Бути на боці дитини — Центр гідності дитини УКУ презентував звіт за 3 роки діяльності 

Читай також

  • Про гідність дитини мовою мистецтва — підсумки проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»
  • Безпека дітей мовою мистецтва — у Львові презентують інсталяцію «Розпізнати. Реагувати»
  • Школа для духовенства: «Гідність дитини як безумовна цінність»
        • Бути на боці дитини — Центр гідності дитини УКУ презентував звіт за 3 роки діяльності 



          Центр гідності дитини Українського католицького університету підбив підсумки за три роки роботи (2021-2023 рр). 

          Презентація звіту відбулася 26 січня 2024 року у Центрі Андрея Шептицького УКУ. 

          «Ми працюємо над тим, щоб кожна організація та інституція ефективно імплементувала політики захисту дітей, була на стороні дитини, захисту її прав та гідності. Наша ціль, щоб кожен дорослий, який працює з дітьми, розумів та використовував механізми превенції насильства над дітьми (safeguarding)», — зазначила Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини УКУ під час презентації звіту. 

          Завантажити звіт українською мовою можна тут, англійською мовою — тут.  

          Центр гідності дитини розпочав свою роботу у січні 2021 року в Українському католицькому університеті. Питання захисту неповнолітніх було головною темою Синоду Єпископів УГКЦ наприкінці 2019-го року, тоді ж Синод оприлюднив послання щодо захисту від насильства дітей, неповнолітніх і вразливих осіб. Згодом від імені Синоду єпископів Блаженніший Святослав (Шевчук) звернувся до УКУ з проханням про створення Центру для надання підтримки у навчанні релігійним організаціям та світським установам з питань захисту неповнолітніх та вразливих осіб.

          Так, у відповідь на заклик Синоду УГКЦ, в УКУ було засновано Центр гідності дитини, який керується у своїй роботі принципами поваги до прав і гідності кожної особи, прозорості, відкритості, чесності та готовності до співпраці. Центр працює над формуванням ефективної комплексної системи, що складається і заходів із запобігання насильству в інституціях, що працюють з дітьми. 

          За три роки діяльності Центр успішно розвинув проєкти у трьох напрямках: освіта, медицина, церква. Проводив просвітницьку діяльність, організовував тренінги, формації, навчання, сприяв формуванню та впровадженню безпекових політик для інститутів й організацій, проводив та підтримував наукові дослідження.

          У 2021 році Центр гідності дитини УКУ спільно з дослідницькою агенцією Fama провів перше в Україні дослідження  «Сексуальне насилля в Україні: від усвідомлення до захисту» . Згідно зі свідченнями учасників дослідження, близько 4% з них стали жертвами зґвалтування в дитинстві, 23% — жертвами сексуального насилля та/або домагань (в тому числі зґвалтування). Згідно з уявленнями респондентів, кривдниками неповнолітніх є переважно незнайомці (62%), але факти вказують, що у 8 з 10 випадків сексуального скривдження зазнають від людей, наближених до родини або членів сім’ї. За висновками дослідження, безпека дитини — це безпечне місце і безпечні дорослі, що дбають, дослухаються до бажань, не кривдять дітей і поважають їхню гідність. Результатами дослідження користуються психологи, соціальні педагоги, громадські організації.

          Також Центр гідності дитини УКУ став партнером дослідження впродовж перших 6 місяців повномасштабного вторгнення за результатами якого опублікована стаття «Залишатися чи їхати? Зв’язок між емоційною регуляцією та задоволенням базових потреб батьків, які переміщені в Україні чи закордон» (оригінальна назва “Should I Stay or Should I Go?” Relationships Between Emotion Regulation and Basic Needs Satisfaction of Parents Displaced in Ukraine and Abroad”) у науковому журналі «Освіта, культура і суспільство» № 1_2023 283 (Journal of Education Culture and Society), що входить до міжнародних наукометричних баз даних. Питання дослідження стосувалися емоційних переживань батьків та психічного здоров’я дітей. 

          У сфері медицини охоплено 124 272 працівників закладів охорони здоров’я проєктами Центру гідності дитини. Розроблений онлайн-курс «Моніторинг та ведення випадків сексуального насильства в різних вікових категоріях у практиці сімейних лікарів» за підтримки Світового Банку та Посольства Швейцарії в Україні у партнерстві із Національною службою здоров’я України є одним із найпопулярніших на платформі Академії НСЗУ, його успішно пройшли 7353 сімейних лікарів.

          8500 освітян пройшло онлайн-навчання від Центру гідності дитини. У 7 західних областях України команда впроваджує проєкт «Safeguarding. Безпека дитини в освітньому середовищі». 5100 осіб пройшли курс «Безпека дитини — відповідальність кожного дорослого», 5285 осіб пройшли курс «Safeguarding. Безпека дитини в освітньому середовищі» на платформах УКУ-онлайн та НіТ (Навчання і технології).

          63% духовенства УГКЦ в Україні та 10% духовенства УГКЦ за кордоном взяли участь в проєктах Центру гідності дитини УКУ. Духовенство 13 єпархій УГКЦ з 15 пройшло одноденне навчання з превенції насильства щодо неповнолітніх. 14 з 15-ти делегатів взяли участь у формаціях відповідальних за захист неповнолітніх та вразливих осіб, призначених на рівні (архи)єпархій, екзархатів УГКЦ. 

          За 3 роки роботи й успішної реалізації десятків проєктів, формацій, тренінгів та просвітницької діяльності, команда Центр гідності дитини УКУ сформувала 10 уроків власного досвіду, якими охоче ділиться:

          1. Для ефективної роботи потрібні опори. Ідея, яка не має під собою грунту, цифр та людей приречена на блукання у дзеркальному коридорі.
          2. Ми не можемо змінити світ, але можемо добре робити свою роботу і фокусуватися на точці прикладання сили.
          3. Для ширини потрібна глибина. Фокусуючись на проблемі, ми повинні глибоко та різносторонньо в неї вникнути, а потім масштабувати. 
          4. Роль лікаря в превенції насильства критично недооцінена. Але саме лікар може запитати в дитини чи їй комфортно вдома або в школі, надати першу психологічну допомогу і скерувати до служб для вузькопрофільної допомоги.
          5. Працювати з дітьми завжди дешевше і ефективніше, ніж з дорослими. Варто поважати гідність, особисті межі дитини, змалечку давати можливість брати ініціативу та відповідальність, щоб пізніше в дорослому віці не перевчати. 
          6. Освіта або врятує нас від комплексу меншовартості, результату з позиції сили та деструктивного фокуса на формі замість змісту, або ми програємо ще одне покоління 
          7. Великі організації мають великі впливи. Але для великих впливів не обов’язково ставати великою організацією, головне поширювати власні практики і залучатися підтримкою однодумців.
          8. Один в полі не воїн. Потрібно єднатися для плідної роботи. Місця вистачить для всіх 
          9. Щоб ти не робив, воно зникне як тільки зникнеш ти, якщо це не стане системою 
          10. Щоб збудувати нове не потрібно ламати старе. Аналіз, концентрація на суттєвому, фокус-групи і поширення добрих практик. Будуймо разом. 

          На досягнутому ми не зупиняємося. У планах роботи Центру гідності дитини УКУ  втілення політик сейфгардингу (safeguarding policy) — механізмів необхідних для створення безпечного середовища для дітей, що включають інформування, превенцію та алгоритми реагування для українських інституцій, закладів освіти, громадських організацій, медичних установ, церкви. 
          Міжнародні проєкти спільно з Мінсоцполітики та шведським університетом — Safeguarding освіта та просвіта. Онлайн програма спільно з Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей. Міжнародний проєкт спільно з представниками католицької церкви країн Східної Європи та  співпраця з іншими конфесіями.

          Переглянути онлайн-трансляцію звіту

          Читай також

        • Про гідність дитини мовою мистецтва — підсумки проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»
        • Безпека дітей мовою мистецтва — у Львові презентують інсталяцію «Розпізнати. Реагувати»
        • Школа для духовенства: «Гідність дитини як безумовна цінність»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.