діалог.

          Для польського читача це – перша книжка про Українську Греко-Католицьку Церкву такого формату, яку під час презентації сміливо назвали компендіумом знань про УГКЦ. Також Блаженніший підкреслив, що якби не пан Кшиштоф, то він би не написав цієї книги за браком часу. Інтерв’ю повинно було відбутися на кілька років раніше, але, з огляду на важливі обставини, працю над книжкою довелося трохи перенести – і ось її публікація відбувається саме зараз.

          Одним із перших, хто прочитав інтерв’ю, був кардинал Станіслав Дзівіш, особистий секретар святого Івана Павла ІІ. Він також написав вступ до нього, розпочавши короткою, але промовистою фразою: “Маємо перед собою надзвичайний текст”.

          Перший розділ книжки повністю присвячений постаті Блаженнішого Святослава – від моменту покликання, його життєвої дороги, через Аргентину і рідне місто ще тоді кардинала Берґоліо аж до рішення Синоду єпископів УГКЦ про обрання владики Святослава Шевчука Главою Церкви. Тут знайдемо відповіді на питання про Україну сьогодні, Митрополита Шептицького, історію УГКЦ та виклики, які стоять перед нею у сучасному світі, польсько-українські стосунки, Римо-Католицьку Церкву та стосунки з нею в Україні, стосунки з російським православ’ям та екуменічний діалог.

          Відеозаписи презентацій: у Варшаві; у Кракові: частина І, частина ІІ

          Фото: о. Григорій Назар

          Фото вгорі: кадр з відео презентації у Варшаві.

          Читай також

        • Слухання голосу молоді є первинним етапом і має бути основою й вашого служіння в різних напрямах, ― Глава УГКЦ до учасників Форуму молодіжного душпастирства
        • «Цей рік буде сповнений Божою присутністю», — Блаженніший Святослав у Новорічному привітанні
        • Глава УГКЦ Блаженніший Святослав: про підсумки, виклики, здобутки та історичні події 2023 року
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.