“Робіть добро, і зло не досягне вас” – конференція, присвячена Преподобній Матері Йосафаті Гордашевській

Читай також

  • Східні Католицькі Церкви: чи можуть вони говорити одним голосом?
  • У Львові запропонували концепцію примирення для українців на прикладі польсько-німецьких відносин
  • Долучайтеся до онлайнової конференції “Шептицький 155”
        • “Робіть добро, і зло не досягне вас” – конференція, присвячена Преподобній Матері Йосафаті Гордашевській

          6 квітня 2019 року у Львові відбудеться міжнародна наукова конференція “Робіть добро, і зло не досягне вас”. Подію Згромадження Сестер Служебниць в Україні присвятили 150-ти літтю народження та 100-річчю смерті Преподобної Матері Йосафати Гордашевської.  Локація конференції: велика сесійна зала Львівської міської ради. Початок реєстрації – 8.45. Триватиме захід до 14:00

          Найперша місія  Служебниць – це служіння народу, яке випливає  з любові і віри до Бога. Відтак сестри з ХІХ століття фахово опікуються недужими, дбають про сакральні споруди, долучаються до освітніх процесів, де впроваджують найсучасніші на той момент методики. Неоціненну роль у формуванні Згромадження відіграла Блаженна Йосафата Гордашевська, яка була першою Служебницею і їхньою співзасновницею. Втім  сьогодні ця постать, на жаль, недостатньо широко популяризована, – переконана сестра Андрея Якимець СНДМ. Тому це буде одним із ключових завдань конференції:


          “Перша доповідь буде присвячена безпосередньо постаті Йоса

          фати Гордашевської, буде висвітлено її життєві віхи. Адже у неї було надзвичайно цікаве життя – історія чернечого покликання, вона була першою жінкою-управлінцем, бо мусила очолити спільноту Сестер Служебниць і очевидно вона мала багато викликів, які потрібно було вирішувати і вирішувала у блискучий спосіб. Ще одна доповідь стосуватиметься контексту виховної праці Сестер Служебниць, педагогічній традицій, яку ми реалізуємо. Також розглянемо віху життя Сестер Служебниць у період Голокосту. Оскільки послідовниці Гордашевської у часі Другої Світової війни фактично рятували життя людей, які були приналежні до юдаїзму. І це тема, яка потребує висвітлення і ще більшого дослідження”.

          DSC_2735

             Серед учасників міжнародної наукової конференції будуть с. Ореста Борщовська СНДМ, докторант Папського Григорянського університету, с. Христофора Буштин СНДР, Голова Патріаршої комісії освіти та виховання УГКЦ, Світлана Стельмах, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної та соціальної педагогіки УКУ, о. д-р. Степан Батрух, голова Фундації духовної культури пограниччя.  Модеруватиме історик Юрій Скіра.

            До конференції закликають долучитися усіх зацікавлених. Подія відбудеться під патронатом Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука. Орієнтовна дата подачі наукових доробків: 1 березня 2019 року. За матеріалами конфренції видадуть збірник.  Надсилати тексти на емейл: [email protected]

          Довідка: Блаженна Йосафата (у світі: Михайлина Гордашевська, 20 листопада 1869, Львів — 7 квітня 1919, Кристинопіль) — блаженна монахиня Української Греко-Католицької церкви, співзасновниця й перша в Україні черниця Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. Це монаше товариство вже наприкінці ХІХ століття відповідало на усі тодішні суспільні потреби українського народу. Сестри мали основні напрямки діяльності у яких реалізовували свою місію. Спершу це була опіка над дітьми та сиротами. Згодом допомога недужим, дбання про красу Божих храмів.І дуже часто для українців того часу, коли Західна Україна перебувала під Австро-Угорською імперією, сакральний простір – був також простором ідентифікації, приналежності до східного обряду. Плодами служіння і посвяти Блаженної Йосафати Гордашевської стали такі видимі речі, як вплив  на формування української громади, культури, ідентичності, традиції виховання. Перші так звані “захоронки” – дошкільні заклади, які сестри провадили при своїх домах на Галичині, де надавали дітям, які були позбавлені такої опіки, забезпечували першу освіту і використовували методики,які на той час були у топі педагогічної практики. Це було перше соціальне служіння для населення Галичини, яке часто було позбавлене елементарних речей, щодо медичного обслуговування. І пізніше сестри у цьому здобували необхідну кваліфікацію.

          Духовна велич Львова

          Читай також

        • Східні Католицькі Церкви: чи можуть вони говорити одним голосом?
        • У Львові запропонували концепцію примирення для українців на прикладі польсько-німецьких відносин
        • Долучайтеся до онлайнової конференції “Шептицький 155”
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.