Книга “Ключі царства” вперше вийшла українською

Читай також

        Книга “Ключі царства” вперше вийшла українською

        На переклад рідною мовою книжки “Ключі царства” Арчибальда Кроніна український читач чекав уже давно. Знаково, що він з’явився в цей непростий для нас час, адже це сильна життєстверджувальна історія, яка надихне віруючих і невіруючих.

        “Ключі царства” – розповідь про життя скромного і відданого шотландського священника Френсіса Чізгольма. Його індивідуальність і безпосередність не до вподоби більшості духовенства. Щоби позбутися “незручної” особи, отця Френсіса відправляють у Китай. Його місіонерська праця не припинялася ні на мить упродовж 30 років, незважаючи на громадянську війну, бідність, хвороби та вороже ставлення керівництва.

        Ця книжка є відповідаю на одвічне питання: “Чи варто надавати перевагу добру і принциповості, якщо вони і так не цінуються ні в Церкві, ні в світі? Якщо лаври і блага все одно підхоплять лицемірні спритники?” Арчибальд Кронін відповідає на це питання історією цілого життя свого головного героя, сторінка за сторінкою закохуючи в нього читача.

        «Ключі царства» – світовий бестселер, який вийшов у 1941 році, але є понад часом. І свіжі відгуки на Amazon є тому підтвердженням. Це сучасна класика, яка є улюбленою книжкою багатьох людей. Хтось перечитує її, коли потребує підтримки, хтось, діставши у спадок від бабусі, запитує: «Чому?! Чому я раніше не прочитав цієї книги?»

        Через три роки після публікації роману, «Ключі царства» екранізували. Фільм був висунутий  на премію «Оскар» у чотирьох номінаціях, зокрема за найкращу чоловічу роль. Френсіса Чізгольма зіграв оскароносний голлівудський актор Грегорі Пек.

        Світ кіно відкрився Кроніну завдяки його несамовитій майстерності зображати характери персонажів. Загалом екранізовано дев’ятнадцять його творів (майже половина доробку). Арчибальд Кронін товаришував зі славетними людьми кінематографа – Чарлі Чапліном, Лоуренсом Олів’є та Одрі Хепберн, старшому синові якої він став хрещеним батьком.

        Народжений у Шотландії, лікар за освітою, А. Кронін багато подорожував: наприклад, до Індії як корабельний хірург, згодом до США, коли за його творами почали знімати голлівудські фільми. Багато з його книг є бестселерами. Деякі з романів і нарисів віддзеркалюють його власну медичну кар’єру, з вагомими для нього драматичним реалізмом, романтикою та суспільною критикою. Все це читач побачить і в романі “Ключі царства”. Книжка вийшла у видавництві “Свічадо”.

        Світлана БАБИНСЬКА

        Читай також

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.