Щоденник, який допоможе плідно прожити Великий піст

Читай також

  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • У чому духовна користь від участі Богослуженні канону Андрея Критського
        • Щоденник, який допоможе плідно прожити Великий піст

          Чи вже маєте ідеї, як прожити Великий піст з користю не лише для своєї фігури, а й для свого духа? Одна з цікавих пропозицій  – почати вести «Щоденник на Великий піст», який розробило видавництво «Свічадо». Це сім тижнів заглиблення в Євангеліє від Йоана. Ідея абсолютно в сучасному тренді, зважаючи на те, що цьогоріч перше місце в рейтингу подкастів на платформі Apple очолила програма «The Bible in a Year», де католицький священник читає Біблію.

          5-10 хвилин щоденно – стільки часу потребуватимете для заповнення щоденника. Кожен здатен знайти цей час навіть у дуже насиченому графіку. Ці декілька хвилин, приміром, вранці, можуть задати тон і настрій усьому дню. А регулярність молитви і запису думок нададуть бажаного ритму великопосного періоду, тобто відчуття молитовного «корсету» цього особливого часу.

          Прочитай, помолись, занотуй – це проста і зрозуміла методика глибшого переживання Божого Слова. У щоденнику на кожен день є певний євангельський уривок, окремий фрагмент якого міститься у рубриці «Слово дня». Опісля треба відповісти на кілька запитань із рубрики «Подумай», які спонукають глибше замислитись над конкретною думкою щодо фрагмента з Євангелія. Свої відповіді й висновки можна записати у передбаченому для нотаток місці. На завершення – молитва словами псалма, що змістовно пов’язаний з євангельським уривком певного дня. Наприкінці також є рубрика «Сьогодні», де міститься інформація про богослуження, які відбуваються кожного дня впродовж посту, та про особливості великопосної трапези, подані згідно з Канонами партикулярного права УГКЦ.

          Це здатне змінити життя, бо Боже Слово живе і діяльне тут і тепер у житті конкретної людини, конкретно того, хто відкриває на нього своє серце. Тому у «Щоденнику на Великий піст» кожен тиждень відкриває рубрика «Моя мета на тиждень». У ній можна накреслити для себе певний маршрут на наступні сім днів Великого посту, запросивши Бога у свої думки і плани. А по їх завершенні, в рубриці «Мої підсумки тижня», можна проаналізувати, що вдалося, а що не дуже, та зробити свої висновки. Отже Великий піст з Євангелієм від Йоана – це нагода глибше пізнати істину про Бога і людину, про добро і зло, про смерть і вічне життя, аби відновити свої стосунки з Господом, зі самим собою і своїми ближніми. А це, за словами Блаженнішого Любомира (Гузара), і є найкращий спосіб пережити час Великого посту.

          Світлана БАБИНСЬКА

          Читай також

        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • У чому духовна користь від участі Богослуженні канону Андрея Критського
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.