Але ми повинні відгукнутися і сказати Богові «так»: Блаженніший на ІІІ Всеукраїнському з’їзді мирян УГКЦ

Читай також

  • Слухання голосу молоді є первинним етапом і має бути основою й вашого служіння в різних напрямах, ― Глава УГКЦ до учасників Форуму молодіжного душпастирства
  • «Цей рік буде сповнений Божою присутністю», — Блаженніший Святослав у Новорічному привітанні
  • Глава УГКЦ Блаженніший Святослав: про підсумки, виклики, здобутки та історичні події 2023 року
        • Але ми повинні відгукнутися і сказати Богові «так»: Блаженніший на ІІІ Всеукраїнському з’їзді мирян УГКЦ

          3-4 листопада у Києві відбувся  ІІІ Всеукраїнський з’їзд мирян УГКЦ, присвячений пам’яті праведного митрополита Андрея Шептицького. Тема з’їзду: «Покликання до святості сьогодні».

          Попередній З’їзд мирян УГКЦ відбувався рівно десять років тому. Предстоятель Церкви висловив свою повагу до мирян і подякував, що вони прибули на захід.

          Відкриваючи З’їзд, Блаженніший Святослав відзначив, що в Церкві довго чекали цього дня і довго його готували. «Важливою частиною приготування були конгреси і з’їзди мирян у наших єпархіях і екзархатах. Тобто відбулося певне пробудження мирянської активності, відповідальності в різних куточках нашої Церкви в Україні», – сказав Глава УГКЦ.

          З’їзд, за його словами, має цікаву назву, де є три слова: покликання, святість, сьогодні. Ці три слова є важливими складовими нашої Церкви сьогодні, а відтак завданням нашого З’їзду. Ключовим словом у загальному покликанні є слово «святість». «Ми багато разів чуємо слово «покликання».

          Патріарх Йосиф Сліпий загальне покликання до святості сформулював був фразою «бути собою».

          Бо той, хто зростає у святості, той щоразу більше стає сам собою. Святість не що інше, як розвиток людської особи, її повна реалізація, можливість здійснити у своєму житті всі ті задуми, потенціал, які Бог подарував», – відзначив Блаженніший Святослав.

          Він пригадав, що Блаженніший Любомир – наш батько і великий учитель – ще по-своєму висловив оте загальне покликання усіх людей до святості. Він сказав: «Хочу бути Людиною».

          «У нашому сенсі бути людиною, – вважає Предстоятель, – означає бути Людиною з великої букви. Досконало вповні виявити цьому світові задум Бога про людину. Тому Ісус Христос для нас з вами – взірець справжнього людства. Будучи Сином Божим, будучи Богом за природою, об’явив не лише Бога людині, а об’явив людину людині. Тому кожен з нас, хто хоче віднайти себе, хто хоче бути собою, хоче досягти повноти життя, повинен вглядатися в особу нашого Спасителя Ісуса Христа, бо на Його образ ми були сотворені».

          Якщо ми хочемо збагнути сенс покликання до святості, ми його можемо відкрити у фразі «жити вповні». У християнському словниковому запасі «життя вповні» називається «життя вічне». А можливість жити в повні ми називаємо спасінням. Те, що подається нам силою і благодаттю Святого Духа. Адже не можна бути святим без Бога. Не можна жити вповні, не будучи поєднаним з джерелом життя. Не можна бути собою, не живучи в Бозі силою і благодаттю Святого Духа.

          Якщо ми говоримо про покликання саме мирянина, сказав Блаженніший Святослав, або життєве завдання мирянина в контексті загального покликання до святості усіх людей, тут можна ще відкрити багато глибоких і цікавих перспектив і завдань. Бо бути мирянином – це є покликання. Бути охрещеним в ім’я Пресвятої Тройці, бути тим, хто отримав дар Святого Духа у тайні миропомазання, бути тим, хто причащається Тіла і Крові Ісуса Христа – це є певний дар і відповідальність, можливість і завдання.

          «Гадаю, що завданням цього З’їзду мирян є ще раз стати перед Божим обличчям і спитати самі себе, один одного і нашого Господа, як нам сьогодні здійснити наше життєве завдання, як нам збагнути разом, що треба робити, аби жити життям вічним? Щоби наші миряни зрозуміли своє завдання, покликання і відповідальність у сучасному житті Церкви?» – наголосив Предстоятель.

          Блаженніший наголосив, що говорячи про покликання, ми не говоримо про якусь закономірність, а про Боже покликання, на яке кожен з нас має відповісти свідомо і добровільно.

          Що є необхідними умовами проростання нашого покликання до святості в історії кожної окремої людини? «Ми можемо сказати, що такими умовами, таким середовищем, де це покликання можна зреалізувати – це є Церква як спільнота назнаменованих Богом людей. Але ми повинні відгукнутися і сказати Богові «так». Взяти відповідальність за це. І тоді Господь покаже нам дорогу, особисту дорогу, якою ми повинні йти», – сказав промовець.

          Дуже важливо є не бігати з дороги на дорогу, каже Глава УГКЦ. Дуже важливо не просто відкрити своє життєве покликання, не просто сказати Богові «так», а у витривалості до кінця це покликання здійснити.

          «Віднайти кожному свою особисту дорогу до святості – це є те, що Церква повинна допомогти кожній людині зробити. Душпастирі повинні супроводжувати своїх вірних до святості», – вважає Предстоятель.

          «Покликання бути мирянином у сьогоднішньому світі – непроста дорога. Але дорога, якою можна і потрібно йти, аби стати святим. УГКЦ є відкритою Церквою для всіх, це середовище, де можна стати святим. Це є наш месидж до всіх, – наголосив Блаженніший Святослав і побажав: – Робити видимим невидимого Бога сьогодні – нехай ці слова святого Атанасія будуть ключем до наших сьогоднішніх роздумів».

           

          За матеріалами: ugcc

          Читай також

        • Слухання голосу молоді є первинним етапом і має бути основою й вашого служіння в різних напрямах, ― Глава УГКЦ до учасників Форуму молодіжного душпастирства
        • «Цей рік буде сповнений Божою присутністю», — Блаженніший Святослав у Новорічному привітанні
        • Глава УГКЦ Блаженніший Святослав: про підсумки, виклики, здобутки та історичні події 2023 року
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.