Що насправді сталося в останні дні життя Ісуса?

Читай також

  • Кричати, бо вірити
  • #НазустрічРіздву. День 5. 19 листопада. Вифлеєм – місце народження Спасителя
  • Назустріч Різдву Христовому. День 2. 16 листопада. Божа відповідь на людський гріх: обітниця спасення
        • Що насправді сталося в останні дні життя Ісуса?

          Як насправді розвивалися події в останні дні земного життя Ісуса Христа і що стоїть за євангельськими розповідями про Воскресіння?

          Пам’ять багатьох із нас може представити нам картини з відомих кінострічок на цю тему, чи великодні проповіді священників. Та чи було це так? Два всесвітньо відомі й авторитетні біблісти — Крейґ Еванс і Том Райт, базуючись на своїх дослідженнях, розповідають про це у книжці «Ісус. Останні дні: Що насправді сталося». Науковці відтворюють реальну картину суду, страти, поховання та воскресіння Ісуса з Назарету на противагу численним вигадкам і спекуляціям.

          «Жоден поважний історик будь-якого релігійного чи нерелігійного штибу не сумнівається в тому, що Ісус з Назарету справді жив у I столітті та був страчений за наказом Понтія Пилата, правителя Юдеї і Самарії», ― говорить Крейґ Еванс, автор 70 книжок, професор Нового Завіту Богословського коледжу Акадія у Вулфіллі, Нова Скотія. Професор Еванс, серед іншого, розповідає про смерть Ісуса, яка напочатку деморалізувала Його ранніх послідовників і, як це не парадоксально, не могла пробудити віри. Автор крок за кроком розповідає, чому євангельські описи смерті і поховання Ісуса є правдивими, спираючись на історичні дані щодо політичної ситуації в час правління Питала, традиції єврейських поховальних практик та археологічні докази практик поховань у римську епоху.

          Другий співавтор книжки, Том Райт, фахівець з Нового Завіту й історії раннього християнства, професор Оксфордського університету, зосередився на питанні воскресіння Ісуса Христа. «Воскресіння викликає суперечки ще й донині, навіть серед християн, — говорить Том Райт. — Як я можу судити зі свого досвіду як на науковому, так і на популярному рівні, почасти це відбувається тому, що чимало сучасних християн вживають слово «воскресіння» дуже вільно, маючи на увазі те, чого воно насправді не означало в I столітті».

          Отже обидва автори досліджують події Ісусового життя в історичній перспективі, шукаючи належні докази того, що насправді (або подеколи імовірно) сталося. Еванс і Райт, як і більшість християн, визнають, що встановлення справжніх подій відіграє вкрай важливу роль у ствердженні християнської віри. Історія неабияк важлива для віри, хоча вони аж ніяк не сумірні.

          Книжка вийшла у видавництві «Свічадо».

          Світлана БАБИНСЬКА

           

          Читай також

        • Кричати, бо вірити
        • #НазустрічРіздву. День 5. 19 листопада. Вифлеєм – місце народження Спасителя
        • Назустріч Різдву Христовому. День 2. 16 листопада. Божа відповідь на людський гріх: обітниця спасення
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"