«Почути крик Землі»: міжнародні спікери дискутували про інтегральну екологію в дії

Читай також

  • Про екологію, боротьбу з голодом та інформаційну гігієну говорили на події проєкту #СпоЖити в Чернівцях
  • Проєкт #СпоЖити навчатиме про культуру формування екологічного мислення і споживання
  • #СпоЖити у Чернівцях: програма події та спікери
        • «Почути крик Землі»: міжнародні спікери дискутували про інтегральну екологію в дії

          У межах 13-го Екуменічного соціального тижня сьогодні, 7 жовтня, відбулася Міжнародна екуменічна конференція «Почути крик Землі: інтегральна екологія в дії». Учасники обговорили турботу про сотворіння та екуменічний діалог: католицьку, православну і протестантську перспективи. Була представлена «цілісна екологія» папи Франциска – ключ для збереження спільного Дому. Цікавими були доповіді про економіку і екологію та їхній спільний сталий розвиток. Дискутували про завершення ери викопного палива і «Зелений» курс у публічно-практичному дискурсі України та світу.

          Модерував міжнародну конференцію д-р Павло Смицнюк, директор Інституту Екуменічних Студій Українського Католицького Університету. Спочатку учасників благословив владика Ігор Возьняк, архиєпископ і митрополит Львівський УГКЦ. З вітальними словами виступили о. д-р Богдан Прах, ректор Українського Католицького Університету, Андрій Садовий, мер міста Львова, та Тім Петерс, директор представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (м. Київ).

          «Висловлюю щиру подяку за радісну роботу працівників Інституту екуменічних студій. Ми вислухаємо послання Патріарха Варфоломія, Патріарха Святослава, Кардинала Тарксона, митрополита Бориса Гудзяка та інших церковних і світських достойників, які дають зрозуміти, якими важливими є питання, про які ми будемо дискутувати. Людино, полюби і очисти свою землю такою, як дав її Господь. Інститут підняв цю тему, бо всі ми, християни, спільно журимося і бажаємо очистити нашу землю від усякої скверни, бруду і нечистоти. Бажаю успіхів у нашій так потрібній праці», – зазначив президент Інституту екуменічних студій о. д-р Іван Дацько.

          Кардинал Пітер Тарксон, префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові у Ватикані у своїй доповіді проаналізував вчення одразу трьох пап щодо питань екології: Івана Павла ІІ, Бенедикта XVI та папи Франциска. А потім наголосив: «Коли ми вживаємо поняття довкілля, то маємо розуміти стосунки між природою і суспільством. Не можна трактувати природу як щось окреме від нас. Ми є частиною природи, наше тіло створене з землі, і воно утримується плодами землі. Ми включені в природу, тому не повинні ставати в позу господарів, які зловживають природою. Закликаю усіх порефлексувати над тим фактом, що у нас є солідарність між поколіннями. Мої побажання – нехай ця конференція через різні доповіді допоможе загострити фокус на потребах і можливостях їх вирішення, щоб ми могли підтримати життя теперішнього і прийдешніх поколінь».

          о. д-р Джон Хрисавгіс, радник Вселенського Патріарха з екологічних питань зазначив, що така подія, як Екуменічний соціальний тиждень, не є випадковою: «Ми маємо екологічний імператив з боку сотвореного світу. Ми можемо поділяти чи не поділяти релігійні принципи, можемо мати різні політичні погляди, але усі ми є мешканцями Землі і ставимося до неї не завжди справедливо. Земля нагадує, що існує завжди зв’язок. Творіння завжди має глибоко екуменічний вимір» і додав: «В останній енцикліці Патріарх зазначив, що під час пандемії зменшилося виробництво, забруднення повітря. По суті, ми побачили антропологічні масштаби екологічної кризи. Ми повинні навчитися жити відповідно до своєї віри, перекласти свою віру на мову співчуття, зсунути наратив з виживання на наратив стурбованості. Економіка та політика вирішують, хто виживе. Але економіка та політика завжди будуть робити це коштом бідних і меншин. Кліматичні зміни і COVID 19 дозволяють пробудитися від нерівності, від інституційної корупції».

          Також під час конференції модератор зачитав доповідь д-ра Юргена Мольтмана, протестантського богослова, професора систематичного богослів’я в Тюбінгенському університеті, у ній він пише, зокрема, про «нове бачення людини, як новий досвід Бога».

          д-р Володимир Шеремета, голова Бюро з питань екології Української греко-католицької церкви у своїй доповіді звернувся до енцикліки папи Франциска  «Laudato Si» – «Славен будь: про турботу за наш спільний дім». На думку доповідача: «Визначальну роль і компетенцію в процесі сприяння глобальному екологічному наверненню сучасного людства має Церква, яка покликана плекати екологію людини, засновану на Божому природному законі, що є передумовою екології довкілля».

          У тому, що потрібно створювати власний «Зелений курс» для побудови нової, кліматично нейтральної економіки переконана д-р Світлана Романко, виконавча директорка міжнародної організації 350.org у регіоні країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії. Вона перерахувала цілий ряд чинників, котрі допоможуть відмовитися від викопного палива і тим самим зменшити зростання середньої глобальної температури.

          А д-р Зіновій Свереда, експерт Української кооперативної федерації переконаний, що має відбутися екуменізм між науками, щоб людина розуміла природу речей – заради правди. «Нам треба повернутися з накопичення і нагромадження до вдосконалення. Справжня креативність не руйнує природу, а дотримується заповідей християнства. Нам потрібна нова наука, пошук мудрості. Тому що завдання сталого розвитку – це зберегти сам дар життя», – зазначив учасник Форуму.

          Міжнародна екуменічна конференція «Почути крик Землі: інтегральна екологія в дії» звершилася активною дискусією екоекспертів.

          Відеозапис конференції ТУТ.

          Довідка

          Форум «13-ий Екуменічний соціальний тиждень» організовано у партнерстві із Фондом Конрада Аденауера в Україні, за сприяння Львівської міської ради та експертної підтримки Управління екології міста, Ініціативи «Чисте місто», МБО «Екологія. Право. Людина», Українського католицького університету (Інститут лідерства та управління, Інститут релігії та суспільства, Львівська бізнес-школа, Програма соціальної роботи, Асоціація випускників), Екобюро Української греко-католицької церкви, Національного університету «Львівська політехніка», Львівського національного університету ім. Франка, Міжнародного центру «Інтеграція», Освітньо-методичного центру ім. О. Дзеровича, ГО «Центр екобогослов’я та сталого розвитку» та ін.

          Марта Більська

          Пресцентр 13-го Екуменічного соціального тижня

          Читай також

        • Про екологію, боротьбу з голодом та інформаційну гігієну говорили на події проєкту #СпоЖити в Чернівцях
        • Проєкт #СпоЖити навчатиме про культуру формування екологічного мислення і споживання
        • #СпоЖити у Чернівцях: програма події та спікери
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.