Проєкт «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви» — про превенцію насильства мовою мистецтва 

Читай також

  • Школа для духовенства та мирян «Гідність дитини як безумовна цінність» від Центру гідності дитини УКУ
  • Школу для духовенства та мирян «Гідність дитини як безумовна цінність», що мала відбутися в липні, перенесено на 11-12 вересня.
  • Центр гідності дитини УКУ: щоб в Церкві діти почувалися в безпеці
        • Проєкт «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви» — про превенцію насильства мовою мистецтва 

          Центр гідності дитини Українського католицького університету в співпраці з Київською Архиєпархією УГКЦ 27 червня презентували проєкт «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви».  У межах проєкту також експонувалася інсталяція «Розпізнати. Реагувати» в Київській міській галереї мистецтв «Лавра»

          Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини УКУ  поділилася: «Ми повинні говорити з дітьми про їх особисті кордони, що робити, якщо дорослі з ними поводяться не добре, кому про це потрібно повідомляти», — і додає:  «Церква, як організація, яка дає надію і має великий вплив на суспільство, повинна однією із перших про це говорити».

          На фото: Владика Андрій Хім’як, Іванна Рудакевич і Христина Шабат



          Проєкт «SAFEGUARDING» об’єднує експертів із захисту неповнолітніх з Католицької церкви шести країн Східної Європи: Україна, Польща, Словаччина, Чехія, Хорватія та Угорщина. Його складовими є однойменний освітній онлайн-курс для духовенства, богопосвячених осіб та мирян і виставка «Розпізнати. Реагувати» для всіх.


          Для ілюстрації курсу запросили Уляну Креховець, художницю, іконописицю, керівницю мистецьких проєктів та програм відділу розвитку Українського католицького університету.   Мисткиня творила в  авторській техніці начерку – швидкого скетчу без подальших виправлень. Організатори обрали мову мистецтва, як універсальний спосіб донести важливі сенси превенції насильства над неповнолітніми.


          Координаторкою проєкту  і співавторкою курсу  «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви» з боку України є Іванка Рудакевич, керівниця проєктів і програм напрямку Церква Центру гідності дитини УКУ.

          Владика Андрій Хім’як, єпископ-помічник, синкел духовенства Київської Архиєпархії УГКЦ  під час презентації зауважив: «Діти мають зростати безпечно і особливо так чутися під захистом Церкви. Тож ми проводимо відповідні навчання для нашого духовенства, щоб жодним чином, навіть з необережності не можна було допустити шкоди».

          Мистецька інсталяція «Розпізнати. Реагувати», що є складовою проєкту, призначена для широкого загалу. Зображення до курсу, перенесені на білі футболки: чоловічі, жіночі та дитячі, символізують натовп людей з різним досвідом, часом складним. Назва виставки спонукає до роздумів, як розпізнати насилля, як дбати про безпеку дітей, як виховати у них вміння вчасно реагувати на небезпеку, і як кожен із нас може вплинути на те, щоб діти чулися безпечніше. А також про роль церкви у створенні безпечного середовища для зростання дітей.




          На фото Уляна Креховець


          У межах презентації Художниця Уляна Креховець провела відвідувачам авторську екскурсію. Мисткиня розповіла про символіку зображень, про сюжети й особливості техніки начерку, а також про те, що стиль ілюстрацій натхненний народними іконами на склі.


          На фото  отець Пьотр Студніцки

          До презентації долучилися  партнери з-за кордону. Зокрема керівник бюро делегата Конференції єпископів Польщі щодо захисту неповнолітніх та молоді отець Пьотр Студніцки. Він розповів про становлення системи захисту неповнолітніх у Католицькій церкві Польщі та підкреслив: «Перші документи, які були у нас напрацьовані — були про превенцію. Бо краще недопустити, щоб скривдження сталося, аніж потім докладати багато часу і зусиль, щоб виправити це. Також важливо, щоб кожна дієцезія і монаший орден мали відповідальних осіб за захист від насильства і щоб кожна особа, що працює з дітьми, пройшла відповідне навчання».

          Читай також

        • Школа для духовенства та мирян «Гідність дитини як безумовна цінність» від Центру гідності дитини УКУ
        • Школу для духовенства та мирян «Гідність дитини як безумовна цінність», що мала відбутися в липні, перенесено на 11-12 вересня.
        • Центр гідності дитини УКУ: щоб в Церкві діти почувалися в безпеці
          • Оціни

            [ratemypost]