Як пережити Великдень і залишитися здоровим

Читай також

  • Постанови Дев’яносто третьої сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні
  • 5 чудових речей, які Біблія говорить про здоров’я
  • Ми те, що ми їмо. Тіло – храм душі. 2-й випуск зі священником-спортсменом
        • Як пережити Великдень і залишитися здоровим

          Що для нас є найбільшим викликом у святкуваннях? Не загубити справжнього змісту свята в метушні приготувань, а потім – за столом – у різних наїдках і напитках. А також і те, як фізично собі не нашкодити. Декілька порад про те, як пережити триденні Великодні свята і не захворіти від лікаря-санолога Олександра Задорожного.

          Найперше – зважте власні сили. Адже кожен сам знає, на що спроможний його організм і де є межа переїдання-перепивання. Та й, якщо впродовж сорока днів дотримувалися посту, то до вживання «важких» святкових страв – м’яса, шинки, ковбас тощо, треба підходити – помірковано, як спортсмени перед забігом: спершу «розігріти м’язи» овочевими салатами та зеленню, лише потім вживати м’ясні, рибні страви, твердий сир. А не робити «ривок», бо від такого раптового навантаження постраждає шлунково-кишковий тракт.

          Вживаючи їжу, треба пам’ятати, що не варто влаштовувати змагання зі швидкого поглинання страв, особливо зважаючи на їхнє святкове різноманіття і кількість. Їсти потрібно поступово, неспішно, з відпочинками і перервами.

          Лікар переконаний, що певного етикету мали б дотримуватися й господарі гостини. Наполягати, щоб гості їли чи пили понад міру до нічого доброго не призведе. Це не прояв гостинності, а неповага.

          – Традиція розпочинати святкування з маленької кількості алкоголю має зміст. По-перше, це стимулює шлункову секрецію. По-друге, споживання алкоголю невеликими порціями протягом застілля гальмує (допомагає припинити) процес бродіння. Адже їжа, яку вживаємо за святковим столом у великій кількості, погано перетравлюється, бо не кожний організм здатний стільки її засвоїти. Це все починає бродити, відповідно, кишечник здувається і болить. Алкоголь у малих дозах не шкодить. Хоча те, що для одного – мала доза, для іншого може бути отрутою. Тому кожний має знати свою міру, – додав Олександр Задорожний.

          Знати міру у питті – не менш важливо для «безболісного» святкування:

          – Вживаючи алкоголь, варто розраховувати власні сили. Адже, смакуючи різні п’янкі напої, не обов’язково, щоб вони були у великих кількостях. Від ємкості випитого смак не зміниться, а от рівень сп’яніння і ризик втрати самоконтролю – так. Чи варто було постити, сповідатися, причащатися, щоби потім все завершити пиятикою? Та й взагалі, якщо кілька днів лише сидіти за столом, то, звичайно, після свят буде проблема не лише із зайвою вагою, а й зі станом здоров’я, – наголосив медик.

          Тож,починаючи застілля, пам’ятайте, що життя після свят продовжується!

          Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Постанови Дев’яносто третьої сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні
        • 5 чудових речей, які Біблія говорить про здоров’я
        • Ми те, що ми їмо. Тіло – храм душі. 2-й випуск зі священником-спортсменом
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"