“Ера пророків” не завершена!

Читай також

  • Освячена вода: що можна і не можна з нею робити
  • Чому св. Йоан Хреститель є зразком для усіх катехитів
  • Якщо ми не чинимо діл милосердя, ми не знаємо Христа
        • “Ера пророків” не завершена!

          Сьогоднішній уривок Євангелія Неділі перед Богоявленням цікавий тим, що тут йдеться не про Ісуса Христа, а про іншу особу – Йоана Хрестителя.

          Ця неділя, як і сам св. Йоаан є предтечею майбутнього свята. В цьому уривку євангелист Марко представляє Йоана Предтечу як пророка, з усіма притаманними пророкам рисами і атрибутами. Всупереч поширеним уявленням, пророки, це не ті, які провіщають майбутнє, а ті, які звіщають Божу волю, закликають до покаяння, як важливої умови стосунків Бога і людини. Йоан Хреститель мав авторитет незрівнянно вищий від Ісуса Христа. Але пам’ятав про своє покликання – готувати дорогу. Найцікавіше те, що він готував дорогу для того, що Сам себе називав дорогою.

          Сьогодні люди часто нарікають на дороги. В Україні існував і, здається, продовжує існувати найкращий і найшвидший спосіб змусити чиновників відремонтувати якісно дорогу – запросити з робочим візитом президента чи прем’єра. І знаходяться люди, гроші, техніка, зникає бюрократія, робота кипить.

          Кожен пророк був тим, хто приготовляв дорогу, якою Бог міг пезперешкодно потрапити до людського серця. “Ера пророків” не завершена! Через Таїнство Миропомазання, кожен із нас покликаний сповнювати пророче служіння. На цьому наголошено в молитві на освячення святого мира у Великий четвер: «Пошли, Господи, Твого Духа Пресвятого на це миро і вчини його помазанням царським, помазанням духовним, яким були помазані царі, архиєреї й пророки, і всі їхні наслідники – єпископи й пресвітери і всі, що до нинішнього дня купіллю новонародження відроджені […]. Вчини це миро Зшестям Святого Твого Духа».

          Отець Олег КОБЕЛЬ

          Читай також

        • Освячена вода: що можна і не можна з нею робити
        • Чому св. Йоан Хреститель є зразком для усіх катехитів
        • Якщо ми не чинимо діл милосердя, ми не знаємо Христа
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.