«Соціальна відповідальність молодих політиків»: найважливіші думки дискусії

Читай також

  • У Стрию відбувся Молодіжний Форум «Два роки стійкості, змужніння та незламності»
  • У Зарваниці пройшов четвертий модуль навчальної програми МАПа-громади
  • У Коломиї готуються до Міжʼєпархіального Форуму молоді
        • «Соціальна відповідальність молодих політиків»: найважливіші думки дискусії

          У межах Форуму відповідальних людей, який цього разу зібрав молодих політиків і активних діячів Тернопільщини, відбулася дискусія «Соціальна відповідальність молодих політиків».

          Учасники зустрічі обговорювали приклади політичної діяльності та головні принципи, які допомагають розвивати і популяризувати соціальну відповідальність і в політиці, і в суспільстві.

          Кожен із диспутантів, як зрештою й присутні в залі, мали власний досвід політичної роботи чи ж тісної співпраці з політичними партіями. Тож обговорення вдалося досить жвавим.

          Модерував обговорення заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Роман Демуш.

          Пропонуємо кілька головних думок, які прозвучали в межах дискусії ― більше дивіться в записі.

          ― Можливостей є багато. Та варто пам’ятати, що можливості ― це відповідальність. І якщо хтось хоче змін, то треба починати передовсім із себе, здобувати новий досвід, реалізовувати різні проекти. Щоб покращувати якість життя ― треба об’єднувати зусилля і разом діяти. Цьогоріч Тернопіль став молодіжною столицею і ця нагорода дає змогу розширювати співпрацю і створювати нові проекти. Переконана, що лише разом ми зможемо досягти більшого, ― зазначила на початку обговорення начальниця Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради Христина Білінська.

          Добрим прикладом того, як варто зміни розпочинати зі себе, поділився священник УГКЦ, ректор Марійського Духовного Центру «Зарваниця», економ Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ, капелан АТО, натхненник та творець низки ініціатив соціально-відповідального бізнесу на теренах Тернопільщини отець Володимир Фірман:

          ― Зарваниця 20 років тому була зовсім іншою, аніж тепер. Ми розуміли, що треба було шукати кошти на утримання цього відпустового місця, адже люди приходили в різні пори року помолитися. Змалку я пам’ятав бабусині слова, що значна частина земель колись належала церкві та монастирю, тож почав шукати в архівах відповідні документи. Тоді ж виникла ідея взяти землю для користування Марійського Духовного Центру «Зарваниця».

          Ми розуміли, що головна наша ціль ― не заробіток, а створення робочих місць для місцевого населення. На сьогоднішній день ми створили роботу для сотні осіб. Також започаткували екологічну ініціативу ― вироблення енергії з відновлювальних джерел: діє гідроелектростанція в селі Соколів, сонячна електростанція в селі Вишнівка. Окрім цього запропонували більшу оплату людям за молоко, щоб вони не продавали корів. Також робимо пелети зі соломи, які продаємо за кордон, а залишки використовуємо для опалення приміщень.

          Ми розуміємо, що зібрання людей ― це і є Церква. І вони, заробляючи кошти, розбудовуватимуть Церкву. Наше завдання ― навчити людей заробляти і брати на себе відповідальність за це.

          Також створення громадських організацій у різних місцевостях мало би бути пріоритетним сьогодні. І саме ті молоді люди, які балотувалися на вибори і з різних причин не перемогли, мали би бути головами або членами цих спільнот. Працюючи на місцях, вони зможуть зробити дуже багато. Саме для підтримки і розвитку молоді в Зарваниці ми завершуємо будівництво багатофункціонального науково-освітнього центру.

          Співзасновник Дружньої ресторації «Мамонт» та локації для подій ЛІТЕПЛО Ігор Леткий, говорячи про сучасну ситуацію в країні та власний бізнес, зазначив, що головною перевагою, яку вбачає сьогодні ― це те, що молодь тепер ініціативніша і розумніша, ніж була раніше.

          ― Ініціатива «Файне місто» розпочалося з невеличкої вечірки друзів, а переросла в масштабний проект. Зараз ми намагаємося, щоб наша діяльність стосувалася не лише музики, культури, а хочемо також популяризувати цінності.

          Ми переконані, що будь-які заходи мають бути інклюзивним і працюємо над тим. Ще одне принципове для нас питання ― екологія і розуміння важливості дбайливого ставлення до довкілля, ― поділився власним досвідом керівник громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максим Черкашин.

          Голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ, секретар Душпастирської ради УГКЦ отець Ростислав Пендюк наголосив:

          ― Добре би було саме зараз, коли політичний градус різко впав, зайнятися реальною роботою. Переконаний, що тепер час, щоб усім об’єднуватися і займатися просвітою ― те, що робив Митрополит Андрей Шептицький ще 100 років тому.

          Ми повинні знати, що депутати не роблять доріг самі, а на це все використовують державні гроші. Також коли нам говорять, що олігархи наповнюють бюджет, маємо розуміти, що насправді ― це робимо ми з вами, сплачуючи податки.

          Нам бракує інформації та знань. Тому так важливо саме зараз розпочати масову просвіту людей.

          Учасниця Форуму відповідальних людей Ірина з-поміж іншого зазначила:

          ― На моє переконання, у соціальній відповідальності важливі три складові: добрий приклад, правильна мета і любов до того, що робиш і для кого робиш. Як казав Митрополит Любомир Гузар: «не потрібно багато говорити, щоб щось мудре сказати», тож головне ― працювати, щоб отримувати такий результат, який принесе користь.

          Нагадуємо, Форум Відповідальних Людей на тему «Соціальна відповідальність молодих політиків» організували в межах реалізації статусу «Тернопіль ― Молодіжна столиця України 2020». Захід провели ― Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ, спільно з Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради.

          Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • У Стрию відбувся Молодіжний Форум «Два роки стійкості, змужніння та незламності»
        • У Зарваниці пройшов четвертий модуль навчальної програми МАПа-громади
        • У Коломиї готуються до Міжʼєпархіального Форуму молоді
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"