Блаженніший Святослав про католицьку освіту. Професійний центр ім. св. І. Боско

Читай також

  • «Коли вірні просять у священника Святе Причастя, він не має права відмовити. Але я прошу вас: не наполягайте», – Глава УГКЦ
  • «У покорі визнаймо себе розслабленими перед Господом і, отримавши прощення наших гріхів, почуємо наказ: “Кажу тобі: встань!”» – Глава УГКЦ
  • Коронавірус: Коментар Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ
        • Блаженніший Святослав про католицьку освіту. Професійний центр ім. св. І. Боско

          Зустріч із Блаженнішим Святославом у Професійному центрі ім. св. І. Боско була надзвичайно різногранною. Та, незважаючи на щільний графік і насичену програму, Глава УГКЦ знайшов час, щоб поділитися думками про важливість католицької освіти і зокрема значимість такого навчального закладу, як наш.

          Як вважаєте, в чому унікальність католицької освіти в Україні і чим вона відрізняться від такої ж освіти в Європі?

          — Католицька освіта — це не конфесійна освіта, орієнтована лише для тих, хто входить до католицької Церкви. Слово „католицька“ означає рівень цієї освіти, який відповідає міжнародним стандартам. Метою освітньої реформи, яку зараз впроваджують в Україні, є якраз досягнути в державній освіті того рівня навчання, який несе католицька.

          Інша особливість католицької освіти — добре фахове виховання, яке базується на християнській антропології — розуміння того, ким є та дитина, яку хочемо виховати.

          Наскільки конкурентоспроможною нині є католицька освіта, зокрема, що стосується таких закладів, як Професійний центр ім. св. І. Боско?

          — З досвіду бачимо, що випускники наших католицьких шкіл і цього унікального, єдиного в Україні, католицького професійного навчального закладу, виходять із високим рівнем знань, а тут ще й здобувають добрий фах. Такі навчальні заклади мають єдину мету — соціальне служіння дітям, нашому народові через доступну якість освіти.

          Як не дивно, та часто чиновники вважають католицьку освіту приватною. Хоча це — не так. Тож державні органи влади мають змінити своє ставлення і бачення ролі й місця цієї освіти в загальноукраїнському освітньому просторі.

          Які головні навички, на Вашу думку, здобуває студент після навчання в такому Центрі, як наш, що відрізнять його від середньостатистичного випускника профтехзакладу?

          — Цей навчальний заклад має цікаву історію. Свого часу Іван Боско —унікальний священик із півночі Італії, зрозумів, що діти із незахищених верств населення потребують не лише захисту й опіки, а також підтримки, щоб інтегруватися в суспільство, в якому живуть. Тож він не тільки намагався дати їм можливість здобути якісну професійна освіту, а й домовлявся з працедавцями, гарантуючи, що його учні будуть чесні, морально зрілі, не нищитимуть реманенту, відповідно поводитимуться. Та зі свого боку вимагав від працедавців соціальної опіки і справедливої зарплати, внормованого робочого дня.

          Саме в цій традиції наші отці салезіяни відкривають подібні навчальні заклади. Завдяки доброму вихованню і якісній освіті наші студенти знаходять добру працю. Роботодавці бачать випускників цього закладу, як людей, яким можна довіряти. І це — найбільший скарб. А в контексті, коли Україна нині масово втрачає робочі руки, надзвичайно важливо, щоб молодь знаходила добре місце праці.

          Такого типу навчальний заклад допоможе знайти себе, добру роботу, гідну зарплату саме в Україні. Працедавці говорять, що їм бракує робочих рук, чесних працівників, яким вони готові платити зарплату, не гіршу, аніж у Західній Європію. Тож  запрошую до цього Навчального центру ім. св. І. Боско приїдьте, побачите, що зможете знайти тут дуже фахових працівників.

          На чому нині перш за все повинна базуватися освіта загалом, а католицька зокрема?

          — У сучасному світі інформаційних технологій цілком змінюється роль вчителя. Раніше вчитель був джерелом інформації. Сьогодні він вже не є ексклюзивним джерелом інформації для учня, а подібний до регулювальника на вулиці, завдання кого — вказати добру дорогу, допомогти розпізнати серед маси різних джерел те, якому можна довіряти.

          Вчителя, який допоможе правильно вчитися, здобувати знання і орієнтуватися в морі інформації, можуть знайти учні в католицькій школі. Очевидно, що таке регулювання завжди пов’язане з вихованням, щоб дитина вміла розрізнити справжні цінності від фальшивих, істинне від фейку. Сподіваюся, що такого типу парадигма в освіті стане панівною в нашій державі.

          Ми живемо в світі, який вимагає щораз нових здібностей, нової гнучкості. Сучасна людина також має вміти швидко змінюватися, переучуватися, здобувати додаткову освіту, додаткові навички.

          Наталія ПАВЛИШИН
          Відео: Юра Вовк

           

          Читай також

        • «Коли вірні просять у священника Святе Причастя, він не має права відмовити. Але я прошу вас: не наполягайте», – Глава УГКЦ
        • «У покорі визнаймо себе розслабленими перед Господом і, отримавши прощення наших гріхів, почуємо наказ: “Кажу тобі: встань!”» – Глава УГКЦ
        • Коронавірус: Коментар Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"