“У тюрмах дуже багато зламаних людських доль і тільки волонтери можуть допомогти їм”

Читай також

  • Люди похилого віку подарують власноруч виготовлені пледи сім’ям у потребі
  • Бажаю нам відваги до простих важливих речей
  • Карітас-Київ розпочав проект «З теплих рук для теплого серця»
        • “У тюрмах дуже багато зламаних людських доль і тільки волонтери можуть допомогти їм”

          2 листопада волонтери соціального проекту “Небо над головами” з Києва відвідали Ковельську виховну колонію для неповнолітніх, що у Волинській області.


          Зустріч відбулась за участі керівника соціального проекту Василя Возняка, волонтерів Павла Мар’єнка та Софії Сенюти, колишнього ув’язненого,  випускника Кременчуцької колонії для неповнолітніх Володимира Беребери.


          «Я вважаю позитивним, те, що волонтери приїжджають в колонію для неповнолітніх, – розповідає учасник поїздки, волонтер, колишній ув’язнений Володимир Беребера. – Тому що коли сидиш в закритому просторі довгий період часу, то все життя здається нудним та сірим. А коли приїжджають волонтери – то їх присутність ніби ковток свіжого повітря в цей вакуум» – розповів учасник проекту «Небо над головами».

          Він додав:

          «У тюрмах дуже багато зламаних людських доль і тільки волонтери можуть допомогти їм, тому що наша пенітенціарна система зараз не змінює людей, а навпаки – вони виходять демотивовані, розгублені та роздратовані»

          Особливістю цієї зустрічі та створенням події у Ковельській виховній колонії була співпраці з місцевою волонтеркою з Ковеля Ольгою Сатіною, яка щовихідних проводить для неповнолітніх ув’язнених у колонії театральні заняття.

          «Мені дуже радісно зустрічати людей, яким не байдуже, які готові кинути усі свої справи та їхати через пів країни, бо знають, що вони потрібні, на них тут чекають,- розповідає Ольга Сатіна,- Мені приємно стати частиною їх команди, допомагати вести спілкування з хлопцями, підтримувати бесіду, черпати для себе щось нове, вносити щось від себе» – розповіла дівчина.

          «Сьогодні волонтери говорили про довіру, а я за допомогою певних тренінгів за участі хлопців її перевіряла. Приємно відчувати, що ми об’єднуючись працюємо як один механізм» – наголосила Ольга Сатіна.

          Вона додала:

          «А потім ми заварюємо чай і всі разом ділимося враженнями у, ну дуже, теплій атмосфері. І з кожним разом показник термометра трішки підіймається. Варто старатися хоча б заради цього».

          Події, які організовують учасники проекту «Небо над головами»  у колоніях для неповнолітніх зазвичай мають чотири частини – бесіда на одну з тем підготовану волонтерами, час на запитання вихованців, співання народних та сучасних пісень під гітару, час на приватне спілкування волонтерів проекту з вихованцями колонії за чаєм з печивом.

          Під час цієї зустрічі волонтерка проекту «Небо над головами» Софія Сенюта провела спілкування на тему “Правда/брехня. Чи виправдовується брехня заради благої мети?”

          «Коли наша зустріч доходила до завершення за чаюванням був час на особистісне спілкування, я була приємно вражена, що вихованці обступили мене з запитаннями,- розповідає волонтерка Софія Сенюта, – Кожен із вихованців намагався привернути мою увагу до себе, щоб я поговорила саме з ним. Вони розпитували, розповідали, а іноді просто слухали інших – це неймовірне відчуття», – поділилась вона.


          За її словами, хлопці виявили неабиякий інтерес до волонтерів і на прощання запитували «Коли ви приїдете до нас ще, коли вас чекати?», «Приїжджайте, ми чекатимемо!», а також «Дякуємо, що ви приїхали до нас».

          «Було дуже приємно почути це, адже цим дітям дуже не вистачає уваги, тепла і розуміння. А саме в такі моменти приходить розуміння  того, що наше служіння дійсно не проходить даремно», – зазначила Софія Сенюта.

          Учасники проекту під час відвідування колоній для неповнолітніх мають на меті зрозуміти проблеми вихованців колонії та підказати їм можливі позитивні варіанти вирішення їх проблеми, підштовхують до саморозвитку і відповідальності, привозять книжки та подарунка.  Але найголовніше, що у кожному ув’язненому вони намагаються розгледіти особистість.

          «Коли ми відвідуємо вихованців  у колонії, то розуміємо, що за маскою байдужості, злості та агресії, попри все знаходиться сутність людини, яка хоче любити, потребує визнання, підтримки, – розповідає волонтер проекту «Небо над головами» Павло Мар’єнко, – Людина, можливо, хоче вибратися з «болота», але не може. Я приїжджаю, бо хочу показати цим хлопцям, що вихід існує, можливо не дуже легкий, але воно того варте. Я хочу їм донести, що завдяки трансформації мислення і Божій підтримці можна не соромлячись та не боячись проявляти свої найкращі якості, які дані Богом кожному» – підкреслює він.


          Відпочинкову, так звана, неофіційну частину зустрічі провів Василь Возняк. Вихованці разом з волонтерами співали народні та сучасні пісні під гітару.

          «Близько року наша волонтерська група регулярно відвідувала Прилуцьку виховну колонію для неповнолітніх, це було зручно бо це була найближча в’язниця для неповнолітніх для відвідування з Києва, – розповідає керівник проекту «Небо над головами» Василь Возняк,- однак, після того як Прилуцьку колонію законсервували, а хлопців розвезли у дві інші колонії – ми вирішили відвідувати наших вихованців там, зокрема у Ковелі», – розповів волонтер.


          За його словами, для волонтерів є фінансово затратно відвідувати Ковельську колонію з Києва, тому що багато витрат йде на квитки та харчування.

          «Ну і ми не можемо приїжджати з пустими руками – купляємо для вихованців книги, подарунки, – додає він.


          Василь Возняк зазначає, що фінансово та духовним супроводом допомагає проекту «Небо над головами» голова Пенітенціарного душпастирства УГКЦ священик Костянтин Пантелей, є добродії, які жертвують кошти через Інтернет, надсилають книги.

          «Але ми маємо потребу також у волонтерах – молодих відважних чоловіках та жінках, які готові стати хорошим прикладом для ув’язнених неповнолітніх та приєднатись до нашої команди» – розповів він.


          «Хочу від імені волонтерів подякувати адміністрації Ковельської виховної колонії для неповнолітніх за те, що так тепло нас зустріли та сприяли у проведенні події, – додав Василь Возняк.


          Поїздка відбулася за сприяння та підтримки Пенітенціарного душпастирства УГКЦ, зокрема жертводавців проекту “Небо над головами”.Соціальний проект підтримки неповнолітніх ув’язнених «Небо над головами» заснований волонтерами Української греко-католицької церкви та підтриманий Пенітенціарним душпастирством УГКЦ.

          Волонтерство відбувається за підтримки та сприяння священика  Костянтина Пантелея. Відповідальним за проект «Небо над головами» є Василь Возняк. В рамках ініціативи волонтери відвідують колонії для неповнолітніх в Україні, під час зустрічей спілкуються з неповнолітніми ув’язненими на морально-етичні та мотиваційні теми. Волонтери привозять книжки та подарунки ув’язненим вихованцям колоній, а головне підтримку, хороший приклад та надію.

          «Небо над головами» отримало потужну підтримку від небайдужих людей. Багато добродії допомагають втілювати ініціативи проекту жервуючи кошти, матеріальні ресурси та час підтримуючи служіння неповнолітнім ув’язненим.

          В межах проекту «Небо над головами» відбулися публічні акції по збору та передачі книжок, було підтримано зібрання коштів на навчання неповнолітніх ув’язнених та оплачено навчання у Ніжинському державному університету імені Миколи Гоголя для деяких вихованців колонії. Зокрема волонтери проекту спілкуються та підтримують колишніх неповнолітніх ув’язнених вже на свободі. Соціальним проектом «Небо над головами» було організовано похід у Карпати «Вершини під ногами» для колишніх ув’язнених, який профінансований добродіями, що дізнались про ініціативу через мережу Інтернет.

          Прес-служба соціального проекту підтримки неповнолітніх ув’язнених “Небо над головами”



          Читай також

        • Люди похилого віку подарують власноруч виготовлені пледи сім’ям у потребі
        • Бажаю нам відваги до простих важливих речей
        • Карітас-Київ розпочав проект «З теплих рук для теплого серця»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.