Д-р Жерар Паверс: «У таких конфліктах, як в Україні, культурний виклик – це релігійний націоналізм»

Читай також

  • Східні Католицькі Церкви: чи можуть вони говорити одним голосом?
  • Реакцію міжнародного співтовариства розглянуть на наступному вебінарі про закони та моральність війни в Україні
  • Двадцять юристів і громадських активістів пройшли тренінги з міжнародного гуманітарного права
        • Д-р Жерар Паверс: «У таких конфліктах, як в Україні, культурний виклик – це релігійний націоналізм»

          Цими днями, 4-5 серпня 2021 р., відбувся дводенний онлайн-семінар «Екуменізм та миробудування: міжнародний досвід для України». 5 серпня Жерар Паверс, директор Католицького центру з миробудування, професор Університету Нотр-Дам (США) показав, які різні аспекти існують в питанні релігійних підходів до миробудування, який потенціал мають релігійні спільноти в контексті побудови миру.

          «Важливо зробити іспит сумління щодо того, яка роль релігії у суспільстві. Бо релігія – і рішення, і створення проблеми. Це амбівалентність священного. Завдання для релігійних миротворців – в пошуку, як маргіналізувати релігійних екстремістів. Релігійний конфлікт не походить з релігії, а з проявів конкретних аспектів і діячів. Тому перше, що потрібно зробити – це провести іспит сумління, простежити, як релігійна динаміка може відбитися на конфлікті… Миробудування – це не просто про примирення, а і про те, як вести переговори під час конфліктів. Людська сила релігії можлива, якщо миробудування охоплює всіх – мирян і духовенство, молодих і старших, чоловіків і жінок», – розповів директор Католицького центру з миробудування, фахівець в галузі миробудування на прикладі Європи, Латинської Америки та на Філіпінах, професор Університету Нотр-Дам (США) Жерар Паверс.

          Ці семінари є першим сегментом проекту вебінарів, ціль якого – зібрати коло науковців та активістів для обміну досвідом у сфері миробудування.Учасники зустрічі мали можливість дискутувати та обмінюватись думками щодо перспективи участі церков та релігійних організацій у розбудові справедливого миру в Україні та за кордоном.

          «Три основні надбання релігії мають працювати гармонійно: духовність, ритуали, влада людей. Чому саме ці шляхи є ефективними? Бо вони мають інтеграційний підхід. Є чудові приклади релігійного миробудування на всіх рівнях. У таких конфліктах, як в Україні, культурний виклик – це релігійний націоналізм. Це позитивно, що релігія і церковні діячі є глибоко окультурненими. Але вони не можуть ставати лише капеланами своєї громади. Дуже важко цього досягнути в умовах тиску війни. В Північній Ірландії католицькі єпископи були розкритикованими за засудження насильства і повстанської армії», – пояснив Жерар Паверс.Професор і наголосив, що чим більше релігія є центральною у конфлікті, тим меншою є ефективність міжрелігійного миробудування. Роздумував над тим, що ми незавжди діємо так, як думаємо. Політична ідентичність людей часто домінує над релігійною ідентичністю.

          Нагадаємо, проект «Екуменізм та миробудування: міжнародний досвід для України»реалізується Інститутом Екуменічних Студій УКУ, у співпраці з Харківським офісом Фонду Конрада Аденауера в Україні, і є одним з двох проектів, присвячених вивченню іноземного досвіду миробудування з погляду міжконфесійного і міжрелігійного діалогу, які Інститут екуменічних студій запускає в 2021 році. Другий проект, реалізація якого почнеться в листопаді 2021—це серія офлайн-конференцій, присвячених миробудуванню в Центрально-Східній Європі, які ІЕС організовує разом з Екуменічною комісією УГКЦ.

          Деталі: Інститут Екуменічних Студій УКУ

          Контактна особа: Ірина Кітура

          Читай також

        • Східні Католицькі Церкви: чи можуть вони говорити одним голосом?
        • Реакцію міжнародного співтовариства розглянуть на наступному вебінарі про закони та моральність війни в Україні
        • Двадцять юристів і громадських активістів пройшли тренінги з міжнародного гуманітарного права
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.