Святий Лука намалював перший портрет Марії?

Читай також

  • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
  • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
  • Останні слова Ісуса в Біблії
        • Святий Лука намалював перший портрет Марії?

          Йому приписують авторство стародавнього образу, якому поклонялися в Римі.

          Євангелист Лука за професією був лікарем, як в одному з листів згадує його друг, святий. Павло («улюблений лікар», Колосян 4:14). Відомо також, що він займався живописом, саме тому святий Лука ― покровитель і лікарів, і художників.

          Його Євангеліє доповнена ретельними дослідженнями та розмовами, які він проводив із людьми з найближчого кола Ісуса, з Його апостолами та матір’ю. Серед дослідників є навіть думки, що сама Марія продиктувала євангелисту гімн «Магніфікат». Лише в його книзі ми знаходимо такі особисті згадки про Божу Матір, як: «Марія ж пильно зберігала все це, роздумуючи в своїм серці» (Луки 2, 19).

          Через зв’язок, який він мав із Марією та його пристрасть до живопису, йому приписують авторство першого образу Божої Матері. Святий Лука мав зобразити її, коли вона з великою любов’ю розповідала йому про всі події життя її Сина Ісуса.

          Де ви можете переглянути цей портрет зараз? У римських катакомбах Прісцилли є одне дуже давнє зображення Божої Матері, яке приписується святому Луці. Тим не менше, в римській традиції було прийнято також бути автором образа «Спасіння римського народу», надзвичайно цінного для римлян, який нібито був намальований на дереві зі столу, за яким Ісус споживав Тайну вечерю зі своїми апостолами.

          Легенда стверджує, що цей образ був у Єрусалимі, поки його не знайшла свята Олена разом із іншими святими мощами, такими як хрест, на якому помер Ісус. Спочатку він поїхав до Константинополя, в резиденцію її сина, імператора Костянтина Великого, а потім свята Олена перевезла його до Риму в базиліку Святої Марії Майор, яку вважали першим храмом, зведеним на честь Божої Матері в західному світі.

          За рішенням Папи Івана Павла II, ця картина стала символом Всесвітнього дня молоді, який було організовано в Римі в ювілейному 2000 році. Цей образ також надзвичайно близький серцю Папи Франциска, який молиться перед ним у кожній важливій апостольській подорожі.

          Святому Луці також приписують авторство трьох інших марійських образів: Володимирської ікони Божої Матері, ікони Мадонни в церкві в Імпрунеті (Італія, провінція Флоренція), а також образу Діви Марії з Дитям, який є в храмі Мадонни-ді-Сан-Лука в Болоньї.

          Ми не знаємо, який із цих творів насправді належить пензлеві св. Луки, і якщо мова йде лише про непідтверджені свідчення, то, безумовно, найпрекрасніший образ Марії, який залишив нам святий живописець, ― це майстерно намальований на сторінках його Євангелія.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
        • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
        • Останні слова Ісуса в Біблії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"