«Сталий розвиток завжди був у фокусі Екуменічних соціальних тижнів», – Ірина Кітура

Читай також

  • «Українська молодь доросліша за молодь Європи», – з дискусії про вимушену еміграцію дітей і молоді
  • Від війни до сталого миру: українські і іноземні інтелектуали поділились баченням справедливого завершення війни
  • Сьогодні у Львові стартує Екуменічний соціальний тиждень. Програма Форуму
        • «Сталий розвиток завжди був у фокусі Екуменічних соціальних тижнів», – Ірина Кітура

          З 5 по 9 жовтня у Львові традиційно відбудеться 14-й Екуменічний соціальний тиждень, який організовує Інститут екуменічних студій Українського католицького університету. «Плекаючи спільне благо: разом до сталого розвитку суспільства» – тема цьогорічного форуму. Ірина Кітура, керівниця програм та проектів Інституту екуменічних студій УКУ, координаторка Екуменічного соціального тижня, розповідає про ключові ідеї Форуму, формат і особливості події.

          • Ірино, цього року тематика Екуменічного соціального тижня – економічно-екологічна. Чому сьогодні в соціальному дискурсі – сталий розвиток?

          Вітаю! Якщо подивитися на історію Екуменічних соціальних тижнів, ви побачите, що так чи інакше сталий розвиток завжди був у фокусі форуму. Просто ми дивилися на цей процес крізь призму певного соціального виклику (становлення демократії, реформи, популізм, якісна освіта, міграція, соціальна відповідальність, екологія і т.д.). Зараз ми всі є свідками кількох криз: екологічно-кліматичної, пандемії, економічного дисбалансу та воєн. Відтак, через свої проекти Інститут екуменічних студій УКУ намагається творити майданчики для дискусій на ці теми. Зокрема, порушуючи питання цілей сталого розвитку, соціального вчення церков, формуємо у суспільстві порядок денний актуальних питань, які потребують участі усіх гравців соціальних змін.

          • Які середовища запрошуєте цього року? Чи будуть міждисциплінарні дискусії?

          Так, звичайно. Однією із особливостей ЕСТ є акцент на міждисциплінарні, екуменічні, міжрелігійні зустрічі та дискусії. Ми хочемо, щоб представники різних «соціальних бульбашок» зустрічалися, спілкувалися, обмінювались ідеями та думками, вчились одне в одного та чули один одного. Для прикладу, часом працюючи на благо однієї і тієї ж сфери, громадські організації можуть не знати, що церкви теж працюють над цим питанням та поширюють спільні цінності. Відтак, можуть черпати одне в одного ресурс, підтримку і робити більше спільними зусиллями.

          Запрошуємо до участі у форумі усіх зацікавлених в питаннях сталого розвитку, збереженні довкілля, становленні соціально-відповідального бізнесу, інклюзії, теології і т.д. Представників громадських організацій, благодійних фондів, освітян та науковців, державних службовців, журналістів, підприємців, молодь та представників релігійних організацій.

          • Коротко про програму. Які заходи ЕСТу будуть ключовими?

          Форум триватиме з 5 по 9 жовтня у гібридному форматі. Зараз важко прогнозувати, яка ситуація буде з пандемією, відтак, усі заходи будуть транслюватись онлайн, участь можна брати в ZOOMі. Розпочнеться форум із міжнародної конференції «Плекаючи спільне благо: разом до сталого розвитку суспільства», під час якої виступить Кардинал Майкл Черні, заступник секретаря відділу мігрантів та біженців Дикастерії Святого Престолу для сприяння цілісному розвитку людини.

          Впродовж 4 днів форуму відбудуться різнопланові міжнародні події: конференції, семінари, панельні дискусії та презентації.

          Напрямки:

          – екологія (збереження лісів, біорізноманіття, екосистем суші та води, завершення ери викопного палива, зміни клімату та сталі міста);

          – економіка та бізнес (сталий розвиток та роль бізнесу, Європейський Зелений Курс);

          – екуменічний та міжрелігійний діалог і цілі сталого розвитку;

          – інклюзивність;

          – питання миробудування;

          – богословські заходи та ін.

          Цьогорічна програма дає можливість поглибити свої знання у сфері сталого розвитку та послухати учасників з різних країн Європи, і навіть з Кенії.

          Враховуючи застереження у зв’язку з COVID-19, присутність учасників у приміщенні буде обмеженою. Нам важливо дбати про здоров’я один одного, відтак, усі заходи відбуватимуться також онлайн (ZOOM, трансляція у соціальних мережах, YouTube).

          Щоб взяти участь у форумі та отримати лінк на ZOOM та трансляції, необхідно зареєструватися: https://cutt.ly/FQCJKhc.

          Деталі публікуватимуться також на сайті www.esweek.org.ua.

          Координаторка проєкту: Ірина Кітура, [email protected]

          • Знаю, що тепер організатори ЕСТу проводять заходи впродовж всього року, а не тільки у жовтні. Розкажіть, будь ласка, які вже відбувалися дискусії щодо сталого розвитку?

          Цього року у нас відбулося кілька подій. Однією з них була дискусія, присвячена соціальному вченню церкви та тому, як це вчення підсилює чи може підсилити сталий розвиток, яка роль церкви у розвитку справедливого суспільства, як взаємодіяти одне з одним задля збереження спільного дому.

          Також ми мали дуже цікаву дискусію, яку проводили із Аналітичним центром УКУ в Києві, на тему атомної енергетики: екологічного та етичного вимірів для України та світу. Це була дуже цікава дискусія, де інженер, богослов, соціальний психолог та історик ділилися своїм досвідом. Записи цих зустрічей є на YouTube-каналі Інституту екуменічних студій.

          • З ким Інститут екуменічних студій співпрацює в проведенні такого масштабного проекту?

          Традиційно захід відбувається з ініціативи Інституту екуменічних студій, у співпраці з Українським католицьким університетом, Фондом Конрада Аденауера в Україні, Львівською міською радою.

          Ми також долучаємо до розробки концепції та програми експертів і партнерів, без яких форум не був би таким наповненим та цінним: Управління екології Львівської міської ради, Міжнародна благодійна організація “Екологія. Право. Людина”, Львівська бізнес-школа УКУ, Асоціація випускників УКУ, фундація Renovabis та ін.

          –          Екуменічний соціальний тиждень – це завжди комунікація з суспільством. Чого очікуєте після розгляду теми сталого розвитку?

          В Інституті часто говоримо про форум як про «краплю, яка точить камінь». Це наш спосіб говорити із суспільством про вирішення актуальних проблем, про залученість та відповідальність. Ми також постійно вчимось новому і намагаємося вникати в актуальні для України та світу теми. З досвіду попередніх ЕСТ та відгуків учасників, такі формати, де присутні представники різних церков, громадські активісти, журналісти, держслужбовці, підприємці, дають цінний досвід комунікації та знань. Оце різноманіття є сильною стороною, енергією, яку потрібно плекати та направляти на розвиток суспільства. Форум – це завжди про спілкування, так ми краще одне одного пізнаємо та збагачуємось.

          Розмовляла Марта Більська

          Читай також

        • «Українська молодь доросліша за молодь Європи», – з дискусії про вимушену еміграцію дітей і молоді
        • Від війни до сталого миру: українські і іноземні інтелектуали поділились баченням справедливого завершення війни
        • Сьогодні у Львові стартує Екуменічний соціальний тиждень. Програма Форуму
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.