«Чому Україна переможе»: студенти школи журналістики та комунікацій УКУ презентували спецпроєкт

Читай також

  • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
  • Отець-доктор Мартин Хомів: Я пам’ятаю слова, які я чув з уст Патріарха: «Вчися! Люби Бога і Україну».
  • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
        • «Чому Україна переможе»: студенти школи журналістики та комунікацій УКУ презентували спецпроєкт

          У спецвипуску журналу «Український тиждень» 16 студентів першого курсу магістерської програми з журналістики розмірковують над тим, що нашій країні потрібно робити і чого варто уникати, аби якомога швидше дійти до перемоги – у всіх трактуваннях цього слова.

          Уже другий рік поспіль студенти Школи журналістики та комунікацій Українського католицького університету співпрацюють з журналом «Український тиждень». І вже вдруге результатом плідної колаборації є видання, яке першокурсники магістерської програми з журналістики готують та наповнюють власними статтями під керівництвом куратора проєкту Дмитра Крапивенка. Новий спецвипуск під назвою «Чому Україна переможе» презентували в УКУ.

          До створення журналу долучився і проректор з питань призначення та місії Українського католицького університету Мирослава Мариновича, який у своїй колонці презентував власне бачення того, що призведе нашу державу до успіху. На думку проректора, представлені в номері роботи цілком професійні, адже всебічно розглядають порушені питання, тож навряд чи вписуються у звичну характеристику «студентських» проб.

          «Палітра розкритих у номері проблем справляє неабияке враження. Навіть сама тема чи, так би мовити, титул всього випуску – колосальний: «Чому Україна переможе». Тут немає знака запитання – тільки ствердження. І з кожної публікації цю думку сповна прочитуєш. Самі статті не є утопічно ідеалістичними, це тверезі оцінки ситуації в Україні. І, попри те, кожна з публікацій – оптимістична, завжди з надією на краще», – розповів Мирослав Маринович.

          Обидва журнали – і цьогорічний, і минулорічний – унікальні формати для України. Адже, як запевняють у виші, студенти-журналісти стали не просто поодинокими дописувачами для всеукраїнського видання, а цілком організували порядок денний випуску. Зокрема, разом з куратором проєкту та колишнім головним редактором «Українського тижня» Дмитром Крапивенком сформували головну тему номера, запропонували свою структуризацію, визначили ідеї для власних публікацій і, зрештою, презентували 50-сторінкове видання з самобутнім бачення перемоги України.

          «Відповідальність за готовий продукт ти ділиш не тільки зі студентами, а й з Українським католицьким університетом, бо цілком довіряєш, кого сюди беруть вчитися. Можна сказати, що під час роботи над першим випуском просто поталанило, трапилась хороша група, талановиті студенти – і все. Але коли таке трапляється вдруге, чітко знаєш: це вже закономірність. Через місяць роботи зі студентами я зрозумів, що кожен напише матеріал, який ми опублікуємо і презентуємо. Ще раз хочу подякувати Школі журналістики та комунікацій. Адже від того, кого вони беруть на програму, залежить кінцевий результат. І можу сказати, що ви точно будете пишатися тими, хто вийде з цих стін і піде працювати в медіасферу», – запевнив Дмитро Крапивенко.

          «Я цілком і повністю задоволений результатом нашої роботи. Вдячний Дмитру, який взяв на себе найбільший удар співпраці зі студентами і допоміг нам як Школі журналістики та комунікацій застрибнути у масштабну річ. Це непросто в сучасному контексті і друкованих видань, і конкурентності. Загалом нелегко зрозуміти цінності Українського католицького університету і в колаборації та спілкуванні вправно створити справді хороший продукт, який можна рекомендувати як якісну читанку. Але можу впевнено сказати, що нам усім це вдалося», – пояснив директор Школи журналістики та комунікацій о. Андрій Шестак.

          Журнал складається з трьох головних рубрик: «Пріоритети», «Перспективи» та «Цінності». І в кожній з них студенти розмірковують над тим, як Україні досягти успіху в найрізноманітніших сферах її життєдіяльності. Студентка Школи Марія Оринчак підготувала для видання публікацію «Більше, ніж поставити галочку»., де проаналізувала, як українці можуть впливати на життя громади та держави.

          «Найважчим під час роботи над журналом для мене був вибір теми. Я розуміла, що це видання – своєрідна візитівка і нашої Школи журналістики та комунікацій УКУ, і «Українського тижня». Це два потужні бренди, про колаборацію з якими я могла тільки мріяти. Коли почала думати над тим, про що хочу написати, то згадувала центральну тему видання – «Чому Україна переможе». Я спробувала знайти відповідь на питання, як цю перемогу наблизити. Рішення очевидне, адже Україна – це про кожного з нас, кожну маленьку громаду, область чи регіон. І питання полягає в тому, що на своєму місці ми можемо зробити. Після Революції Гідності запустився етап включення українців у долю своєї країни. Люди зрозуміли, що рішення ухвалюють не тільки десь «на верхах», а на місцях. У своїй публікації я показую, як кожен з нас може повпливати на долю своєї країни, аби принести позитивні результати», – розповіла Марія.

          Натомість студентка Школи журналістики та комунікацій УКУ Христина Міськевич вирішила розглянути перемогу України в ракурсі дотримання прав усіх її мешканців.

          «Спочатку я взялася за статтю «Стрибнути вище чи сягнути планки» – про те, наскільки в Україні дотримуються прав жінок. Зокрема, звернула увагу на те, що в нашій країні жінки значно рідше за чоловіків займають керівні посади. Тож кожній важливо думати про те, як можна змінити Україну на краще, та вплинути на її перемогу. У другій статті «В одному домі» я розповідаю про права національних спільнот та корінних народів. Це ті сектори населення, яким чомусь приділяють мало уваги і не дають сповна реалізувати себе у всіх сферах життєдіяльності країни. Для мене було важливо проаналізувати, де їхніх прав не дотримуються, та показати, що потужніше залучення ресурсів національних спільнот та корінних народів може неабияк посприяти успіху України», – пояснила Христина.

          Отримати спецвипуск журналу можна безкоштовно у мережі книгарень «Є». Також проєкт доступний для онлайн-перегляду на сайті «Українського тижня».

          Фото: Миколи Мотрука

          Автор: ШКОЛА ЖУРНАЛІСТИКИ ТА КОМУНІКАЦІЙ УКУ

          Читай також

        • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
        • Отець-доктор Мартин Хомів: Я пам’ятаю слова, які я чув з уст Патріарха: «Вчися! Люби Бога і Україну».
        • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.