Львівський міжрелігійний проект здобув престижну австрійську нагороду

Читай також

  • 7 християн, які змінили світ
        • Львівський міжрелігійний проект здобув престижну австрійську нагороду

          Як стало відомо, український медіа-освітній проект «Школа міжрелігійної журналістики/діалогу»  («The School of Inter-Religious Dialogue») отримав престижну австрійську міжнародну нагороду (https://www.bmeia.gv.at/en/european-foreign-policy/international-cultural-policy/dialogue-of-cultures-and-religions/intercultural-achievement-award/) за інтелектуальні досягнення в категорії «Інновації».

          6 вересня 2018 року у відомому віденському клубі Porgy&Bess вже вп`яте відбулась церемонія вручення премії «Intercultural Achievement Award» (IAA), якою МЗС Австрії відмічає проекти в галузі міжкультурного діалогу. З-поміж майже 300 проектів з більш, ніж 50 країн світу фахове журі обрало 5 переможців, серед яких і проект з України.

          Престижну премію в категорії «Інновації» виборов Львівський Центр міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас» з проектом «The School of Interreligious Dialogue». На урочистій церемонії нагородження була присутня Міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль, яка виголосила вітальну промову.

          Нагадуємо, Школа міжрелігійної журналістики стартувала у Львові 16 лютого 2017 року. Організатор проекту – Лідія Батіг, журналіст сайту «Духовна велич Львова»; співорганізатор – Тарас Дзюбанський, керівник Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас».

          Детальніше про враження від поїздки до Відня, – у ексклюзивному матеріалі із Тарасом Дзюбанським, моїм колегою, другом та людиною, без якої міжрелігійний діалог в Львові та Україні важко уявити.

          • Тарасе, розкажи, будь ласка, нашим читачам, чим особлива нагорода «Intercultural Achievement Award»?

          Насамперед, Лідо, дякую Тобі щиро за співпрацю і за цю спільну перемогу. Це велике досягнення для «Лібертасу». Ця нагорода є поштовхом до майбутніх проектів, до розвитку міжрелігійного діалогу в нашому суспільстві, до нових ініціатив. Це досягнення є свідченням для цілої Європи та світу, що Україна – сильна держава, готова будувати мир між представниками різних культур і релігійних традицій, протистояти стереотипам. Ми можемо бути зразком для усіх.

          Перемога проекту «Школа міжрелігійної журналістики/діалогу» від Центру «Лібертас» в Австрії – це перемога правди над стереотипами».

          • Кому б Ти особисто хотів подякувати за підтримку у реалізації проекту?

          Хочу подякувати Тобі звісно. Також вдячний всій команді Центру «Лібертас», всім релігійним лідерам та нашим студентам, всім журналістам. Особливе дякую «The Russell Berrie Foundation» (https://www.russellberriefoundation.org/), Центру ім. Івана Павла ІІ у Римі (https://angelicum.it/institutes/institute_spirituality/), організації «MasterPeace» (https://www.facebook.com/MasterPeace-Lviv-Ukraine-1073719229423623/), Центру міжрелігійного діалогу «KAICIID» (https://www.kaiciid.org/), Львівській міській раді, Львівській торгово-промисловій палаті, Українському Католицькому Університетові та всім нашим друзям й однодумцям.

          Дякую від щирого серця також й МЗС Австрії, журі конкурсу, які зробили надзвичайну роботу і так тепло прийняли нас.

          • На Твою думку, чим особливий проект «Школа міжрелігійної журналістики /діалогу»?

          У рамках відбулась плідна співпраця із представниками релігійних та світських ЗМІ, духовними лідерами різних релігій, молоддю тощо; а також обмін думками, написання нових матеріалів (інтерв’ю, аналітичних статей, тощо). Я радий, що ми спільно організовували різні конференції, круглі столи тощо. У багатьох із нас є досвід закордонних стажувань, яким радо ділились із учасниками Школи.

          • Яким Ти бачиш майбутній розвиток «Школа міжрелігійної журналістики/діалогу»?

          Ми зробили багато, але це тільки перші кроки. Маємо багато похвали, але й критики вистачає. Перед нами багато викликів, зокрема: боротьба із стереотипами, антисемітизмом, расизмом, неприйняттям, правильним розумінням та повагою до жінок у міжрелігійному діалозі, зокрема мова йде про мирянок. Ми живемо у пострадянському суспільстві, тому виникають дискусії правильного розуміння релігійної ідентичності, проблема політизації діалогу тощо.

          Нашим завданням є розвивати діалог на фундаменті поваги, навчитись слухати одні одних, будувати комунікацію гідності.

          Проте за підтримки професіоналів, активних молодих людей, ми реалізуємо нові ініціативи. Напередодні святкування 5-річчя від заснування Центру «Лібертас» хочу подякувати всім, хто вкладає своє серце, час та натхнення для нашої спільної праці, також запрошую всіх до нашої команди. І вперед – до нових звершень.

          Відео із церемонії тут:

          https://www.youtube.com/watch?v=852jIjs4iOI&app=desktop

          Читайте також: «Тарас ДЗЮБАНСЬКИЙ: «Основна мета міжрелігійного діалогу – навчитися довіряти іншим, прощати та будувати відносини на сильних підвалинах»» 

           

          Підготувала Лідія Батіг

           

           

           

          Читай також

        • 7 християн, які змінили світ
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)