Притчі Ісуса. Дім на камені й на піску

Читай також

  • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
  • Останні слова Ісуса в Біблії
  • Чому ми не пам’ятаємо цього про Ісуса?
        • Притчі Ісуса. Дім на камені й на піску

          Повчаючи, одного разу Ісус Христос сказав Своїм апостолам та тим людям, які були поряд, що всі звуть Його «Господи, Господи!», але ж не виконують того, що Він говорить, проповідує, чого їх навчає.

          Ісус пояснив, що людина, яка приходить і слухає Його слова та виконує їх, схожа на того чоловіка, який, глибоко викопав землю, поклав туди камінь і на ньому звів дім – міцний і добротний.

          Ані буря, ані розлита річка не змогли похитнути цей дім: “Кожний, хто приходить до мене, слухає мої слова й виконує їх, – покажу вам на кого він схожий. Він схожий на чоловіка, що, будуючи дім, викопав глибоко й поклав підвалину на камінь. І як настала злива, води наперли на дім той, але не могли його захитати, бо він збудований був добре” (Луки 6, 47 – 48). Оце був чоловік розумний, бо свій дім збудував на камені: “Кожний, хто слухає ці мої слова й виконує їх, подібний до розумного чоловіка, який збудував свій дім на скелі” (Матея 7, 24).

          А хто слухає і не виконує Його слів, той схожий на чоловіка, який свій дім збудував на землі – без основи, без кам’яного фундаменту, а на піску. Тож, коли линула злива, розлилася ріка, знялася буря, то вода з вітром зруйнували цей дім: “Той же, хто слухає й не чинить, схожий на чоловіка, який збудував дім свій на землі, без підвалин. Води наперли на нього, й він відразу завалився, і руїна того дому була велика”” (Луки 6, 49). Цей чоловік – необачний: “А кожний, хто слухає ці мої слова й не виконує їх, подібний до необачного чоловіка, який збудував свій дім на піску” (Матея 7, 26).

          «Отож, не будуйте на піску!» – закликає Ісус.

          У цій притчі Ісус Христос говорить про щиросердечний послух. Зовнішній прояв побожності, не настільки важливий, як правдивий послух Слову Божому.

          Недостатньо звертатися до Христа «Господи, Господи!…» і виконувати Його Заповіді. Істинно вірний повинен жити і діяти, згідно з цими словами, які каже Христос. Таких істинно вірних християн Ісус порівнює з чоловіком, який побудував дім на камені. Це розумні люди.

          Камінь асоціюється з Христом і тими істинами, які Він проповідував.

          Пісок – «фарисейська праведність», на яку багато людей сподіваються, але під натиском житейських проблем, незгод і випробувань, вони падають. І це так. Спогляньмо на це з сьогоднішнього дня: де ж ті фарисеї? Вчення Ісуса Христа перемогло, бо Його будівля міцно збудована на кам’яному фундаменті.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
        • Останні слова Ісуса в Біблії
        • Чому ми не пам’ятаємо цього про Ісуса?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"